Плюсове и минуси на използването на бърз кредит за ремонт на дома

 

08 ЮНИ 2023

Планираш ремонт вкъщи? Вероятно планираш и да изтеглиш бърз кредит за него. Този финансов продукт е популярна опция, когато се налага да поправиш това-онова у дома, и това не е случайно. Той осигурява високоскоростен достъп до добри суми срещу минимални изисквания.

Въпреки това не бързай да кандидатстваш.

Преди да поискаш одобрение от някоя от компаниите, които предлагат такъв заем, е важно да прецениш плюсовете и минусите, които ще има едно такова решение. И за да може то да е по-информирано, с тази статия ще ти представим част от тях. А след това финалната преценка остава за теб.

Какви са ползите от тегленето на бърз кредит за ремонт на дома

Да започнем с предимствата на този тип заеми. Те са доста - от времето, за което можеш да ги получиш, през това, че няма нужда да отчиташ как използваш парите до условията по връщането им.

Първо ще поговорим за характеристика, която в доста случаи е определяща - колко бързо ще чуеш “Да”.

Той е лесно достъпен и го получаваш бързо

Както името подсказва, първото голямо предимство на бързите кредити е това, че ги получаваш за много кратко време. В добавка и процедурата, която трябва да преминеш, за да се сдобиеш с одобрение, е значително облекчена в сравнение с други финансови продукти - в някои случаи не е нужно обезпечение, доказване на доход или дългогодишен трудов стаж. Като отличен пример можеш да вземеш Кредит Премиум на Кеш Кредит. Ще го получиш само за шест минути и само срещу лична карта.

В комбинация тези две предимства означават, че дори да имаш ограничени суми в сметката си и да ти се налага да започнеш спешно ремонт, можеш да го направиш. 

Няма нужда да използваш средствата за строго определена цел

Бързите кредити предлагат свобода в начина, по който можеш да използваш средствата по тях. За разлика от целевите заеми, които се отпускат за финансиране на точно конкретно начинание, тук няма нужда да заявяваш за какво ще използваш парите.

С тях разпределяш сумата според нуждите си, което ти дава възможност да покриеш множество ремонти дейности. Ако възникне неочакван разход в хода на поправките, ще можеш да използваш парите и за него. Така че независимо дали искаш да поправиш усърдно течащия покрив, да освежиш стените с нова боя или да замениш старите мебели в дневната и кухнята, можеш да го сториш, без да се обясняваш.

Той има фиксирани лихвени проценти

Обикновено можеш да разчиташ, че лихвите по бързите кредити ще бъдат фиксирани. Или иначе казано - всяка една месечна вноска по време на срока на погасяване на заема ще бъде с един и същ предварително определен размер.

Това е чудесно, защото разполагаш с яснота, която ти позволява по-ефективно и по-лесно да си изготвиш месечен или дори годишен бюджет. Така няма да се притесняваш, че внезапни увеличения на вноските ще повлияят на качеството ти на живот и дори на финансовата ти сигурност.

Какви са недостатъците при тегленето на бърз кредит за ремонт на дома

И макар финансовият продукт, за който говорим в тази статия, да разполага с много предимства, няма да крием, че той има и недостатъци.

Колкото и полезен да е, все пак връщането му представлява утежняване на месечния ти бюджет. Ако си влязъл в много дългове, това сериозно може да застраши паричната ти стабилност, а и типично по-краткият срок за изплащане предполага по-скъпи вноски.

Той може да има по-висок лихвен процент

Удобството и сигурността, която бързите кредити ти предлагат със своята ускорена и опростена процедура по получаване на одобрение, биха могли да бъдат за сметка на по-високите им лихвени проценти в сравнение с други форми на заеми. Това означава, че при равни други условия за една и съща сума е възможно те да ти излязат по-скъпо, отколкото финансиране от банка.

В допълнение към това, прочети внимателно и условията по договора, защото някои кредитодатели в сектора начисляват и допълнителни такси (например за кандидатстване) и това може да направи кредита още по-скъп.

С него трупаш дългове

Бързият кредит е още едно задължение, което да тежи на портфейла ти. Помисли - с изплащането на колко дългове си се натоварил? Можеш ли да си позволиш без притеснения да престираш още едно месечно плащане?

Затрупването със задължения забавя постигането на другите ти парични цели и дори създава рискове - ако ти изникнат неочаквани разходи, е възможно да не разполагаш с нужните средства да се справиш с тях. А това може да те принуди да теглиш нов заем и да влезеш в опасна спирала на неспирни изплащания.

Има по-кратък срок на погасяване

Бързите кредити обикновено трябва да се погасят за по-кратък период в сравнение със заемите, които ще получиш от банка като потребителски или ипотечен кредит. Това е добре от гледна точка на факта, че по-бързо ще отметнеш задължението си. Но същевременно означава и по-високи месечни вноски. Затова преди да теглиш подобен заем, помисли дали бюджетът ти позволява да върнеш спокойно сумата в посочения период.

Какво да вземеш предвид, ако теглиш бърз кредит за ремонт

Не всички фактори, които трябва да обмислиш, преди да изтеглиш бърз кредит, са свързани с неговите характеристики. Освен всичко, което изброихме до момента, трябва да вземеш предвид и собственото си финансово положение.

Как се вписват лихвата, таксите, срокът за погасяване в твоите планове? Ще те възпрат ли тези условия да изпълниш останалите си финансови цели? А как е положението на работа? Очакваш ли скоро да получиш повишение или пък притесняваш ли се за позицията си? С каква сума разполагаш в спестяванията си? Очакваш ли скоро в живота ти да настъпи голяма житейска промяна, която ще погълне сериозна част от средствата ти?

Ако отговорите на тези въпроси не те изпълват с увереност за финансовата ти стабилност, може би ще е разумно да отложиш тегленето на бърз кредит. Проучи алтернативни възможности да се сдобиеш със средствата, ако ремонтът е спешен, или пък ако не е, отложи началото му за момент, в който ще чувстваш по-крепко финансово здраве.

Но хайде да видим другата, оптимистична, хипотеза.

Всичко изглежда супер и си готов да вземеш заем.

При това положение пак не бързай. Разгледай оферти от различни компании на пазара, и то в дълбочина. Започни от големите факти - лихвеният процент, таксите, прозрачността на условията. След това проучи внимателно договора, който ти предстои да подпишеш. Питай за всичко, което не разбираш. Не забравяй, че в това няма нищо лошо и не се поддавай на напрежение и натиск да парафираш по-бързо. Имаш пълното право да отделиш колкото време ти е нужно.

И не на последно място - тегли кредит от реномирана компания, а не от случаен съмнителен типаж, чиято обява си видял в интернет или на улицата.

Заключение

Ако се налага да направиш ремонт вкъщи, но нямаш нужните средства, бързите кредити са спасителна опция. Те имат много плюсове - можеш да се сдобиеш с парите за съвсем кратко време, и то лесно, да ги използваш за каквото точно решиш и да не се притесняваш, че лихвата неочаквано ще нарасне. За доказателство виж кредит Премиум на Кеш Кредит. За да получиш одобрение за него, се изисква само един документ - лична карта, и може да ти осигури сума до 6000 лв.

И все пак не пренебрегвай и недостатъците им - те могат да ти излязат по-скъпо, да се превърнат в още един дълг, за който трябва да се притесняваш, и да ти създадат допълнително стрес с краткия си период за изплащане.

Затова преди да теглиш бърз кредит за ремонт, обмисли техните плюсове и минуси и собственото си финансово положение. Така ще си спокоен, че си взел правилното решение и ще можеш да се посветиш без притеснения на голямата задача - да направиш дома си още по-хубав.

 

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?