Полезно

Пътуване в чужбина - какво ни е нужно

В наши дни пътуването в чужбина вече не е някаква екстра, а част от нормалното ежедневие. На почти всеки се е случвало или налагало да посети друга страна. Причините могат да са много различни - с цел почивка, по работа, за обучение или за да се видим с приятели и роднини.

Макар че вече всички малко или много имаме известна рутина в пътуванията, за една част от нас все пак това се случва за първи път. По една или друга причина, просто може да не е изниквала възможност или необходимост за това.  

За да премине всичко гладко и за да няма неприятни изненади, най-добре е човек да планира всичко много внимателно. Не оставяйте подготовката за последния момент, а заделете малко време преди това. По този начин няма да има нужда от бързане и няма да се явят неприятни изненади.

Как да планираме пътуване в чужбина

Планирането на едно пътуване включва няколко основни момента. Първо, трябва да сте напълно наясно с причината, поради която ще пътувате в чужбина. Има голяма разлика в това дали отивате някъде с цел почивка или пък планирате започване на работа.

В зависимост от това дали ще бъдете в Европейския съюз или извън него, вие ще имате различни права и задължения. Така например, гражданите на ЕС имат в другите страни-членки почти същите права и задължения, каквито и в собствената си страна.

Сред основните моменти в подготовката на едно пътуване е планирането на финансите. Паричната страна е изключително важна, тъй като далеч от дома си, ние може да се окажем доста по-уязвими.

Важно е да разполагаме не само с пари в банкова карта, но и със средства в брой. Не навсякъде могат да се извършват разплащания с всички видове банкови карти. Да не говорим, че винаги има риск от възникване на технически проблем, който да възпрепятства плащането.

Ето защо, според целта на вашето пътуване и според времето, за което планирате да сте на посоченото място, трябва да предвидите съответната сума в брой. Това е важно за да си гарантирате избягване на евентуални главоболия.

Какви документи ни са нужни

Всяко едно пътуване е съпроводено от необходимите за целта документи, които трябва да подготвим. Докато в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство се пътува само с лична карта, то за други дестинации може да се изисква задграничен паспорт и дори виза.

Други документи може да са необходими ако пътувате с домашен любимец, както и ако ще се придвижвате от една точка до друга със собствен автомобил. Различни документи могат да ви бъдат изискани ако смятате да се обучавате или да работите на мястото, към което се отправяте.

Трябва ли да си направим застраховка

CashCredit ви съветва винаги да си правите застраховка преди пътуване. Имайте предвид, че това е малък разход, който обаче може да ви спести изключително много главоболия в случай на нужда.

Обикновено се предлага голямо разнообразие от застрахователни полици, като най-добре е да заложите на някой по-прост вариант. Посъветвайте се със застрахователните агенти и те ще ви насочат. Съществуват различни решения:

 • застраховка живот;
 • здравна застраховка;
 • за случай на злополука;
 • на багажа (това е доста добра идея, тъй като съществува не малка вероятност да загубите вещите си при пътуване със самолет);
 • много други.

Какво ни съветват от Кеш Кредит

От Кеш Кредит ни препоръчват да се подготвим с малка сума пари преди пътуване. Ако към момента нямате възможност да се обезпечите с малко средства за всеки случай, бихте могли да се възползвате от услугата бърз кредит.

По този начин ще можете да разчитате изцяло на себе си, а ако не ви се наложи да ползвате парите, тогава просто можете да върнете неизползваната сума след като се приберете от път.


Новини
Още
 • Най-добрите инвестиции

  Имало едно време, преди 10 години, човек, който изгубил посоката на живота си. Не знаел какво да прави, всеки ден му се струвал по-труден и объркан от предишния. Изпадал в безизходица и мислел, че никога няма да..

 • Коя банка е най-сигурна

  Когато имате нужда от голяма сума пари, единственият начин бързо да се сдобиете с тях, е да се обърнете към банката. По въпроса коя е най-сигурна ще чуете различни мнения. Всяка банкова институция предлага различни условия...

 • Колко струва прехвърлянето на автомобил

  Купили сте си нова кола? Чудесно! За съжаление, обаче, има куп неща, които трябва да се свършат още със самата покупка. Нека първо поговорим за прехвърлянето.

 • Как да оптимизираме разходите си през зимата

  Зимата е най-красивият сезон от годината, но с настъпването и се увеличават доста от нашите разходи. Важно е да намерим вариант, при който да контролираме парите си и да не усещаме когато те драстично намалеят

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам