Полезно

Какво представлява финансовата грамотност?

Как да разполагаме с повече пари? А как това да се случи в условията на икономическа нестабилност и не много високи приходи? Едва ли има човек, който не би искал да има готовата формула. Ясен и категоричен отговор на въпроса обаче няма. Това, с което можем да ви помогнем, са няколко съвета, с които ще повишите своята финансова грамотност. Тя пък е пряко свързана с благосъстоянието ви.

Какво означава финансова грамотност

Това е умението да контролираме и планираме своите приходи и разходи. Да намерим начини за растеж на доходите и да открием правилните методи за инвестиции.

На пръв поглед изглежда, че това е логичният начин да подхождаме към парите си. На практика обаче много хора не съумяват да приложат основните правила за изготвяне на бюджет. Съвременните изкушения са твърде много, а и за всяко действие се изисква плащане. Тоест, изправени сме пред твърде много финансови избори, което увеличава шанса за грешка.

Как да станете финансово грамотен човек

 • Компетентност. Липсата на достатъчно знания по темата тласка мнозина към недалновидни решения. Някои спестяват под дюшека, други харчат прекалено много, трети разчитат единствено на заеми за увеличаване на доходите си. За да се избегнат подобни наивни грешки, е важно да инвестирате време в самообучението си: да четете специализирана литература, да следите съветите на инвестиционни специалисти, да се включите в уебинари, да посещавате обучения и др.;
 • План. Това е в основата на успешното боравене с пари. Начертайте си план за месеца и го следвайте стриктно: анализ на разходите, отрязване на ненужните от тях и т.н. Може да използвате специална програма или обикновена таблица;
 • Спестяване на 10% от приходите (или повече). Десет процента е задължителният минимум. Още по-добре ще бъде обаче ако съумеете да го увеличите. Може да пробвате да редувате: един месец 10%, следващия – 30%, после отново 10%;
 • Пасивен доход. Открийте подходящи източници на такъв и се възползвайте от тях: инвестиция в акции, страничен бизнес.

Какво ни съветват от Кеш Кредит

Разбирането на основополагащите принципи на финансовото управление неминуемо водят до повишаване на благосъстоянието на човека. По-перспективните решения създават по-добър живот. Финансовата грамотност в България обаче е на сравнително ниско за Европа ниво. Повечето хора демонстрират само основни знания в сферата на управлението на собствените капитали. Особено силно изразено е това при българите с по-нисък доход. Причината обикновено е липса на време и липса на информация по темата. Що се отнася до спестяването на определена сума всеки месец, повече от половината ни сънародници не разполагат с такава. А инвестициите в различни активи са още по-малко познати. Време е за промяна, нали?

От CashCredit сме насреща за съвет или помощ в спешна ситуация.


Новини
Още
 • Девет идеи за есенни забавления, които не тежат на бюджета

  След активния летен сезон, в който вероятно сте ходили на почивка или сте правили ремонт, есента е добър момент да внесете баланс във финансите си. Отдайте се на забавления, които не тежат на бюджета. В тази статия Ви предлагаме девет идеи за такива

 • Класна стая у дома. Как?

  България се готви за четвъртата вълна на коронавируса. Не е изключено част от новата учебна година да премине под формата на дистанционно обучение. В тази статия ще научите как да създадете чудесна класна стая у дома.

 • Най необходимото за новата учебна година?

  Започващата учебна година няма да е като останалите. В условията на пандемична обстановка подготовката за 15. септември съчетава традиционните и нови задачи. В тази статия ще разгледаме какво е нужно да направите, преди да бие първият звънец.

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам