Подгответе лятната почивка още от зимата

24 ЯНУАРИ 2022

Възможно е да звучи странно, но колкото по-рано започнете с подготовката за лятната почивка, толкова по-спокойно ще Ви бъде. Прочетете статията, за да разберете защо

Зима е. Всеки е въвлечен в празничен цикъл, който започва още от Никулден, минава през Коледа и Нова година и продължава с Йорданов- и Ивановден. Сигурно в този период да се спомене лятната почивка звучи напълно нелогично. Но не е така.
И ще Ви кажем защо. 
Тя би трябвало да е свързана само и единствено с удоволствие. Това е дългоочакван период на заслужена почивка и време, на което да се насладите с роднини и приятели. Само че при лоша организация тя се превръща в логистичен кошмар.
Каква е причината? 
Ако не я организирате достатъчно рано, може да сте ограничени в избора си на място и забавления. Това води до много негативни последици. Няма да я има сигурността на познатото място, което се радва на одобрението Ви, удоволствието от личните предпочитания, а не принудата. Ще се наложи да се съобразите с условия, които може да не са по вкуса Ви. 
А, разбира се, са замесени и пари. 
Ако се забавите с подготовката на лятната ваканция, ще имате по-малко яснота колко точно ще струва тя. Респективно – по-малко време да направите добър финансов план и да съберете нужната сума. По-късна организация означава и по-малко гъвкавост и по-малко добри оферти. 
Но както често казваме – има добра новина.
Тази статия е тук, именно за да Ви убеди да започнете да се подготвяте за лятото още отсега. Дайте ни кредит на доверие и ще разберете колко много предимства има този подход. Не само за портфейла Ви, но и за преживяването. 
    
Може да планирате спокойно

Започвайки подготовка за лятната си отпуска от зимата, Вие имате предостатъчно време да си направите план. Можете спокойно да разгледате курорти, градове в чужбина, които искате да посетите, и начините да стигнете до тях. Ще имате възможност и да проучите и местата за настаняване, да ги сравните и да вземете най-доброто решение за себе си.
Ще планирате и бюджета си.
Стартирайки подготовката за слънчевите месеци в снежния период от годината, ще имате по-голям контрол върху сумата, която ще отделите за почивка. Ще може да отделите време, за да сравните цени на места за спане, да направите изчисления, свързани с разходи за храна, и да определите най-изгодния начин за пътуване. 
Ако се забавите, ще е точно обратното.
Ще сте принудени да действате бързо. Това рядко е добре. Ще трябва да вземете решения, които не са най-изгодните за Вас и за финансите Ви. 
И това до голяма степен е свързано със следващата точка.

Все още има голям избор 

В трите летни месеца цялата страна (а и чуждестранни туристи) се спускат към плажовете и летищата, за да се насладят на отпуската си. И изобщо не е изключено голяма част от тях да искат да отидат на същото място, на което и Вие. Което означава, че трябва да действате отрано.
Вече сигурно Ви е ясно защо. 
Няма да може да изпълните плана си. Ако се забавите, е възможно хотелите, самолетите, вилите, автобусите да се запълнят. Това значи, че ще трябва да направите компромис с избора си на място за почивка или начина на пътуване. 
Има и други неприятни последици.
Няма да имате контрол върху датите, в които ще почивате. Ако всичко е резервирано за периода, в който искате да пътувате, ще се наложи да направите нов план. А това, освен неприятното усещане, може да е свързано с трудности с графикът за отпуските на работа и др. 
И естествено, не е добре за финансите Ви. 
По-малко избор обикновено означава по-скъпоструващи решения. Защото е напълно вероятно резервациите Ви да не са съобразени с бюджета Ви. По-скоро биха били принуда, само за да може да почивате някъде. 

Ще откриете по-изгодни оферти 

Цените се определят от различни фактори. Няма ясна формула кога точно трябва да купите билет или да резервирате стая за най-добра сделка. Но колкото по-рано започнете да планирате, толкова по-голям шанс има да попаднете на добра оферта. 
Проучвания показват, че не пестите много, ако запазите хотел много по-рано. Все пак може да следите как цените се изменят и да направите резервация в момента, в който сумата е най-подходяща за вас. Това важи и за полетите. 
А също така може да следите и за специални оферти, които превозвачите и различните платформи и собственици на места за нощувка предлагат.
И когато стана дума за пари... 

Имате време да спестите пари

Лятната почивка е свързана с разходи, независимо как точно изберете да я прекарате. Пътуванията в чужбина или летуването на черноморието включват транспортни разходи, суми за нощувки и храна. Ако сте извън границите на страната, вероятно ще се включите в туристически обиколки и посещения на забележителности. 
Дори и да изберете да прекарате лятото на къмпинг, пак ще имате разходи. Те могат да са свързани с екипировка и транспорт. Или иначе казано – винаги ще трябва да направите финансов план. 
Защо е полезно да започнете по-рано? 
Стартирайки подготовката за почивката си от зимните месеци, ще имате време да съберете сума, с която да почивате комфортно през лятото. Може да внасяте по малко всеки месец. Ако отделяте само по 100 лв. от януари до август, ще имате събрана немалка сума, когато стане време за плажовете. 
И не само това. 
Ще имате време да реагирате на промени. Също така да увеличавате вноските, ако е нужно. Няма да трябва да извадите наведнъж голяма сума, която ще удари сериозно по бюджета Ви и ще застраши финансовата Ви сигурност. 
И на последно място...

Има много по-малко стрес 

Всичко, което изброихме дотук, е свързано със създаване на спокойствие. 
Вероятно Ви е познато притеснението и напрежението на това, да вършите всичко в последната минута. Създава се настроение, което не подобава на такъв хубав период от годината като лятната отпуска. Затова разпределете работата.
Как ще се променят нещата? 
Ще имате достатъчно време да отмятате постепенно всяка от задачите, свързани с подготовка на пътуването. Да осигурите транспорта, да запазите хотел, да купите аксесоари за плажа и т.н. 
Когато стане време за пътуване, ще остане само да заключите вратата и да потеглите. Всичко това ще Ви помогне да тръгнете на почивка във ведро настроение. Така, както трябва да бъде. 

Организацията на лятната почивка е колкото рутинна – все пак се случва всяка година – толкова и сериозна и времеемка. Тя е свързана с много детайли, за които е нужно добро планиране. Затова е препоръчително да започнете още отсега. 
Не е нужно всичко да е готово преди пролетта. Поставете началото с малки стъпки – помислете къде искате да отидете, разгледайте възможностите за настаняване и забавления. Заделяйте част от приходите си във фонд „Почивка“.
Така постепенно и неусетно ще сте подготвили всичко, далеч преди да е станало време да потеглите. А когато този момент дойде, ще остане само най-основното. Да му се насладите.
А ако имате нужда от помощ за финансирането на почивката Ви, може да разчитате на Кеш Кредит. Компанията предлага необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При определени условия може да получите одобрение за заем без лихва в първите 30 дни.

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.