Планиране на лятната почивка

03 МАЙ 2023

 

Лятото е сезонът, който чакаме цяла година. Най-накрая идва време за заслужена почивка. Море, планина, България, чужбина - изборът от забавления е огромен. Но и цените не са ниски.

За да се радваш на ваканция без стрес и без последици, които ще дават отражение върху финансовата ти сигурност в месеците, след като банският отдавна е сгънат в чакане на следващата почивка, трябва да планираш внимателно и отговорно. Защото е лесно да харчиш без замисляне, докато си далеч от дома, но това може да означава не само лишения, след като се завърнеш, но и невъзможност да платиш за стоки и услуги в ситуации, в които това е критично нужно.

Затова надолу следва един кратък наръчник от “Кеш кредит” за това, как да подготвиш лятната си почивка така, че да се насладиш на спокойствие, не само докато тя тече, но и след нейния край.

Ето и първата стъпка към това.

Разбери колко ще струва

Проучи какви са цените за дестинацията, която обмисляш да посетиш. За да имаш сигурност по време на пътуването, се запознай с всичко, за което ще харчиш, докато си там.

Започни от сумата, която ще е нужна за пътуването. След това прегледай колко струва настаняването. Виж колко ще трябва да платиш за билети за различни забележителности, за храна и за градски транспорт.

За да направиш това, използвай интернет. В него има специализирани сайтове, които ти показват тарифите за полети и настаняване. Можеш да откриеш страници, в които е представено менюто на разнообразни ресторанти, а и градската управа обявява цените на билетите за автобусите и метрото онлайн. Едва ли ще сметнеш до стотинката колко ще изхарчиш, но все пак ще добиеш добра представа.

Сравни цените

Ако не си решил твърдо къде ще пътуваш и искаш почивката да ти излезе по-евтино, разгледай различни възможности и избери онази, която е по джоба ти. Цените за летуване в България и чужбина определено не са еднакви, а дори и в нашата родина те варират. Не само дестинацията, но и видът на ваканцията допринася за това - хотел или къмпингуване, плажуване в курорт или поход в планината.

А дори и в случай че си избрал категорично мястото, на което ще прекараш лятната отпуска, сумите пак може да се различават в зависимост от точните дати на пътуването, дължината на престоя ти, типа на настаняването и др. Разгледай внимателно всички опции.

Виж как можеш да смъкнеш цената

Има начини почивката да ти излезе по-евтино.

Ако резервираш самолетни билети или хотел още през студените месеци, има голям шанс цената им да е по-ниска. Причината е, че по това време интересът е по-нисък и по-малките суми са стимул търговците да те привлекат като клиент. В разгара на сезона обаче нещата не изглеждат така, тъй като напливът е значително увеличен.

Организираш ли си екскурзия сам, ще спестиш от комисионна за агенция и ще платиш само цената на билетите, настаняването и останалите разходи по престоя ти в чужбина или в страната.

От друга страна, травъл компаниите получават отстъпки от доставчиците на услуги в туристическия бранш, така че за определени дестинации може да ти е по-изгодно да използваш техните услуги.

Нискотарифните авиолинии са определено привлекателни. Но вземи предвид всички допълнителни такси, които трябва да заплатиш при тях. Такива има за багаж, избор на място. Понякога те кацат на летища, намиращи се далеч от крайната ти цел. Това означава допълнителни разходи за транспорт след пристигането ти. Погледни внимателно и часа, в който самолетът излита - ако е през нощта, ще трябва да повикаш такси или да оставиш колата си на паркинг, ако пристигнеш на аерогарата със собствен транспорт. Всички тези разходи се натрупват и в крайна сметка би могло да се окаже, че е по-изгодно и удобно да пътуваш със “стандартен” авиопревозвач.

Създай си бюджет за почивката

След като знаеш приблизително колко ще струват летуването ти, запиши всички отделни разходи и ги събери, за да получиш общата сума, която ще е необходима за пътуването. Това ще ти помогне да държиш харчовете си под контрол и в крайна сметка да платиш за него само толкова, колкото си предвидил. По този начин ще запазиш останалите си спестявания и средства за живот непокътнати и няма да компрометираш финансовата си сигурност.

Бюджетирането има и друго предимство.

То ти позволява повече гъвкавост. Когато имаш всички данни за пътуването, може да забележиш, че хотелът, който си набелязал, е твърде скъп или разходите за посещение на забележителности са се натрупали до сериозна сума. Така ще имаш възможност навреме да замениш мястото, където ще нощуваш, с по-евтино или да пренаредиш програмата си така, че да замениш туристическите атракции, за които е нужен билет, с безплатни разходки из града и пр.

Крайният резултат?

Пестиш пари.

Започни да събираш средства отрано

Когато знаеш колко горе-долу ще ти струва почивката, си създай план как ще я финансираш. Добра идея е да не оставяш събирането на парите за последния момент или да изпукаш цялата си заплата в месеца на пътуването за него.

Стартирай систематично заделяне на средства няколко месеца предварително. Раздели нужната сума на времето, оставащо до заминаването ти, и това ще определи по колко лева да добавяш към фонд “Лятна почивка” на всеки 30 дни. Така ако ти трябват 500 лв. и до пътуването има пет месеца, през всеки един от тях следва да заделяш по 100 лв. Използвайки тази система, няма да усетиш в толкова голяма степен финансовата тежест на този разход.

Намери алтернативни начини да финансираш пътуването

Датата на заминаването ти наближава, а все още нямаш парите? Както вече казахме, не е добра идея да изхарчиш всичките си пари за месеца за ваканцията. Помисли как можеш бързо да се сдобиеш с алтернативен приход.

Един вариант е да продадеш ненужни предмети. Стара техника, дрехи и всякакви вещи, които вече не ползваш. Интернет ще те свърже лесно с потенциални купувачи, а сделката може да се осъществи дори в рамките на деня, в който публикуваш обявата.

Опция е да теглиш и бърз кредит. Само че задръж за момент! Ако го прибегнеш до нея, трябва да си сигурен, че ще можеш спокойно да плащаш месечните вноски по погасяването му. Това значи, че на регулярни интервали от джоба ти ще излиза определена сума. Можеш ли да си позволиш да живееш без тези пари?

Отговорът е “да”?

Чудесно.

Един отличен вариант за получаване на заем е “Кеш кредит”. Ние предлагаме най-бързото одобрение в България - само за шест минути. За този период можеш да получиш сума на стойност няколко хиляди лева. Напълно достатъчно, за да се радваш на една прекрасна и заслужена лятна почивка с любимите си хора.

Прекарай си добре

След отговорното планиране и детайлната подготовка на пътуването, остава само едно - да заминеш и да му се насладиш. Следи внимателно разходите си на място, харчи разумно и отговорно, но не превръщай това в стресова мания, която ще ти попречи да се отпуснеш и да забравиш за грижите. В крайна сметка точно това е целта, нали? 

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.