Полезно

Мярка 60/40 и бизнеса

Освен в здравеопазването, криза се задава в много други аспекти на ежедневието ни. За да преминем всички ние през този период, правителството взима редица мерки, от които могат да се възползват гражданите, като физически лица или бизнеса в България.  В поредица от новини ще ви информираме, какви са те и каква помощ можете да получите от Държавата.

Ако притежавате бизнес, който е принуден да преустанови дейността си или по друга причина изпитвате затруднения да заплащате възнагражденията на служителите си, а искате да ги запазите, можете да си помогнете, като се възползвате от Мярката 60/40.

В своята същност марката 60/40 бе въведена от Държавата за постигне на няколко основни цели  за да смекчи някои от икономическите последствия от борбата с пандемията COVIR 19, свързани както с бизнеса, така и с хората работещи в засегнатите му сфери. Тези цели са:

 • Да запази заетостта в засегнатите сектори
 • Да осигури пълен размер на заплатите на работниците
 • Да помогне на работодателите с изплащането на задълженията към персонала си

Най-просто казано тази мярка работи по следния начин, от цялата декларирана заплата на едно лице, 60% ще заплати Държавата, а останалите 40% ще заплати работодателя. Възникват обаче някои въпроси около нея. Ето отговорите на някои от най-дискутираните от тях в публичното пространство и как Министерство на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта ги решиха:

Ще могат ли всички бизнеси да се възползват от мярката?

Не, от нея ще могат да се възползват само бизнесите, засегнати от мерките предприети от министерски съвет, за преодоляване на кризата. Постановлението изключва следните сфери на заетост:

  • финансови и застрахователни дейности
  • образование
  • хуманно здравеопазване и социална работа
  • дейности на екстериториални организации и служби
  • държавно управление
  • ейности на домакинства като работодатели
  • селско стопанство

   На какви условия трябва да отговаря един бизнес за да се възползва от мярката?
   • Бизнес, чиято дейност е пряко забранена със закона за извънредното положение.
   • Бизнеси, които са засегнати от закона за извънредното положение. За тях обаче е необходимо да се докаже от собствениците на бизнеса, че прихода им е намалял с 20 %. Този процент се смята спрямо същия месец (март) на миналата година(2019) или ако не е съществувал тогава бизнеса, т.е. дейността е започнала след 01.03.2019- процента се смята спрямо януари и февруари месец на 2020г.
   • Бизнес, чието работно време е намалено, независимо дали е в цялото предприятие или само в негово звено.

Кой ще плаща социалните и здравните осигуровки на лицата?

Аналогично и на заплатите , държавата заплаща 60% и от разходите за осигуровки на служителите на бизнесите, които се възползват от мярката. Останалите 40% от осигуровките се поемат от работодателя.

Как се подават документи и в какви срокове?

Ако бизнес отговаря на поне една от посочените условия, може да кандидатства за изплащане на компенсации.

Министерство на труда и социалната политика и  Агенцията по заетостта  изрично молят, документите се подават по електронен път или чрез лицензиран пощенски оператор и само при невъзможност за ползване на тези два начина – чрез посещение в бюрото по труда.


Новини
Още
 • Девет идеи за есенни забавления, които не тежат на бюджета

  След активния летен сезон, в който вероятно сте ходили на почивка или сте правили ремонт, есента е добър момент да внесете баланс във финансите си. Отдайте се на забавления, които не тежат на бюджета. В тази статия Ви предлагаме девет идеи за такива

 • Класна стая у дома. Как?

  България се готви за четвъртата вълна на коронавируса. Не е изключено част от новата учебна година да премине под формата на дистанционно обучение. В тази статия ще научите как да създадете чудесна класна стая у дома.

 • Най необходимото за новата учебна година?

  Започващата учебна година няма да е като останалите. В условията на пандемична обстановка подготовката за 15. септември съчетава традиционните и нови задачи. В тази статия ще разгледаме какво е нужно да направите, преди да бие първият звънец.

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам