Полезно

Как да осигурим сигурност на децата в интернет?

Проучване на Influence Central сочи, че средно децата получават своя първи смартфон на 10-годишна възраст. Но досегът им до технологиите започва доста по-рано. 85% от анкетираните майки споделят, че от ранна детска възраст използват своите смарт устройства, за да занимават децата си, докато вършат домакинската си работа или си почиват. С порастване на детето, нараства и нуждата от защита и контрол на използваните от него смарт технологии. Какво можем да направим, за да си осигурим спокойствие и да предпазим децата си от опасностите, които се крият в мрежата?

 Говорете открито с децата си!

 

За да постигнете оптимални резултати в осигуряването на безопасно сърфиране в мрежата, е необходимо да обясните на детето си защо е важно налагането на определени правила или инсталирането на определена програма за родителски контрол. Важно е детето ви да разбере, че не се опитвате да ограничите досега му с технологиите, а да го предпазите от потенциалните заплахи, които крият те. Интересувайте се какви сайтове посещава, с кого и как комуникира, къде в мрежата обича да прекарва свободното си време, какви игри играе, обяснете му, че не трябва да предоставя лична информация или снимки, без вашето изрично съгласие. Сприятелете се с детето си във виртуалния свят. Поинтересувайте се какви мерки за защита предприемат родителите на другите деца, с които общува вашето.

 Проверете възможностите за родителски контрол.

 

Експертите от ГДБОП съветват родителите да използват филтриращи механизми, за да се блокира достъпа до съдържание, неподходящо за деца. Ако решите да използвате софтуер за родителски контрол, е много важно да го инсталирате, след като сте информирали детето си и сте му обяснили причините, поради които това е необходимо.

 

Не бързайте да инсталирате страничен софтуер, преди да сте проверили какви възможности за родителски контрол предлага вашата операционна система или интернет браузър.

 

 • Windows има вградена опция за родителски контрол, чрез която можете да създадете отделен акаунт на своето дете, да филтрирате интернет съдържание, да ограничите възможността да инсталира игри или друг софтуер, да следите какви сайтове посещава и да контролирате времето, което може да прекарва на компютъра. Можете да научите повече за възможностите на Windows – тук.
 • Google Chrome също се е погрижил да бъде в помощ на родителите, чрез своята опция за родителски контрол. Можете да създадете профил на своето дете и да зададете родителски контрол. Чрез него ще можете да следите сайтовете, които детето посещава и да ги филтрирате в случай, че съдържанието им е неподходящо за деца. Ако предпочитате да използвате Firefox , в маркета за разширения ще откриете няколко възможности, чрез които да осигурите безопасно сърфиране на своите деца. Подробна информация ще намерите тук.
 • Достъпа от мобилни устройства също може да бъде контролиран. Системата на Android, която също е част от Google, подобно на Chrome, предлага използването на акаунт с родителски контрол, чрез който ще можете да филтрирате интернет съдържание и да предотвратите инсталирането на приложения на таблета или смартфона на своето дете. Ако това не е достатъчно за вас, можете да разширите възможностите си като инсталирате някое от приложенията за родителски контрол налични в Google Play. Експертите от Националния център за безопасен интернет горещо препоръчват приложението, носител на редица отличия – Protect Your Kid. Научете повече за приложението на официалната му страница.

 Бъдете информирани!

 

За да можете да предпазите детето си, е необходимо самите вие да сте в крак с развитието на технологиите и потенциалните заплахи. Полезни съвети за деца и родители, свързани със сигурността, и актуална информация за новите заплахи в интернет, ще откриете на: сайта на Комисията за защита на личните данни; официалната страница за борба с кибер-престъпленията, както и на страницата на Националния център за безопасен интернет


Новини
Още
 • 3 въпроса за парите, които трябва да си зададем

  Лихвите са все по-ниски, условията - все по-лесни за покриване, а сроковете - все по-гъвкави. Редно е обаче, като се има предвид, че от всички страни сме заобиколени от възможности за лесно финансиране, да погледнем на парите по един...

 • Рестартирайте вашите финанси за новата 2019 година

  Управлението на финансите далеч не е толкова сложно, колкото много хора мислят, че е, но във всеки случай, то изисква внимателно планиране и детайлен предварителен разчет. Трябва да приемем факта, че е нужно винаги да се стремим към постигане на баланс.

 • Работа от дома - предимства и недостатъци

  Работата от дома е самоцел на много хора, които искат веднъж завинаги да прекратят с досадното препускане към работа и обратно. Действително, това е нещо, от което не печелите нито вие, нито вашите работодатели.

 • Пътуване в чужбина - какво ни е нужно

  В наши дни пътуването в чужбина вече не е някаква екстра, а част от нормалното ежедневие. На почти всеки се е случвало или налагало да посети друга страна. Причините могат да са много различни - с цел почивка, по работа, за...

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам