Полезно

Изградете вашия финансов бюджет за 2019

Макар че доходите на българите постепенно се увеличават, хората масово не успяват да спестят. Мнозина дори не се справят и със задачата да се поберат в рамките на работната си заплата. Ето какво ни съветват експерти от CashCredit за това как да изградим стабилен финансов бюджет през 2019 и как да съумеем да се придържаме към него.

Защо трябва да планирате вашия бюджет предварително

Експерти в сферата на финансите са единодушни за това, че най-добрият начин да изградим стабилен финансов бюджет е да планираме всичко предварително. Това се прави като се калкулират внимателно всички разходи.

На пръв поглед това изглежда нереалистично, но ако 3 месеца подред следите за какво харчите и по колко, един малък анализ след това ще ви позволи да изградите един по-разумен, но лесен за спазване вариант.

Как да го държите близо до реалността

При изграждането на бюджет е най-важното да си поставяте реалистични цели. Едно е да поискате да спестите 10% от заплатата си в края на месеца, а съвсем друго е да поискате да я запазите почти изцяло непокътната.

Най-добрият начин е след задълбочен анализ да се откажете от едно нещо, което в течение на няколко поредни месеца се е оказало сериозно перо във вашия бюджет. Ще се изненадате да видите, че за някои от основните си разходи дори не сте и подозирали.

Какви разходи може да промените в бъдеще

За да изградите стабилен и устойчив във времето финансов бюджет, вие трябва не само да опознаете разходите които правите. Най-добрият подход е да се откажете от онова, което е от най-малко значение за вас. Най-лесни за орязване в масовия случай са:

 • разходите за кафенета и ресторанти;
 • фитнес карти, сауни, солариуми и други подобни;
 • намаляване разходите за подаръци (рождени дни, коледни празници и други);
 • отказ от цигари и алкохол.

Какво ни съветват от Кеш Кредит

От Кеш Кредит ни съветват да бъдем търпеливи, защото изграждането на добре премислен бюджет може да ни отнеме известно време. Веднъж оформен обаче, той ще бъде лесен за спазване и ще можем да се придържаме към него без проблем.

Експерти от компанията за бързи кредити ни съветват да помислим за възможността всеки месец да отклоняваме малка част от парите си към втори доброволен пенсионен фонд, в който те да се трупат и постепенно да акумулират лихва.

По този начин ние можем да ги използваме когато имаме нужда от тях (ако например решим да си купим имот след време). В същото време ще сме с абсолютна яснота с колко пари разполагаме всеки месец.


Новини
Още
 • Най-добрите инвестиции

  Имало едно време, преди 10 години, човек, който изгубил посоката на живота си. Не знаел какво да прави, всеки ден му се струвал по-труден и объркан от предишния. Изпадал в безизходица и мислел, че никога няма да..

 • Коя банка е най-сигурна

  Когато имате нужда от голяма сума пари, единственият начин бързо да се сдобиете с тях, е да се обърнете към банката. По въпроса коя е най-сигурна ще чуете различни мнения. Всяка банкова институция предлага различни условия...

 • Колко струва прехвърлянето на автомобил

  Купили сте си нова кола? Чудесно! За съжаление, обаче, има куп неща, които трябва да се свършат още със самата покупка. Нека първо поговорим за прехвърлянето.

 • Как да оптимизираме разходите си през зимата

  Зимата е най-красивият сезон от годината, но с настъпването и се увеличават доста от нашите разходи. Важно е да намерим вариант, при който да контролираме парите си и да не усещаме когато те драстично намалеят

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам