Полезно

Как да поддържаме добро кредитно досие?

Някога теглили ли сте заем от финансова институция? Ако е така, значи и вие фигурирате в общата база данни Централен кредитен регистър към БНБ. Какво се случва обаче, когато е имало проблем при плащането на вноските?

Какво представлява кредитната история

Без значение дали е било преди месеци или преди години, всеки човек, който е теглил кредит, е включен в ЦКР. Там е посочено как е обслужвано задължението и имало ли е проблем с казуса. Това е мястото, където се прави справка при всяко искане на заем. Компаниите проверяват историята на съответното лице и на база на поведението му при предишни дългове преценяват дали е надежден платец и дали да одобрят заявката му.

Как да поддържаме добро досие

 • Преценете правилно размера на исканата сума и срока за погасяването ѝ. Важно е размерът на плащанията да не се окаже непосилен за месечния ви бюджет. Ако започнете да закъснявате, ще ви се трупат наказателни лихви, което още повече ще затрудни ситуацията. А това ще се впише в досието ви;
 • Не се изкушавайте да вземете няколко заема едновременно. Няколко вноски още повече оплитат нещата и вероятността да започнете със забавянията е твърде голяма;
 • Плащайте битовите си сметки. Във вашето досие се вписват и евентуални дела, заведени срещу вас за неплатени сметки към доставчиците на електричество, вода и топлоенергия;
 • Правете си месечен бюджет. Включете всички приходи, а в графата „разходи“ първо посочете вноската, комуналните сметки и след това на база на оставащата сума определете максималния размер на възможните дневни разходи.

Как може да се изчисти – какво ни съветват от Кеш Кредит

Няма универсални правила. Ако забавянията при минали издължавания са били малки, а цялата сума вече е изплатена, това едва ли ще окаже негативно влияние.

Често обаче длъжници с лоша история искат да изчистят задълженията си, рефинансирайки ги с нов заем с по-добри условия. Идеята им е така да погасят просрочения дълг и да си оставят за плащане само новите и по-изгодни вноски.

При решението дали нова сума да бъде отпусната, значение има не само историята, но и фактори като доходи към настоящия момент, поръчител, собственост, която може да се ипотекира и др. Най-важно е съотношението между дълг и нетен доход. Този коефициент показва най-ясно доколко е в състояние клиентът да покрива разходите си.

При всички случаи обаче, лошата история е предпоставка за високо рисково искане и евентуалното одобрение, което бихте получили би било обвързано с по-високи лихви, които да компенсират риска.

Можете да направите справка за своето досие от БНБ. Ако пък искате консултация и съвет, заповядайте в някой от нашите офиси. Консултантите на CashCredit са на ваше разположение!


Новини
Още
 • Как да се подготвим за увеличаването на цените

  В последната година цените се увеличават. В тази ситуация е необходимо внимателно бюджетиране, ограничаване на разходите и повишаване на приходите. Тук ще разгледаме няколко съвета в тази посока

 • Девет идеи за есенни забавления, които не тежат на бюджета

  След активния летен сезон, в който вероятно сте ходили на почивка или сте правили ремонт, есента е добър момент да внесете баланс във финансите си. Отдайте се на забавления, които не тежат на бюджета. В тази статия Ви предлагаме девет идеи за такива

 • Класна стая у дома. Как?

  България се готви за четвъртата вълна на коронавируса. Не е изключено част от новата учебна година да премине под формата на дистанционно обучение. В тази статия ще научите как да създадете чудесна класна стая у дома.

 • Най необходимото за новата учебна година?

  Започващата учебна година няма да е като останалите. В условията на пандемична обстановка подготовката за 15. септември съчетава традиционните и нови задачи. В тази статия ще разгледаме какво е нужно да направите, преди да бие първият звънец.

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам