Полезно

5 причини да се придържате към семеен бюджет

Изисква време, усложнява и без това натовареното ви ежедневие… Така или иначе работите, имате приходи и разходи, не може ли да минете и без специален бюджет? Можете, разбира се, но ще ви струва по-скъпо.

От воденето на този своеобразен семеен финансов месечен план има сериозни ползи. Вижте основните пет.

1. Подобряване на финансовото състояние

Доходите, които постъпват в дома, може и да са същите, но със стриктен контрол върху харченето им, повече от тях се запазват за полезни дейности и биват похарчени разумно. Това пряко влияе на общото благополучие и добрия финансов климат в дома.

2. Спестяванията – допълнителен дивидент

Основен бюджетен принцип е отделянето на определен процент от приходите във фонд „спестявания“. Те могат да послужат за образование, за нови придобивки, за пътувания. Във всеки от случаите наличието им подобрява условията на живот.

Месечният план прави така, че да видим секторите, в които бихме могли да редуцираме разходите. От там могат да дойдат и сумите, които да заделяме.

Някои планове препоръчват да оставяме настрани по 10%. Други съветват да опитаме да редуваме един месец 10%, на следващия 20%, а на третия – отново 10%.

От къде може да спестим:

 • Емоционални покупки;
 • Пазаруване без използване на промоции;
 • Често прибягване до вредна храна на крак.

3. Как се застраховате от рискови ситуации

Спестяванията, които споменахме, имат и ценната роля и на буферен фонд. Той влиза в употреба при непредвидени рискови ситуации:

 • Неочаквано намаляване на доходите (загуба на работа на един от съпрузите);
 • Застраховка „Повреда“ (автомобил, компютър или друго оборудване, нужно за изпълняване на всекидневните дейности, както и авария в дома, могат да изискват скъпо струваща подмяна или ремонт);
 • Спешно лечение. Никой не си го пожелава, но понякога болестите ни изненадват. Важно е лечението да започне веднага, за да е бърза положителната развръзка.

4. Защо ни помага да се чувстваме по-спокойни

Просто е: стресът в много от случаите е свързан с липса на пари. В ситуации, в които е в неизвестност, мозъкът ни кара да изпитваме страх. Когато не знаем как да се справим с многото чакащи разходи на фона на недостигащи приходи, изпитваме именно това и не знаем как да реагираме. Дори и да започнем да печелим повече, ако сме свикнали да харчим много, безпокойството ще се запази, защото и ще харчим повече. Ако обаче изчислим разумно кога в какво да влагаме парите си, благосъстоянието ни ще се повиши, а с него – и спокойствието, че владеем ситуацията.

5. Сплотявате семейството

Обединението около общи цели и правила улеснява разбирателството. Няма спорове за нови покупки. Когато се знае какво ще се взима тази седмица, всички са наясно и няма кавги. Това е и начин да изградите у децата добра финансова култура от най-ранна възраст.

Какво ни съветват от Кеш Кредит

Ако до момента не сте намирали подходящ момент да съставите семеен финансов план, време е да опитате. Започнете с разчетите за идния месец. Пресметнете всички разходи (храна, сметки, вноски по кредити и др.) и изчислете приходите. Бъдете разумни и далновидни.

А ако имате нужда от съдействие за рефинансиране или инвестиция, CashCredit е на ваше разположение.


Новини
Още
 • Най-добрите инвестиции

  Имало едно време, преди 10 години, човек, който изгубил посоката на живота си. Не знаел какво да прави, всеки ден му се струвал по-труден и объркан от предишния. Изпадал в безизходица и мислел, че никога няма да..

 • Коя банка е най-сигурна

  Когато имате нужда от голяма сума пари, единственият начин бързо да се сдобиете с тях, е да се обърнете към банката. По въпроса коя е най-сигурна ще чуете различни мнения. Всяка банкова институция предлага различни условия...

 • Колко струва прехвърлянето на автомобил

  Купили сте си нова кола? Чудесно! За съжаление, обаче, има куп неща, които трябва да се свършат още със самата покупка. Нека първо поговорим за прехвърлянето.

 • Как да оптимизираме разходите си през зимата

  Зимата е най-красивият сезон от годината, но с настъпването и се увеличават доста от нашите разходи. Важно е да намерим вариант, при който да контролираме парите си и да не усещаме когато те драстично намалеят

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам