Пет начина да намалим разходите вкъщи  от времето на нашите баби - 2

16 ЮНИ 2023

 

Икономично готвене

Икономичното готвене не означава да се търсят най-евтините съставки (ако са прекалено евтини, тогава обичайно и качеството им е съмнително), а да се избират съзнателно рецепти, продукти и технологии, които са изгодни, т.е. които дават максимален резултат от гледна точка на хранителна стойност и здраве на приемлива цена.

Сезонното готвене е едно от първите неща, които се свързват с идеята за икономично готвене. Местните, сезонни плодове и зеленчуци са значително по-евтини и много по-качествени в сравнение с вносни продукти, купувани извън сезона им. Кулинарните блогъри (включително и доста български такива) предлагат безпатно сезонни календари – списъци с това кои са сезонните плодове и зеленчуци за всеки месец. Купуването им от пазари на производители в по-малки населени места или от зеленчуковите борси в големите градове пък е в състояние да облекчи бюджета допълнително. Нелоша алтернатива за специфични ястия извън сезона са дълбокозамразените храни – качеството им не отстъпва на пресните, а понякога и ги превъзхожда (обичайно те се замразяват на място в близост до производството им, а това означава че са узрели в почвата, а не в хладилни камиони), а цената им е осезаемо по-ниска (разликата между половинка замразен спанак, например, и пресен такъв може да стигне до четири пъти).  Готвенето с консерви също е в състояние да спести средства не само от цената на самите продукти, но и от електричеството – консервите обичайно вече са термично обработени – бобът е сварен, доматите също, а това икономисва поне час работа на котлона.

И понеже цената на електричеството е болна тема за почти всички, няма как и то да не бъде обект на оптимизация при готвенето. Фурната на печката не е враг на сметката за ток, стига ползването й да бъде максимално оползотворено. На практика това означава фурната да се пълни – количеството ток, необходимо за приготвянето на две или осем порции е почти едно и също и в този смисъл е значително по-изгодно да се готвят по-големи количества, които да стигнат за повече от едно хранене. За всички останали случаи може да се ползва микровълновата фурна или парти-скара. Същото е валидно и за варенето – тенджерата по д налягане спестява доста електричество, особено при продукти, които изискват дълга термична обработка. Ако човек реши да задълбае в тази посока, би могъл да смени основните съдове, с които се готви с енергоспестяващи такива. Става въпрос за съдове, произведени от качествена стомана с по-дебело дъно, което акумулира топлина и я разпределя по цялата повърхност на съда и така готвенето става на значително по-ниска степен на котлона. Разумен вариант също, но предполагащ реорганизация на процеса на готвене въобще, са т.нар. слоу кукъри – изключително икономични уреди, които готвят на ниска температура, но готвенето отнема доста повече време.

И, разбира се, на последно място остават самите рецепти – не във всяко ядене трябва се слага шафран, например. Заместването на редки и скъпи съставки с по-евтини еквиваленти е възможност за готвене и на по-сложни неща, но ако човек иска да е максимално лесно, то има цели поредици от рецепти за икономично готвене, които често пъти са значително по-интересни и вкусни от традиционните храни, с които сме свикнали. От известно време Джейми Оливър поддържа цяла секция в сайта си с рецепти за ястия, при които стойността на една порция е под 1 лира (т.е. под 2,25 лв.), а разнообразието е изключително голямо.

Направи си сам

В еуфорията на растящите доходи, изобилието от стоки и стимулираното от самите производители на неща т.нар. планирано остаряване някакси естествен избор стана всичко нужно да се купува, а не да се произвежда, както и ако нещо се повреди, да се изхвърля. Именно тук се крие съществено перо от разходите в едно домакинство. В ситуация на финансови затруднения немалка част от нещата, за които човек плаща, може да започне да ги прави сам.

Отглеждане на храна звучи мащабно и предизвиква асоциации с изнурителна работа на поле. Дребни неща като пресните подправки, обаче, могат да се отглеждат в саксии, дори и в гарсониери без балкон. Само връзка пресен магданоз е левче, а ако човек готви редовно, това означава поне две връзки седмично. Ако се сметне и поскъпването през студените месеци, на година разходите само за тази невинна подправка са между 100 и 150 лв. Пакетче семена за магданоз струва около 1,50 лв. и с него, при редовно поливане, магданозът е наличен цяла година. Сметката при други пресни подправки като босилек, мащерка, риган, мента, лимонова трева и розмарин е още по-впечатляваща, а отглеждането им у дома на практика не изисква усилия.

Козметиката е друго перо, което поглъща немалка част от семейния бюджет, а част от ползваните продукти спокойно могат да се приготвят вкъщи и така не само цената е осезаемо по-ниска, но често и качеството е доста по-високо. Скъпите кремове за лице и лосиони за тяло могат да се заменят с домашни смески от етерични и базови масла; емулсии, лосиони, гелове и води за почистване на лице – с кокосово масло; ароматизаторите за стаи – с домашно приготвени такива, маските за коса и лице – отново със собственоръчно приготвени. Козметични процедури като почистване на лице, маникюр и педикюр също могат да се правят вкъщи и, освен цената, разбира се, друго съществено предимство е, че човек ги прави когато реши, а не когато маникюристката има свободен час.

Поправката на развалени неща – от уреди през дрехи до колелета – е практика, позната от години в страните в Западна Европа под името Repair Café. Става въпрос за срещи на определени места (най-често – кафенета с дворове или градини), където се събират хора, умеещи да поправят неща и такива, имащи нужда от дребен ремонт. Концепцията е тези, които разбират, да помогнат на другите да си ремонтират нещото – да си зашият нов цип, да си оправят разваления сешоар или да си сменят гума на колелото. Срещите са напълно неформални и безплатни за всички участници (смята се за приемливо да се почерпи с кафе този, който е помогнал за ремонта, но изобщо не е задължително). В България също има Repair Café, но на този етап – само в Стара Загора, но на практика всеки може да организира такава среща навсякъде, дори и в парка.

Изгодни запаси

Сезонните плодове и зеленчуци са евтини, защото съхраняването им дълго време е невъзможно – или се продават, докато са годни за ползване, или се изхвърлят. Това правило, обаче, е точно обратното за неща като дрехи, обувки и уреди: намаленията се правят след модния сезон и след излизането на пазара на следващото поколение техника. Затова и разумните потребители си купуват сандали и бански през октомври, ботуши, зимни пуловери и шапки през пролетта, а бяла и черна техника – когато се появи следващия модел. По отношение на ежедневните покупки в домакинството принципът на изгодното купуване също може да се приложи, ако човек реши да поддържа известно количество запаси. Така прах за пране ще се напазарува когато е на промоция, а не когато е свършил, например, а много изгодни хранителни стоки, макар и ненужни в момента, ще изчакат реда си във фризера (полезни съвети как да се замразяват различните продукти, така че да се запазят хранителните им свойства могат да бъдат намерени тук).

И ако спестените по тези начини средства не са достатъчни, човек винаги може да се обърне към Cash credit за изгоден, напълно съобразен с личната финансова форма и удобен за обслужване кредит.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?