Полезно

Как да научим децата ни да бъдат финансово грамотни

За едно дете е значително сложно да почерпи знания, относно това как трябва да борави с парите, докато посещава учебните занятия. Бъдете сигурни, че образователната реформа няма да ви съдейства в този случай и единствените хора, които могат да изградят навици във вашия наследник, сте самите вие.


На първо място е от ключова важност да плащате сметките в ресторанта, магазина или навсякъде другаде с кеш, а не с карта. Подавайки пластиката, то вие пораждате усещане, че хартиените банкноти нямат лимит и това по никакъв начин няма да послужи като урок на подрастващия ви син или дъщеря.


За да внедрите онова усещане, че парите са ограничен ресурс, то важно е банкнотите в ръката ви да намалят и това да прави впечатление. Децата все още съхраняват онази наивност у себе си, която не им позволява да помислят трезво над нещата, а именно да се замислят , че когато копнеете да се сдобиете с нещо желано, то от вас се изисква да заплатите с финансови средства.


Трябва ли да го правим под формата на игра?


Понякога това не се изисква, но в повечето случаи родителите са принудени да си послужат с креативност, която на по-късен етап ще ги дари с нещо много голямо. Няма нищо по-хубаво от това да наблюдаваме как подрастващите ни наследници са финансови грамотни и умеят да ценят парите до последната стотинка.


Една от най-често приложимите игри е свързана с кутия, в която да поставите остатъка от средствата от днешния ден. Проявете внимание, тактичност и дипломатичност, с помощта на които да обясните на малкото си отроче, че сумата в тази кутия е онова, с което след време ще можете да му закупите подарък.


Това, което се изисква от вас е през следващите няколко дни да бъдете пестеливи и да се опитате да заделите на страна някоя и друга банкнота, така че много скоро да получи нов велосипед, уроци по пиано, ролери или друго, за което не веднъж ви е споменало. Когато нещата му бъдат представени по този начин, то бъдете напълно убедени, че у вашето дете ще се загнезди едно специално чувство, което е напълно вероятно никога да не го напусне – нещото, към което се стремите.


Освен това в Интернет пространството съществуват и множество игри, имащи за цел да възпитат точно това чувство у младежите. Нека не забравяме, че една ферма, например, се ръководи с помощта на финанси, и ако те липсват, то това би се превърнало в мисия невъзможна. От тук следва фалит, който довежда играта до гибелен край. Същото се отнася и за реалния живот.


Защо е важно това?


Искаме децата ни да израснат като достойни хора, умеещи да разпознават две и двеста. Желязото се кове, докато е топло, са казали хората. Не пропускайте момента, в който тези пластелинчета все още успяват да се огъват в ръцете ви, тъй като в противен случай нещата могат да излязат извън обсега на вашия контрол.


От изключителна важност е да научим децата ни да бъдат финансово грамотни, тъй като от това зависи тяхното бъдеще и по-нататъшно развитие. Поради тази причина е добре да бъдем достатъчно отговорни, разумни, прагматични и да премислим внимателно всяка наша стъпка.


Новини
Още
  • Отпускане на бързи кредити

    Това е един перфектен и бърз начин да се справите с изникнала изневиделица финансова ситуация, за която личните ви средства не достигат.

  • Просрочен кредит

    В никакъв случай не трябва да се поддаваме лесно на изкушенията, които ни вкарват в допълнителни разхищения, освен ако те наистина не са много важни за нас.

  • Краткосрочни заеми за забавления

    Емоционалните и положително заредени дейности са цел на много хора и дори да нямат изискваните за това финансови сили, те намират начин да ги направят с помощта на бързи кредити.

Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам