Полезно

Изградете вашия финансов бюджет за 2019

Макар че доходите на българите постепенно се увеличават, хората масово не успяват да спестят. Мнозина дори не се справят и със задачата да се поберат в рамките на работната си заплата. Ето какво ни съветват експерти от CashCredit за това как да изградим стабилен финансов бюджет през 2019 и как да съумеем да се придържаме към него.

Защо трябва да планирате вашия бюджет предварително

Експерти в сферата на финансите са единодушни за това, че най-добрият начин да изградим стабилен финансов бюджет е да планираме всичко предварително. Това се прави като се калкулират внимателно всички разходи.

На пръв поглед това изглежда нереалистично, но ако 3 месеца подред следите за какво харчите и по колко, един малък анализ след това ще ви позволи да изградите един по-разумен, но лесен за спазване вариант.

Как да го държите близо до реалността

При изграждането на бюджет е най-важното да си поставяте реалистични цели. Едно е да поискате да спестите 10% от заплатата си в края на месеца, а съвсем друго е да поискате да я запазите почти изцяло непокътната.

Най-добрият начин е след задълбочен анализ да се откажете от едно нещо, което в течение на няколко поредни месеца се е оказало сериозно перо във вашия бюджет. Ще се изненадате да видите, че за някои от основните си разходи дори не сте и подозирали.

Какви разходи може да промените в бъдеще

За да изградите стабилен и устойчив във времето финансов бюджет, вие трябва не само да опознаете разходите които правите. Най-добрият подход е да се откажете от онова, което е от най-малко значение за вас. Най-лесни за орязване в масовия случай са:

 • разходите за кафенета и ресторанти;
 • фитнес карти, сауни, солариуми и други подобни;
 • намаляване разходите за подаръци (рождени дни, коледни празници и други);
 • отказ от цигари и алкохол.

Какво ни съветват от Кеш Кредит

От Кеш Кредит ни съветват да бъдем търпеливи, защото изграждането на добре премислен бюджет може да ни отнеме известно време. Веднъж оформен обаче, той ще бъде лесен за спазване и ще можем да се придържаме към него без проблем.

Експерти от компанията за бързи кредити ни съветват да помислим за възможността всеки месец да отклоняваме малка част от парите си към втори доброволен пенсионен фонд, в който те да се трупат и постепенно да акумулират лихва.

По този начин ние можем да ги използваме когато имаме нужда от тях (ако например решим да си купим имот след време). В същото време ще сме с абсолютна яснота с колко пари разполагаме всеки месец.


Новини
Още
 • Почивка спрямо бюджета

  През зимата посрещаме най-светлите български празници. Всеки се събира със семейството си, има време за почивка и търси най-доброто място, където да прекара дните си. Дори и преди да са настъпили празниците, вие, може би, правите планове за почивка.

 • 5 начина да се отървем от дълговете

  Кризисните моменти са част от живота на всеки. На кой ли не се е случвало да остане без работа, без доходи, да има сериозни непредвидени разходи, и да се наложи да използва кредит. Понякога..

 • Как да станем богати?

  Ех, вероятно всеки човек по света би дал всичко, за да разбере отговора на този въпрос. Магическа формула няма. Има обаче някои принципи, които биха могли да ни изведат на правия път. Вижте ги.

 • Как да разпределяте парите за вашите деца?

  Дошло е времето за вашето хлапе да се научи на самостоятелност? Основите на финансовото планиране са ключова част от това. Децата от ранна възраст трябва да изграждат отговорности и умения да боравят с парите си. Малко

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам