Полезно

Безопасно шофиране през зимата

Зимата е сезонът, през който трябва да бъдем изключително внимателни, когато шофираме. Важно е автомобилът ни да бъде изряден, а гумите - подходящи за сезона.

Какво се наблюдава при шофиране на сняг със зимни гуми

Смяната на гумите не е за подценяване. Климатичните условия през зимният сезон са доста сурови, температурите падат под нулата, а пътната настилка е покрита със сняг и лед. При понижаването на температурите, каучука се втвърдява и бързо губи еластичността си. Сцеплението с пътната настилка намалява, а управлението на автомобила е нестабилно. Зимните гуми са направени, за да ви осигурят спокойно, безопасно и сигурно шофиране, при условия като ниски температури, лед и сняг. Изработени са от по-мек каучук, не замръзват и не се втвърдяват. Като други техни предимства можем да отбележим:

 • намаляване риска от аквапланинг;
 • осигуряват стабилност при управление;
 • намаляват вероятността от катастрофи;
 • съкращават спирачния път при тежки метеорологични условия;
 • осигуряват добро сцепление с асфалта.

Вероятността да ударим автомобила си в стене, бордюр или стълб също е много по-малка. Освен, че предпазваме здравето и живота си, използвайки зимни гуми, спестяваме и пари. По-добрият вариант е да инвестираме в тях, отколкото в ремонти по колата, в случай на злополука.

Как да изберем вериги за сняг

За безпроблемно преминаване през суровите зимни условия, най-евтиния вариант е да заложите на веригите. Делим ги на два вида - твърди и меки. Меките вериги са по-нетрайни, често се късат и могат да ви създадат проблем точно когато не трябва. Класическият метод е да се спрете на твърди такива. Тях разделяме на три основни вида, заради тяхната плетка. Делим ги на:

 • класически с правоъгълна плетка;
 • ромбоидни;
 • “меча стъпка”

Първият вид са подходящи за дълбок сняг, но не и за твърда настилка. При него гумите и окачването се износват по-бързо, заради техните силни вибрация. Останалите два вида са по-универсални. Можете да ги използвате в сняг, лед, кал и дори и на асфалт за кратък период от време. Изпробвайте веригите предварително, преди да сте попаднали в ситуация.

Какво друго ще повиши безопасността през зимата

За сте спокойни при пътуването, трябва да имате надежден акумулатор. При настъпването на зимата, трябва малко да бъде презареден, а ако усетите, че нещата с тока не вървят на добре - просто ще се наложи да закупите нов. Преди застудяването, всички течности трябва да бъдат сменени със зимни. Това определено ще ви спести много проблеми. Важно условия за безопасно каране е добрата видимост. Дръжте чистачките си изправни и сменяйте често гумичките им. Има още много неща по автомобила ви, за които да помислите през зимата. Разбира се, всичко това е свързано със средства. Cashcredit е винаги на ваше разположение. По-добре предварително да стегнете автомобилът си за зимата, отколкото да ви се наложи да го направите изневиделица. Бързият кредит е чудесно решение, което да ви помогне да се сдобиете с парите, необходими за зимната подготовка на колата.


Новини
Още
 • Очаква ли се рецесия и как тя ще се отрази на личните ни финанси

  Все повече хора, към днешна дата се тревожат от неблагоприятните прогнози за настъпването на икономическа рецесия. Спада в икономиката изобщо не е за подценяване, тъй като той несъмнено би довел до негативни последици за Вашите лични парични постъпления.

 • Най-добрите инвестиции

  Имало едно време, преди 10 години, човек, който изгубил посоката на живота си. Не знаел какво да прави, всеки ден му се струвал по-труден и объркан от предишния. Изпадал в безизходица и мислел, че никога няма да..

 • Коя банка е най-сигурна

  Когато имате нужда от голяма сума пари, единственият начин бързо да се сдобиете с тях, е да се обърнете към банката. По въпроса коя е най-сигурна ще чуете различни мнения. Всяка банкова институция предлага различни условия...

 • Колко струва прехвърлянето на автомобил

  Купили сте си нова кола? Чудесно! За съжаление, обаче, има куп неща, които трябва да се свършат още със самата покупка. Нека първо поговорим за прехвърлянето.

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам