Полезно

Как да контролираме спонтанните разходи?

След всяка необмислена покупка си казвате, че другия път ще бъдете по-разумни. Получава ли се? Ако все нещо ново и ново ви изкушава, а искате да поставите разходите си под контрол, следвайте нашите съвети.

Как непредвидените разходи ни влияят зле

Новите вещи изкушават не само с красивия си вид или изгодната си цена, но и заради самия акт на купуване. Той ни носи радост, макар и краткотрайна. Ето защо в последствие усещаме и чувство на вина. Размишляваме как тези пари можеха да послужат за плащането на сметки, за по-приоритетни покупки... Комплексираме се и се чувстваме непълноценни. Но от упреците няма голям смисъл, а чувството на вина не винаги е градивно. Вместо да се ядосвате за вече взетите грешни решения, помислете как да поработите над самоконтрола си.

Защо да отложим решението

Импулсивните покупки обикновено не са рационални. Виждаме нещо, поискваме го и го взимаме, без да мислим разумно. Обаче ако отложите акта на купуване само с ден, твърде е вероятно за 24 часа да се откажете. Поне така се случва в 80% от случаите. Хората премислят решението си, и разбират, че всъщност не се нуждаят така силно от конкретната стока.

Фонд „спонтанни разходи“

Като говорим за точност, не бива да забравяме, че никоя крайност не е положителна. Твърде стриктният бюджет, в който всичко е изчислено до стотинка, също не работи във ваша полза. При подобен строг контрол се стига до другата крайност: не успявате да се порадвате на живота, а непрестанно сте вглъбени в това как да се придържате към зададения план.

Така че, решението е да включите в месечния разчет и перо за непредвидени покупки, в рамките на което може да вместите почерпка с приятели, нова дреха или друга прищявка извън плана.

Другият плюс на подобен подход е, че средствата от този фонд могат да влязат в употреба и при спешна кризисна ситуация.

Защо е важно да си направите списък с най-важните плащания

  • Наясно сте още в началото на месеца с неотложните неща, така че първо заделяте сума за тях;
  • Планирате предварително парите, нужни за ден, и на базата на това пазарувате;
  • Набелязвате си отрано желаните по-големи вещи и се стремите към тях бавно и методично, залагайки колко трябва да ви остане от всяка заплата;
  • Преценявате дали можете да си позволите дадена покупка и ако е невъзможно, се пренасочвате навреме към по-евтин еквивалент.

Какво ни предлагат от Кеш Кредит

Семейните и лични финанси обикновено се свеждат до постоянно жонглиране между спестявания, харчене и желания. Балансът е труден, но възможен. Важно е да откриете вашата работеща формула и да я прилагате месец след месец.

Ако обаче все още не сте въвели достатъчно строг самоконтрол и сте пазарували малко по-неразумно през месеца, ние от CashCredit сме насреща да помогнем за запълването на дупките в бюджета.


Новини
Още
  • Класна стая у дома. Как?

    България се готви за четвъртата вълна на коронавируса. Не е изключено част от новата учебна година да премине под формата на дистанционно обучение. В тази статия ще научите как да създадете чудесна класна стая у дома.

  • Най необходимото за новата учебна година?

    Започващата учебна година няма да е като останалите. В условията на пандемична обстановка подготовката за 15. септември съчетава традиционните и нови задачи. В тази статия ще разгледаме какво е нужно да направите, преди да бие първият звънец.

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам