Полезно

Какви такси и лихви плащаме при бързите кредити

В реалностите, в които живеем, едно от най-честите неща, пред които се изправяме е нуждата от парични средства. Финансовият аспект на ежедневието ни далеч не е нещо, което можем да пренебрегнем и във всички случаи се налага да имаме не само познания и опит за него, но и да знаем как да бъдем максимално ефективни за себе си и семейството. На практика това означава да се стремим да поддържаме добра финансова стабилност за дома и нуждите си.

Тегленето на бърз кредит или друг вид заеми е един от най-често срещаните методи за решаването на икономически казуси и проблеми. Огромна част от домакинствата в страната вече са се доверявали поне по веднъж на тази система, а резултатите след това са доста добри, особено при наличието на лоялни заемодатели и кредитни институции.

Единственото нещо, което често се оказва притеснение за кандидатите за заем са допълнителните пари, които се начисляват по време на връщането на сумите.

Видовете такси и лихви, които плащаме при изтеглянето на бърз кредит

 • Стандартни лихви;
 • Административни такси;
 • Такива за допълнителна услуга;
 • ГПР – (Годишен процент на разходите);
 • Неустойки за неспазени условия по договора (ако има такива);
 • Друг тип допълнителни плащания.

Лихвата представлява даден процент, начисляван върху размера на отпусната сума. Грубо казано, тя е възнаграждението, което клиентът плаща на заемодателят. Изчислението се прави на различна база – месечна, годишна или дневна. Всичко това зависи от самата продължителност на връщането на парите.

На практика това не са пари на вятъра, а се използват от кредитора за управлението на вашата сметка и разбира се, за евентуални бъдещи разходи или загуби при неизвършени плащания. Лихвата е нещо, с което задължително трябва да сте се запознали добре преди да пристъпите към кандидатстване за заем. Важно е да се знае, че след промени в законите през последните години, лихвата към сумата е малка част от оскъпяването му.

Административните плащания са неизбежни при подобни финансови услуги. Те не са просто сума, която трябва да покриете, а начин за справянето с разходи по оценка на кредитоспособността, планиране и подготовка на отпусканата сума. Това включва още суми за разглеждане на документите, усвояване на заема, както и такива за управлението му.  Разбира се, стойността им е различна във всяка финансова институция.

Годишен процент на разходите (ГПР) често се бърка с лихвата, но той не е това. Той включва в себе си нея, както и административните суми. В същото време ГПР не представлява крайната стойност на парите, които трябва да върнете в края на периода.

Такси за допълнителна услуга биват начислявани винаги. Тя бива равномерно разпределяна във вноските и можете да разберете размера ѝ още преди да сключите договор с конкретното кредитно дружество.

Понякога можете да се сблъскате и с различни неустойки за неспазени клаузи. В повечето случаи става дума за неуспех при спазването на сроковете за връщането на парите. Размерите им зависят най-вече от количеството на получената сума и срока на договора. Честа практика е да бъде разпределяна във вноските по погасяването на заема.

Съществуват и други видове наказателни такси, които могат да се наложат при просрочие на възстановяването на сумата. Всичко това се описва задължително в договора, тъй че в крайна сметка да няма неприятни изненади.

Такси за предсрочно погасяване на заемите също са често използвани в подобни финансови отношения. Размерът ѝ е често определен и фиксиран в „Закона за потребителския кредит“. Той зависи от оставащия срок до приключването на договора.

Във всички случаи е добре да спазвате правилата по финансовия си договор. За да правите това разбира се, ще се наложи винаги да се запознавате много добре с наличните правила, които трябва да спазвате, както и правата, които имате в подобни ситуации.

Най-важното нещо е да попаднете на абсолютно надеждна компания за кредити. Ние от Cash Credit инвестираме внимание и старание в работата си на всяко ниво, за да предложим именно толкова оптимална услуга – такава, която не само да решава финансовите ви проблеми, но и да вдъхва абсолютно важните доверие и спокойствие.


Новини
Още
 • Как да предпазим безконтактната си карта от злоупотреба

  С Вашата безконтактна карта Вие можете да извършите абсолютно всички операции, които и с обикновената пластика. Основното нейно предимство пред стандартната кредитната карта е бързината, с която се извършва транзакцията.

 • Очаква ли се рецесия и как тя ще се отрази на личните ни финанси

  Все повече хора, към днешна дата се тревожат от неблагоприятните прогнози за настъпването на икономическа рецесия. Спада в икономиката изобщо не е за подценяване, тъй като той несъмнено би довел до негативни последици за Вашите лични парични постъпления.

 • Най-добрите инвестиции

  Имало едно време, преди 10 години, човек, който изгубил посоката на живота си. Не знаел какво да прави, всеки ден му се струвал по-труден и объркан от предишния. Изпадал в безизходица и мислел, че никога няма да..

 • Коя банка е най-сигурна

  Когато имате нужда от голяма сума пари, единственият начин бързо да се сдобиете с тях, е да се обърнете към банката. По въпроса коя е най-сигурна ще чуете различни мнения. Всяка банкова институция предлага различни условия...

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам