Полезно

ГПР - какво представлява и какво включва

Разходите за един кредит или кредитна карта могат да варират от една година до друга. Поради тази причина вероятно сте забелязали, че плащанията ви по погасяване на даден заем периодично се променят.

Макар и тези разлики да не са големи, все пак не може да се отрече, че резултатът върху крайния потребител се усеща в някаква степен и обикновено това не е в положителна посока.

Какво означава ГПР

ГПР или годишен процент на разходите е нещо, с което масово хората не са особено добре запознати. Въпреки това, трябва да знаете, че е важно да имате известни познания по въпроса, било то и на съвсем начално равнище.

Познаването на ГПР е от значение най-малкото защото това е един от главните фактори, които определят разходите, които банковата или небанкова финансова институция прави по вашия кредит.

Съвсем естествено, всяка година животът поскъпва и по тази причина не е изненадващо, че разходите по вашия заем също се увеличават.

Как се пресмята

Годишният процент на разходите се пресмята като се калкулират няколко базисни параметъра, сред които най-голямо значение имат:

 • разходи по застраховки от най-различен характер;
 • разходи по оценка на имуществото (ако говорим за ипотека например);
 • разходи за обработка на данни и документи;
 • много други.

Тъй като една част от тези разходи не са еднократни, а се повтарят постоянно във времето, това може да доведе до съвсем естествена промяна на ГПР. Това от съвсем нормално рефлектира и върху тежестта, която пада върху кредитополучателя.

Какви законови ограничения има

От 2016-та година има законови ограничения, които не позволяват на годишния процент на разходите да надвишава определени граници. Това поставя кредиторите в неизгодно положение, но от своя страна е благоприятно за кредитополучателите.

Определеният годишен процент на разходите в закона не може да надхвърли 50,5%, което дава на теглещите гаранция, че няма да затънат в задължения ако по някаква причина прибегнат към този вариант, за да посрещнат свои внезапно възникнали нужди.

Какво ни съветват от Кеш Кредит

При бързите кредити, както и при банковото финансиране, има разходи като застраховки, комисионни и много други.

От CashCredit ни съветват как да сме сигурни, че разходите ни ще бъдат наистина сведени до възможния минимум.

За целта трябва единствено да се концентрираме върху компании, които имат по-добра репутация и работят в по-големи мащаби.


Новини
Още
 • 5 начина да се отървем от дълговете

  Кризисните моменти са част от живота на всеки. На кой ли не се е случвало да остане без работа, без доходи, да има сериозни непредвидени разходи, и да се наложи да използва кредит. Понякога..

 • Как да станем богати?

  Ех, вероятно всеки човек по света би дал всичко, за да разбере отговора на този въпрос. Магическа формула няма. Има обаче някои принципи, които биха могли да ни изведат на правия път. Вижте ги.

 • Как да разпределяте парите за вашите деца?

  Дошло е времето за вашето хлапе да се научи на самостоятелност? Основите на финансовото планиране са ключова част от това. Децата от ранна възраст трябва да изграждат отговорности и умения да боравят с парите си. Малко

 • Постигане на финансова независимост - възможно ли е?

  Какво е финансовата независимост? Да имаш възможността да разполагаш с толкова пари, колкото са нужни за покриване на основните житейски потребности плюс да си позволяваш известни удоволствия и разнообразия..

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам