Полезно

От Венецианския търговец до бързите кредити - еволюция на лихварството

През 1596 година знаменитият Уилям Шекспир написва пиесата “Венецианския търговец”, в която разказва за проблемите на търговец, който се опитва да намери начин да се справи с наистина доста голям по своите размери дълг към лихвар от еврейски произход.


В ден днешен, лихварството е обявено за незаконно в много голяма част от страните по света, но за сметка на това, заемите са проправили своя законен път чрез различните специално създадени за тази си цел и регулирани от държавата институции.


Банкови и небанкови институции днес се надпреварват кой да предложи по- атрактивни условия на потребителите. Отпускат се пари с атрактивна лихва, а да се получи заем вече не е толкова трудно.


Какво е лихварство и как се е появило?


Тази дейност се е появила в средновековна Европа, където богатите и образовани еврейски фамилии предлагали заеми на хората от по-бедните кръгове на обществото.


В онези времена даването на пари на заем срещу висока цена било съвсем нормално и далеч не е било незаконно.


Във времена, в които повечето хора се раждали и умирали в крайна бедност, а светът се управлявал от религията, банковото дело далеч не е било толкова популярно.


Хората нямало от къде да намерят средства за своето оцеляване, освен ако някоя от богатите олигархични фамилии не склоняла да им даде пари, разбира се срещу съответното заплащане след това.


Днес живеем в капитализъм, където банките имат изключително голямо значение за развитието и правилното функциониране на обществото. Тази дейност е
престъпление, а работата на банките и на останалите финансови институции в Европа до много голяма степен се контролира от държавата и има специално място в националната политика.


Зараждане на капитализма


Капитализмът, в който живеем днес, се е зародил в Европа, а сред местата, на които той процъфтява най-добре в наши дни, са Лондонското сити и финансовите центрове в Германия, които придобиват все по-голяма тежест.

Сред лидерите в развитието на капитализма няма как да пропуснем и Съединените щати, които са изиграли водеща роля в развитието на финансовата сфера. Страната се свързва с това, че там са възникнали някои от първите кланове от изключително богати хора.
Сред фамилиите, които са добили легендарна популярност, са имена като Ротшилд, Рокфелер и Морган. Те се свързват с развитието на банковото дело, а умелото управление на парите ги е превърнало в едни от най-богатите и влиятелни хора в света.


Узаконяване на дейността


В наши дни, за да намери място под слънцето, лихварството толкова много се е променило, че от неговата изначална форма не е останало нищо. То е еволюирало до неузнаваемост, за да намери своето изражение в небанковите финансови институции, чиято дейност е строго контролирана от държавата.


Съществуват закони като този за потребителските кредити, който има за цел да защити потребителите. Държавата притиска както банките, така и небанковите институции с цел да направи услугите възможно най-разбираеми за потребителите.


Новини
Още
 • 5 начина да се отървем от дълговете

  Кризисните моменти са част от живота на всеки. На кой ли не се е случвало да остане без работа, без доходи, да има сериозни непредвидени разходи, и да се наложи да използва кредит. Понякога..

 • Как да станем богати?

  Ех, вероятно всеки човек по света би дал всичко, за да разбере отговора на този въпрос. Магическа формула няма. Има обаче някои принципи, които биха могли да ни изведат на правия път. Вижте ги.

 • Как да разпределяте парите за вашите деца?

  Дошло е времето за вашето хлапе да се научи на самостоятелност? Основите на финансовото планиране са ключова част от това. Децата от ранна възраст трябва да изграждат отговорности и умения да боравят с парите си. Малко

 • Постигане на финансова независимост - възможно ли е?

  Какво е финансовата независимост? Да имаш възможността да разполагаш с толкова пари, колкото са нужни за покриване на основните житейски потребности плюс да си позволяваш известни удоволствия и разнообразия..

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам