Полезно

Как да контролираме спонтанните разходи?

След всяка необмислена покупка си казвате, че другия път ще бъдете по-разумни. Получава ли се? Ако все нещо ново и ново ви изкушава, а искате да поставите разходите си под контрол, следвайте нашите съвети.

Как непредвидените разходи ни влияят зле

Новите вещи изкушават не само с красивия си вид или изгодната си цена, но и заради самия акт на купуване. Той ни носи радост, макар и краткотрайна. Ето защо в последствие усещаме и чувство на вина. Размишляваме как тези пари можеха да послужат за плащането на сметки, за по-приоритетни покупки... Комплексираме се и се чувстваме непълноценни. Но от упреците няма голям смисъл, а чувството на вина не винаги е градивно. Вместо да се ядосвате за вече взетите грешни решения, помислете как да поработите над самоконтрола си.

Защо да отложим решението

Импулсивните покупки обикновено не са рационални. Виждаме нещо, поискваме го и го взимаме, без да мислим разумно. Обаче ако отложите акта на купуване само с ден, твърде е вероятно за 24 часа да се откажете. Поне така се случва в 80% от случаите. Хората премислят решението си, и разбират, че всъщност не се нуждаят така силно от конкретната стока.

Фонд „спонтанни разходи“

Като говорим за точност, не бива да забравяме, че никоя крайност не е положителна. Твърде стриктният бюджет, в който всичко е изчислено до стотинка, също не работи във ваша полза. При подобен строг контрол се стига до другата крайност: не успявате да се порадвате на живота, а непрестанно сте вглъбени в това как да се придържате към зададения план.

Така че, решението е да включите в месечния разчет и перо за непредвидени покупки, в рамките на което може да вместите почерпка с приятели, нова дреха или друга прищявка извън плана.

Другият плюс на подобен подход е, че средствата от този фонд могат да влязат в употреба и при спешна кризисна ситуация.

Защо е важно да си направите списък с най-важните плащания

 • Наясно сте още в началото на месеца с неотложните неща, така че първо заделяте сума за тях;
 • Планирате предварително парите, нужни за ден, и на базата на това пазарувате;
 • Набелязвате си отрано желаните по-големи вещи и се стремите към тях бавно и методично, залагайки колко трябва да ви остане от всяка заплата;
 • Преценявате дали можете да си позволите дадена покупка и ако е невъзможно, се пренасочвате навреме към по-евтин еквивалент.

Какво ни предлагат от Кеш Кредит

Семейните и лични финанси обикновено се свеждат до постоянно жонглиране между спестявания, харчене и желания. Балансът е труден, но възможен. Важно е да откриете вашата работеща формула и да я прилагате месец след месец.

Ако обаче все още не сте въвели достатъчно строг самоконтрол и сте пазарували малко по-неразумно през месеца, ние от CashCredit сме насреща да помогнем за запълването на дупките в бюджета.


Новини
Още
 • Как да повишим заплатата си?

  Работите здраво и заслужавате повече, отколкото получавате? Усещате, че е крайно време е за промяна? Вижте няколко идеи как да се случи това.

 • Съвети за управление на вашите финанси

  Парите все не достигат, трудно покривате разходите си и все се чудите къде отиде заплатата… Ако ситуацията ви е позната, задължително прочетете тази статия. Време е да се разделите с постоянното чувство на тревожност и несигурност, като усвоите ...

 • Как да решим финансов проблем

  Неочаквани разходи, сложна финансова ситуация, малко пари в наличност… На всеки се е случвало да се почувства в безизходица и да не знае от къде да вземе кеш спешно, за да реши конкретен проблем. Ето какво предлагаме ние.

 • ТОП 5 съвета за успех и богатство

  Няма универсална формула за финансов успех, но има някои доказано успешни принципи. Ако се придържате към тях, вероятността да повишите благосъстоянието си значително се покачва.

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам