Най необходимото за новата учебна година? 

8 СЕПТЕМВРИ 2021

Доскоро покупките за новата учебна година бяха непроменени от десетилетия.

Децата се сдобиваха с учебници, тетрадки, химикали, линийки. Някои получаваха нова раница, а почти всички – нови дрехи.
Какво обаче налага COVID-19?

Тубичката с дезинфектант е вече неразделна вещ за повечето хора. В допълнение ще е нужна маска, а дори и ръкавици. Препоръчителни са собствена бутилка за вода и приготвен вкъщи обяд.

А ако занятията започнат да се провеждат дистанционно, ще се наложи да създадете цяла класна стая у дома.

Има и още нещо.

Освен материалните покупки, ще е необходимо да подготвите детето си и психически за учебна година, която може да е изключително турбулентна.

 

В тази статия ще разгледаме:

  • Традиционните покупки
  • Как да се подготвите за година в условия на корона вирус
  • Какво е нужно за класна стая у дома
  • Как да подготвите детето си психически за новата учебна година 

 

Нека да започнем с нещо по-познато.

 

Традиционните покупки за новата учебна година

Както всяка година още откакто Вие сте били дете, ще са нужни традиционните учебници, тетрадки, химикали и други пособия за ежедневна работа.

За часовете по физическо възпитание и спорт ще е необходим подходящ екип – анцуг, шорти, тениски, клинове, маратонки.

А за останалото време – удобни, топли дрехи, здрави обувки и яке. 

Да ги разгледаме по-подробно.

 

Учебници, тетрадки и пособия за писане

Обикновено учителите дават на учениците списък с необходимите за учебната година материали. В тях се включват учебници, помагала, атласи и др. Ако имате обща група във Viber с учители и други родители, може да получите информация директно от преподавателите.

Закупете също и тетрадки, химикали, моливи, гумички, острилки, и т.н. На практика те вече се продават почти навсякъде – може да ги вземете от книжарници или супермаркети.

Оставете детето си да избере тетрадката, която най-много му харесва, както и видът химикали, които най-много му допадат. Тези пособия лесно се превръщат в любими вещи и ще носят радост и дори ще насърчават ученето у детето.

Помислете и за някои допълнения към тях като несесер, подвързии и етикети. Всичко това ще помогне за запазването и организацията им.

А след като облечете книгите, помислете и как да облечете детето си.

 

Дрехи за учебната година

 

Дрехите са поле, в което е трудно да се постигне компромис.

За децата е важно да изглеждат добре, а за родителите ключова е практичността.

За късмет в днешни дни изборът е огромен.

Опитайте се да намерите съчетание между своята визия и желанието на хлапетата. Особено за тийнейджърите външният вид е от изключително значение.

Прегледайте гардероба на детето си и извадете от него всичко, което вече не носи. Можете да дарите, продадете или рециклирате старите дрехи.

Но какво да купите за училище?

Фронтовете, на които ще трябва да сключите примирие, са блузи, ризи, рокли, поли, тениски, пуловери или суитшърти, панталони, преходно и дебело зимно яке или палто, обувки.

Как да изберете всичко това?

 

Съобразете се с детето си – по-зиморничаво ли е или обикновено му е топло? Какви са условията в училище, има ли работещо парно? С транспорт ли пътува до и от сградата или ходи пеша? Някои ученици искат да са облечени модерно, а други – строго индивидуално.

Като финален щрих не забравяйте маратонките (или кецове).

Те са не само удобни за ежедневна употреба, но и повод за гордост сред децата.

Това обаче не са всички дрехи, които ще са Ви нужни.

 

Дрехи за часовете по физическо възпитание

 

Часовете по физическо са любими на учениците и особено на по-малките от тях.

Обикновено училищата изискват те да са снабдени само с подходящи обувки – маратонки или гуменки - и анцуг или шорти.

Но е по-добре детето Ви да разполага с по-сериозна екипировка.

След 40 или 45 минути тичане и потене, не е най-добрата идея Вашият син или дъщеря да остане с мокрите си дрехи. Не само че това крие риск за здравето им, но не е и особено приятно – нито за него, нито за околните.

Какво е решението?

Подгответе тениски специално за спорт. Те могат да бъдат от технологични материи, произведени от най-сериозните марки в индустрията, или обикновени памучни тишърти. Момчетата вероятно ще се зарадват на фланелка на любимия си футболен отбор.

Има и още нещо, което може да вземете.

Ако желаете да подготвите детето си наистина добре за този час, може да му купите дори кърпа, с която да се подсуши след края му. Чист чифт чорапи са също добра идея. Специална чанта или сак, в която да носи екипа си, може да му е полезна. Попитайте го обаче дали няма да му е неприятно да носи и нея освен раницата с учебниците.

 

Училищна униформа

              

Някои училища са въвели задължителна униформа като знак за принадлежност и по-лесна идентификация на учениците в определени ситуации.

Обикновено това облекло е в няколко варианта – зимно, лятно, официално и спортно.

Проверете дали учебното заведение, което посещава Вашият наследник, има изисквания за закупуването на униформа и се снабдете с такава преди началото на учебната година. Обикновено тя се купува от определен магазин или се доставя след групова поръчка от училището.

 

Раница

 

Раницата се е превърнала в символ на училището.

Нейната покупка е може би най-вълнуващият момент от подготовката за учебната година за децата. Мърчандайз на любимия им сериал или отбор може да ги прати на седмото небе.

Освен дизайна не забравяйте и комфорта.

Изберете ергономична раница с широки презрамки и подплънки. Нека бъде съобразена и с ръста на детето Ви. Добре е и ако е изработена от по-лек материал. Помислете и колко голяма трябва да бъде. Какво ще носи в нея ученикът?

Всички тези въпроси не са за пренебрегване.

Зле подбраната или препълнена раница може да доведе до болки в гърба, врата, раменете, до разваляне на позата, изкривявания и контузии.

Поради тази причина на пазара се появиха раници с дръжки и колелца, които не товарят гърба на малките деца.

Гимназистите от своя страна може да искат чанта като за възрастен – с диагонална презрамка или дори само с дръжки.

Момичетата в тийнейджърска възраст вероятно ще предпочетат големи дамски чанти.

 

И дотук с познатото.

Да преминем към „новото нормално“.

 

Как да се подготвите за учебна година в условия на коронавирус

 

Децата са склонни да пренебрегват личната хигиена, както и здравето си.

За тях е нормално да ядат с мръсни ръце, да споделят обща бутилка с безалкохолно или да тичат потни в студа.

Затова в условията на вилнееща пандемия е от огромна важност да вземете мерки за тяхната защита.

На първо място ги снабдете с необходимите защитни материали.

Маска и дезинфектант задължително трябва да присъстват в ученическата раница.

Искате да се подсигурите? Купете им и ръкавици.

След това помислете за утоляването на глада и жаждата им през деня.

Вземете бутилка за вода за многократна употреба, която само те ще ползват и ще могат да пълнят няколко пъти през деня. С това ще помогнете и на природата.

Помислете и за храненето в голямото междучасие.

Приготвянето на храна вкъщи има множество предимства.

На първо място, знаете какво точно яде детето Ви. Така то се храни много по-здравословно. Този вариант може да бъде и по-евтин.

После, в светлината на COVID-19 е още по-важно момчето или момичето Ви да хапва ястия или сандвичи, приготвени в контролирана среда. Не се знае каква хигиена се спазва в лавките около училището му.

Освен всичко казано до момента, трябва и да поговорите с детенцето си.

Важно е то да разбере, че трябва да поддържа социална дистанция, за да защити както своето собствено здраве, така и здравето на своите приятели и на хората, които обича – Вашето, на баба, дядо и т.н.

Обяснете му, че колкото и да е привързано към съучениците си, е по-добре да не ги прегръща. Не трябва и да споделят обща храна или напитки.

Кажете му защо е задължително да мие ръцете си с вода и сапун или поне да ги почиства с дезинфектант преди всяко ядене и след като е пипало пари, перила и други повърхности, върху които могат да живеят множество вируси и бактерии.

Нека знае и че няма нищо срамно в това да спазва мерките и че трябва да се гордее с отговорното си поведение и това, че пази любимите си хора.

Оставете го да задава въпроси и отговаряйте търпеливо на всичко.

 

Как да подготвите детето си психически за новата учебна година

           

Освен разговорите на тема COVID-19, които обсъдихме по-горе, е важно да обсъждате с детето си всичко, което го притеснява.

Може би започва ново училище, може би има страхове или му е тъжно, че ще бъде разделено от Вас през деня.

Изслушайте го и му окажете морална подкрепа. Обяснете му как да преодолее притесненията си. Това ще го успокои и ще направи дните му в училище по-лесни и приятни.

Поговорете със сина или дъщеря си също така за възможността в даден момент от годината да се наложи да са разделени от приятелите си. Ако бъде решено учебните занятия да се провеждат онлайн, това може да се окаже шок за тях, да бъдат самотни или да скучаят. Предварителна психическа подготовка ще им помогне по-лесно да се адаптират към новата ситуация.

Започнете да променяте режима на своето дете към по-близък до този през учебната година. По време на лятната ваканция малчуганите са свикнали да си лягат късно и да спят дълго. Започнете постепенно да ги насочвате към леглото все по-рано, за да свикнат по-лесно с ритъма на предстоящите девет месеца.

Финансовите измерения на подготовката за новата учебна година

Подготовката за новата учебна година може да бъде скъпа или напълно поносима.

Ключов е разумният подход към разходите за нея.

Първата стъпка е да си съставите списък с необходими покупки и бюджет. По този начин ще можете да прецените какво Ви е наистина нужно и няма да правите импулсивни разходи. Планирането ще Ви помогне да прецените и какво може да купите и за какво малкият може да ползва библиотеката, например, или да вземе назаем. 

 

А какво ще кажете за втора употреба?

За да спестите средства, може да пазарувате секънд хенд. Едно от най-големите пера в бюджета е закупуването на училищна униформа, например. Можете ли да се сдобиете с такава от семейството на ученик, който е завършил или се е преместил в друго школо?

Помислете внимателно за какво си заслужава да изхарчите големи суми и за какво – не. Може би детето Ви расте бързо? В такъв случай скъпи дрехи вероятно не са най-добрата идея. Но за по-големите качествени обувки, които ще носят с години, могат да са отлична инвестиция.

Направете и инвентаризация.

Дали вече не разполагате с част от предметите в списъка Ви?  Ако да - няма нужда да ги закупувате повторно.

И все пак може да се наложи да направите сериозни разходи.

В такъв случай е добре да знаете, че може да разчитате на бърз кредит от Кеш Кредит. Компанията предлага необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При добро планиране те вероятно ще покрият разходите Ви, а ако сдосега не сте се възползвали от продуктите на Кеш Кредит може да заявите суми до 600 лв. с Кеш на ден. Така нямате лихва в първите 30 дни.

Ако изберете този вариант, не губете време за одобрение – скоро ще се чуе звънът, оповестяващ началото на новата учебна година.

Направете я прекрасна за Вашите деца.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?