Навици на пестеливите хора

26 АВГУСТ 2019

Да живеете без ограничения и да спестявате пари - мисията е напълно възможна. Просто трябва да въведете някои правила в домакинството си и да спазвате финансова дисциплина. Вижте какво съветват нашите финансови консултанти:

Как да планираме разходите за ежедневните покупки

  • Ясни цели. Определяйте точно какво ви е нужно и не се отклонявайте от плана. Напишете списък с покупки и го следвайте без отклонения;
  • Без евтинии. Грешно е разбирането, че купувайки евтини стоки спестяваме. Напротив – ниската цена често означава ниско качество и по-слаба гаранционна поддръжка. Много по-вероятно е продуктът да ви служи по-зле и да се повреди по-бързо. Тоест, ще трябва да купите негов заместител по-скоро и на практика харчите повече пари;
  • План. Когато си набележите цел, съставете план за постигането ѝ: скъпа дреха, електроуред, кола, апартамент. Проучете пазара, за да изберете най-изгодното съотношение между качество и цена, определете период, за който да съберете сумата и планирайте разходите във времето.

Защо здравословният живот помага да спестяваме

Често се случва да влезете в супермаркета с цел да купите 2-3 неща, а се оказвате пред касата с пълна количка, нали? За да избегнете този излишен разход на средства, определете дневното и седмичното си меню и пазарувайте по списък. По-добре да вземете всичко необходимо накуп, отколкото да ходите всеки ден за дребни покупки и да бъдете изкушавани от излишни неща.
И още нещо важно – избягвайте бързата храна. Тя не само вреди на здравето, но и на джоба. Порция домашно приготвеното ястие излиза по евтино и е далеч по-полезна.

Екология и бюджет

  • Без стоки за еднократна употреба

Подлъгват с ниска цена, но на практика всеки път плащаме за тях отново и отново. Ако обаче си носите стъклена бутилка за минерална вода, която периодично да пълните, например, ще носите полза както на джоба си, така и на природата, спестявайки ѝ излишния боклук;

  • Без изхабяване на излишни ресурси

Създайте си полезни навици – не разхищавайте електричество и вода, изключвайте уредите, когато не са необходими. Инвестирайте в енергоспестяващи устройства – пестят ток и плащате по-ниски сметки. 

Спестовен влог

Най-лесният начин да заделяте пари е, да прецените какъв процент от дохода си можете да си позволите да спестите, и да ги приспадате още при получаването на заплатата си. Не чакайте края на месеца - много е вероятно до тогава да се появят непредвидени разходи и сумата да се стопи. Ако го направите в началото обаче, просто ще трябва да съобразите разходите си с наличния бюджет. Най-практично е да заделяте спестяванията в открита за целта сметка.

Здравето и образованието – извън схемата

Каквито и излишни разходи да отрежете от бюджета, не си позволявайте да пестите от здраве и образование. Парите за тях са инвестиция във вашето бъдеще и благосъстояние. Таксите за профилактика са символични на фона на евентуалните суми за лечение на незабелязани болести. Образованието пък е ключ към добро финансово бъдеще.

Какво ни съветват от Кеш Кредит

Финансовата дисциплина е нещо, на което човек се научава. Полезните навици могат да ви помогнат да избегнете сериозни кризи. Ако обаче все още не сте усвоили изкуството на оптималното планиране, важно е да имате алтернативен вариант. На нас от CashCredit може да разчитате при непредвидени обстоятелства или проблеми. След като ги преодолеете обаче, изпробвайте 5-те идеи, които ви предложихме. Проверени са и действат.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?