Полезно

Колко струва прехвърлянето на автомобил

Купили сте си нова кола? Чудесно! За съжаление, обаче, има куп неща, които трябва да се свършат още със самата покупка. Нека първо поговорим за прехвърлянето. Таксата, която се начислява е процент от цената по договор.  Собственикът на колата отива при нотариус, като носи със себе си лична карта, големият талон на колата, бележка за платен годишен данък и там се извършва самото прехвърляне. Процедурата отнема около 10 минути, а цената и е различна, в зависимост от избраният от вас нотариус. Важно е старият собственик да отпише автомобила от общината, за да не му се начисляват данъци. По време на цялата процедура със смяна на талони и попълване на документация, ще се сблъскате с различни такси, които трябва да заплатите. Те варират от 20 до 60 лева. Разходите не приключват само с прехвърлянето. Трябва да си направите сметка, че ви трябват и пари за:

  • гориво, в зависимост от разхода на колата;
  • прегледи и застраховки;
  • гуми за различните сезони.

Дизел, бензин или газ

Един  вечен спор, който трудно стига до решение. Често чувате, че най-икономичният вариант е да закупите кола, която върви на газ. Дали това е така обаче? Всичко зависи от автомобила и неговият разход на горене. Ако сравним бензиновите и дизеловите двигатели, определено бихме казали, че дизеловите са за предпочитане. Цялата работа е в това, че в голяма част от времето, колата е експлоатация, при която горивото не влиза в употреба - задръствания, работа на ниска скорост и други, за които дизелът е по-добрият избор. В същото време, обаче, превозните средства, които използват дизел, се чупят и развалят по-лесно, тъй като имат много повече части и зависимостта от качеството на горивото е по-голяма. Бензинът, от своя страна, има по-ниски разходи при експлоатация, по-екологичен е и шансът да останете без кола през зимата е доста по-малък. Е, след като обобщихме всичко, което така или иначе сме сигурни, че вие знаете, избрахте ли най-доброто гориво?

Прегледи и застраховки

Всеки автомобил, регистриран на територията на страната, подлежи на годишен технически преглед. Ако нямате такъв,  при проверка, ще бъдете санкционирани и ще ви се наложи да платите фиш на стойност 50 лева. Годишният технически преглед или ГТП, има за цел да отрази реалното състояние на автомобилът ви. Той трае около 20 минути. Цената се определя от самият пункт, но обикновено е около 40 лева. Това, за което заплащате е както стойността на самия преглед, така и стойността на удостоверението и знака, че сте минали ГТП.

А защо ни е застраховката гражданска отговорност?  Тя е договорът ни със застрахователната компания. На база планета от нас сума, при проблем, застрахователят е ангажиран да обезщети вредите по превозното средство. В зависимост от избраната компания, цените са различни. Нашият съвет е да не пестите, за да може, при евентуален проблем, да сте сигурни, че всичко ще ви бъде изплатено.

Нов сезон - нови гуми

Не ги подценявайте! За вашата сигурност и спокойно шофиране, сменяйте гумите си според сезона. Ако в момента нямате средства за това, обърнете се към Cashcredit. Ще получите желаната сума бързо, за да се сдобиете с новите гуми и безпроблемно да шофирате до работата, дома или, защо не,  на дълго пътешествие.


Новини
Още
Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам