Полезно

Психология на парите: Как да спрем да бъдем бедни?

Защо на някои хора им се получават нещата, а други удрят на камък? Как да приложим работещите идеи в практиката? На първо място: не се обвинявайте за предишни грешки. Използвайте ги, за да си вземете поука от тях. И следвайте простите правила:

 

Без емоционални покупки

Когато сме потиснати, подобряват настроението ни, когато сме отегчени, ни разнообразяват, а когато сме под стрес, ни разсейват. Ето как да спрем да купуваме необмислено:

 • Безплатен заместител – Със сигурност има неща, които ви радват, безплатно. Подредете ги в списък: разходка сред природата, добра книга, спорт, среща с приятел, игра с децата… Когато сте на крачка от поредната безсмислена покупка, изберете нещо от списъка. Позитивните емоции не само ще бъдат добър заместител, но ще ви заредят с настроение за по-дълго;
 • План – Всяко домакинство има нужда от различни неща. Премислете ги и ги запишете. По магазините следвайте маршрута, начертан от необходимите вещи, без непредвидени импровизации;
 • Пауза – Щом усетите желание да купите нещо непланирано, изчакайте 24 часа. Ако след този интервал все още ви е нужно, го вземете. В 90% от случаите обаче желанието ви ще се е изпарило.

 

Какво пречи при натрупването на пари

Липсата на финансова дисциплина се дължи на различни фактори:

 • Липса на мотивация – Спестяването не трябва да е защото искате да си купите конкретна вещ, а за да се чувствате уверени в себе си и да държите ситуацията под контрол;
 • Емоционална зависимост – Много хора несъзнателно се страхуват да имат спестени пари, защото се чувстват добре, докато родители или други близки се грижат за тях и им помагат финансово;
 • Липса на план и цели – И хора с добри доходи може да живеят зле. Важно е да имате стратегия и финансови цели, а не просто да се оставите на течението;
 • Нежелание за развитие – Ролята на жертва понякога е удобна: „не мога да се справя, нещо ми пречи, затова живея зле“;
 • Заеми – Честите заеми до заплата поддържат едно и също нестабилно положение;
 • Неподходяща работа – Ако работите с нежелание, вие се чувствате неудовлетворени и не цените парите си.

 

Грешни финансови нагласи

Една от най-неправилните е: „Няма смисъл от планиране, парите и без това не стигат“. Така обаче напълно губите контрол над бюджета си и ставате напълно безпомощни.

Друга грешна нагласа: „Нека поне не изглеждам беден“. Когато обаче си купувате скъп телефон и вноските се окажат проблем, това ви кара да затъвате още повече.

Пагубен е и принципът: „Вземам назаем, а ще намеря начин да го платя“. Това води до порочен кръг.

 

Какво ви съветват от Кеш Кредит

За да излезете от цикъла на дисбаланс между приходи и разходи, е важно да промените мисленето си. Не се оправдавайте с обстоятелствата, а си поставете цел и начертайте план за постигането ѝ. Анализирайте финансовите си грешки и следвайте нужните стъпки. Заемите и бързите кредити могат да работят във ваша полза само ако са инвестиция в плановете ви, а не средство да закърпите месеца. В CashCredit сме готови да помогнем а вашата ясна визия за бъдещето.


Новини
Още
 • 5 начина да се отървем от дълговете

  Кризисните моменти са част от живота на всеки. На кой ли не се е случвало да остане без работа, без доходи, да има сериозни непредвидени разходи, и да се наложи да използва кредит. Понякога..

 • Как да станем богати?

  Ех, вероятно всеки човек по света би дал всичко, за да разбере отговора на този въпрос. Магическа формула няма. Има обаче някои принципи, които биха могли да ни изведат на правия път. Вижте ги.

 • Как да разпределяте парите за вашите деца?

  Дошло е времето за вашето хлапе да се научи на самостоятелност? Основите на финансовото планиране са ключова част от това. Децата от ранна възраст трябва да изграждат отговорности и умения да боравят с парите си. Малко

 • Постигане на финансова независимост - възможно ли е?

  Какво е финансовата независимост? Да имаш възможността да разполагаш с толкова пари, колкото са нужни за покриване на основните житейски потребности плюс да си позволяваш известни удоволствия и разнообразия..

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам