Полезно

Навици на пестеливите хора

Да живеете без ограничения и да спестявате пари - мисията е напълно възможна. Просто трябва да въведете някои правила в домакинството си и да спазвате финансова дисциплина. Вижте какво съветват нашите финансови консултанти:

Как да планираме разходите за ежедневните покупки

 • Ясни цели. Определяйте точно какво ви е нужно и не се отклонявайте от плана. Напишете списък с покупки и го следвайте без отклонения;
 • Без евтинии. Грешно е разбирането, че купувайки евтини стоки спестяваме. Напротив – ниската цена често означава ниско качество и по-слаба гаранционна поддръжка. Много по-вероятно е продуктът да ви служи по-зле и да се повреди по-бързо. Тоест, ще трябва да купите негов заместител по-скоро и на практика харчите повече пари;
 • План. Когато си набележите цел, съставете план за постигането ѝ: скъпа дреха, електроуред, кола, апартамент. Проучете пазара, за да изберете най-изгодното съотношение между качество и цена, определете период, за който да съберете сумата и планирайте разходите във времето.

Защо здравословният живот помага да спестяваме

Често се случва да влезете в супермаркета с цел да купите 2-3 неща, а се оказвате пред касата с пълна количка, нали? За да избегнете този излишен разход на средства, определете дневното и седмичното си меню и пазарувайте по списък. По-добре да вземете всичко необходимо накуп, отколкото да ходите всеки ден за дребни покупки и да бъдете изкушавани от излишни неща.
И още нещо важно – избягвайте бързата храна. Тя не само вреди на здравето, но и на джоба. Порция домашно приготвеното ястие излиза по евтино и е далеч по-полезна.

Екология и бюджет

 • Без стоки за еднократна употреба

Подлъгват с ниска цена, но на практика всеки път плащаме за тях отново и отново. Ако обаче си носите стъклена бутилка за минерална вода, която периодично да пълните, например, ще носите полза както на джоба си, така и на природата, спестявайки ѝ излишния боклук;

 • Без изхабяване на излишни ресурси

Създайте си полезни навици – не разхищавайте електричество и вода, изключвайте уредите, когато не са необходими. Инвестирайте в енергоспестяващи устройства – пестят ток и плащате по-ниски сметки. 

Спестовен влог

Най-лесният начин да заделяте пари е, да прецените какъв процент от дохода си можете да си позволите да спестите, и да ги приспадате още при получаването на заплатата си. Не чакайте края на месеца - много е вероятно до тогава да се появят непредвидени разходи и сумата да се стопи. Ако го направите в началото обаче, просто ще трябва да съобразите разходите си с наличния бюджет. Най-практично е да заделяте спестяванията в открита за целта сметка.

Здравето и образованието – извън схемата

Каквито и излишни разходи да отрежете от бюджета, не си позволявайте да пестите от здраве и образование. Парите за тях са инвестиция във вашето бъдеще и благосъстояние. Таксите за профилактика са символични на фона на евентуалните суми за лечение на незабелязани болести. Образованието пък е ключ към добро финансово бъдеще.

Какво ни съветват от Кеш Кредит

Финансовата дисциплина е нещо, на което човек се научава. Полезните навици могат да ви помогнат да избегнете сериозни кризи. Ако обаче все още не сте усвоили изкуството на оптималното планиране, важно е да имате алтернативен вариант. На нас от CashCredit може да разчитате при непредвидени обстоятелства или проблеми. След като ги преодолеете обаче, изпробвайте 5-те идеи, които ви предложихме. Проверени са и действат.


Новини
Още
 • 5 начина да се отървем от дълговете

  Кризисните моменти са част от живота на всеки. На кой ли не се е случвало да остане без работа, без доходи, да има сериозни непредвидени разходи, и да се наложи да използва кредит. Понякога..

 • Как да станем богати?

  Ех, вероятно всеки човек по света би дал всичко, за да разбере отговора на този въпрос. Магическа формула няма. Има обаче някои принципи, които биха могли да ни изведат на правия път. Вижте ги.

 • Как да разпределяте парите за вашите деца?

  Дошло е времето за вашето хлапе да се научи на самостоятелност? Основите на финансовото планиране са ключова част от това. Децата от ранна възраст трябва да изграждат отговорности и умения да боравят с парите си. Малко

 • Постигане на финансова независимост - възможно ли е?

  Какво е финансовата независимост? Да имаш възможността да разполагаш с толкова пари, колкото са нужни за покриване на основните житейски потребности плюс да си позволяваш известни удоволствия и разнообразия..

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам