Полезно

Как да поддържаме добро кредитно досие?

Някога теглили ли сте заем от финансова институция? Ако е така, значи и вие фигурирате в общата база данни Централен кредитен регистър към БНБ. Какво се случва обаче, когато е имало проблем при плащането на вноските?

Какво представлява кредитната история

Без значение дали е било преди месеци или преди години, всеки човек, който е теглил кредит, е включен в ЦКР. Там е посочено как е обслужвано задължението и имало ли е проблем с казуса. Това е мястото, където се прави справка при всяко искане на заем. Компаниите проверяват историята на съответното лице и на база на поведението му при предишни дългове преценяват дали е надежден платец и дали да одобрят заявката му.

Как да поддържаме добро досие

  • Преценете правилно размера на исканата сума и срока за погасяването ѝ. Важно е размерът на плащанията да не се окаже непосилен за месечния ви бюджет. Ако започнете да закъснявате, ще ви се трупат наказателни лихви, което още повече ще затрудни ситуацията. А това ще се впише в досието ви;
  • Не се изкушавайте да вземете няколко заема едновременно. Няколко вноски още повече оплитат нещата и вероятността да започнете със забавянията е твърде голяма;
  • Плащайте битовите си сметки. Във вашето досие се вписват и евентуални дела, заведени срещу вас за неплатени сметки към доставчиците на електричество, вода и топлоенергия;
  • Правете си месечен бюджет. Включете всички приходи, а в графата „разходи“ първо посочете вноската, комуналните сметки и след това на база на оставащата сума определете максималния размер на възможните дневни разходи.

Как може да се изчисти – какво ни съветват от Кеш Кредит

Няма универсални правила. Ако забавянията при минали издължавания са били малки, а цялата сума вече е изплатена, това едва ли ще окаже негативно влияние.

Често обаче длъжници с лоша история искат да изчистят задълженията си, рефинансирайки ги с нов заем с по-добри условия. Идеята им е така да погасят просрочения дълг и да си оставят за плащане само новите и по-изгодни вноски.

При решението дали нова сума да бъде отпусната, значение има не само историята, но и фактори като доходи към настоящия момент, поръчител, собственост, която може да се ипотекира и др. Най-важно е съотношението между дълг и нетен доход. Този коефициент показва най-ясно доколко е в състояние клиентът да покрива разходите си.

При всички случаи обаче, лошата история е предпоставка за високо рисково искане и евентуалното одобрение, което бихте получили би било обвързано с по-високи лихви, които да компенсират риска.

Можете да направите справка за своето досие от БНБ. Ако пък искате консултация и съвет, заповядайте в някой от нашите офиси. Консултантите на CashCredit са на ваше разположение!


Новини
Още
Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам