Планиране на ремонти

04 МАЙ 2023

Прекрасно е да притежаваш жилище. Разполагаш със свободата да правиш с него каквото искаш (в рамките на позволеното от закона), не отговаряш пред хазяи, имаш дом, в който винаги можеш да се върнеш.

Но с правото на собственост, идват и отговорностите. И една от най-важните е поддръжката на апартамента или къщата, за да се запази неговата цялост и за да продължава да бъде приятното гнездо, за което си мечтал.

И освен че са задължение, ремонтите вкъщи могат и да са изключително стресиращи. Не само защото често се проточват във времето и правят обстановката не особено уютна, но и защото понякога струват много. И то толкова много, че някои домове просто са оставени на разрухата.

Всичко казано до тук ясно показва каква е причината темата как да планираме за поправките вкъщи и как да отделим нужните суми за тях, без да жертваме финансовата си сигурност, изключително значима. Затова и тази статия от блога на “Кеш кредит” е посветена на нея.

Започваме с едно базово правило.

Колко пари да предвидиш за ремонти

И при домашните ремонти, както при редица други покупки и непредвидени ситуации, е добра идея да имаш предварително заделени средства, които да използваш, щом дойде моментът да ги извършиш. Но как се определя размерът на сумата, която трябва да спестиш? Различни специалисти в темата на финансите споделят един и същи принцип.

Заделяй между 1% и 4% от стойността на жилището на годишна база.

Според тях така акумулираните средства би трябвало да са ти достатъчни за ежегодна поддръжка.

Само че това е сериозна сума.

Цените на имотите се повишиха значително и не е изненадващо маломерно жилище да се предлага на цена над 100 000 лв. И ако твоят имот струва 140 000 лв., да речем, това значи, че ти трябва да отделяш между 1400 и 5600 лв. на година за поддръжка. И то в допълнение към спестявания за спешни случаи, пенсия, пътувания и т.н.

Затова има и друг подход.

Планирай за конкретни ремонтни дейности.

Можеш поне частично да предвидиш кога ще ти се наложи да извършваш поправки, замяна на оборудването вкъщи и пр. Това става, като вземеш предвид различни фактори като годината на строеж на сградата и нейното състояние, климатичните условия в района, в който живееш, средната продължителност на живота на електрическите уреди, колко време боята запазва оригиналния си цвят и пр.

С тази информация ще се сдобиеш от специалисти в областта или от проучване в интернет. После, на база цените на уредите, строителните материали и труда на професионалистите в областта, можеш да заделиш пари за момента, в който ще се наложи да правиш ремонта. Не забравяй обаче да добавиш към настоящата цена и няколко процента отгоре заради инфлацията.

И също така имай предвид, че стойността ще е различна, ако сам хванеш инструментите и ако платиш на майстор да свърши работата.

Какво да правиш, ако домът ти има нужда от ремонт, но ти още нямаш парите

Спестяването на големи суми отнема време. За съжаление това означава, че е възможно жилището ти да трябва да се ремонтира, преди да си отделил парите, за които говорихме досега. Такива ситуации лесно могат да разклатят финансовата ти сигурност, затова е важно да подходиш внимателно към ситуацията.

Първият ти вариант е да посегнеш към фонда си за спешни случаи. Той е приоритет номер едно за спестяванията ти и в крайна сметка идеята му е да ти послужи именно в такива моменти. Ако не разполагаш с такъв, ти напомняме, че той представлява сума, която трябва да ти стигне за живот за период от поне три до шест месеца. Ако вече си я заделил, получаваш нашето възторжено одобрение.

Втора опция е да вземеш назаем. А в нея имаш избор от подопции. Можеш да поискаш пари от роднини или приятели или да се довериш на професионалисти. Ако се спреш на последния вариант, ти се отварят редица възможности за кандидатстване за одобрение.

Множество банки предлагат кредити за ремонт, строителство, подобрения и пр. Чрез тях можеш да получиш големи суми, понякога в размер на няколкостотин хиляди лева. Имаш и доста гъвкавост по отношение размера на вноските и срока за погасяване на заема. Един от минусите на това решение обаче е, че процесът по одобрение е по-дълъг.

Като алтернатива съществува и вариантът бърз кредит. При него ще вземеш по-малки суми, но ако те са достатъчни, за да покрият разходите по ремонта, ще се възползваш от предимството на скоростното получаване на “Да”. Така, ако кандидатстваш при “Кеш кредит”, имаш шанс да чуеш положителен отговор само след шест минути.

А ако разполагаш с кредитна карта, можеш да се възползваш и от нея, за да финансираш поправките. Проучи обаче внимателно условията и направи детайлни изчисления - при тази опция лихвата обикновено е с по-висока стойност и така ремонтът може значително да ти се оскъпи.

Как да си подготвен за ремонти

Вече го споменахме малко по-горе, но тук ще влезем в по-голям детайл. Един от най-ефективните начини да знаеш каква сума ще ти е нужна, за да направиш ремонти в бъдещ момент, е да опознаеш добре дома си. Особено ако тепърва ще го купуваш или си се сдобил с апартамента или къщата като наследство и все още не си наясно дали си заслужава да инвестираш в него/нея.

Повикай специалист, който внимателно да огледа жилището. Неговата задълбочена инспекция ще открие щети под повърхността и потенциални проблеми, невидими за нетренираното око. Особено важна е способността му да открива структурни проблеми, които са не само скъпи за поправка, но и опасни.

Този професионалист ще може да ти каже и кога точно трябва да предприемеш мерки за отстраняването на въпросните щети. Срокът, който той определи, ще ти помогне да изготвиш план за постепенното събиране на необходимите средства и когато времето за започване на ремонти дейности дойде, ще си много по-спокоен.

Заключение

Притежаването на собствен дом е радост и гордост. Но когато дойде време за ремонти, усещаме и горчивата страна на правото ни собственост. Особено щом видим сметката.

Но има начини да омекотим финансовия удар, а понякога - и дори напълно да го елиминираме. Както с повечето действия, свързани със сигурността ни по отношение на личните средства, се изисква разумно отношение, подготовка и дисциплина.

Запознаването със спецификите на собственото ни жилище и консултацията с правилните хора ще ни даде добра представа за какво да сме подготвени. А след това е въпрос на поетапно, но редовно заделяне на средства.

Разбира се, ако имаш добро ЦКР, винаги съществува и вариантът бърз кредит. С “Кеш кредит” само за шест минути ще получиш средства, с които твоят дом да стане като нов.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.