Полезно

Трифон Зарезан - обичаи и подготовка

Ден на лозаря, както го наричат още, Трифон Зарезан се отбелязва на 14-ти февруари, борейки се за място на същия ден, на който младите хора вече честват масово Свети Валентин. Ако сте традиционалисти и се вълнувате от подготовката, вероятно ще ви бъде любопитно да се запознаете по-подробно с обичаите и подготовката за празника.

Какъв празник е Трифон Зарезан

По своята същност Трифон Зарезан е лозарски празник, свързан с божествената напитка и пролетното подрязване на лозите. Празникът се е превърнал в масов и вече се тачи от всички, включително и от хората, които дори не консумират вино, а просто искат да се позабавляват с приятели.

Какви ястия се приготвят

Трапезата за този празник се счита за една от най-пищните през годината, а ястията са изкусително вкусни. По стара традиция, на масата трябва да се постави домашно омесена питка, която най-често се декорира с фигури, изобразяващи грозде.

На масата се поставя разбира се вино, най-добре различни видове. Поднася се кокошка, която е пълнена и печена с ориз. Компания на кокошката на масата правят различни мезета, като например луканки, сланина, пастърма и други.

Какви са обичаите

Обичаите навсякъде са свързани с подрязването на лозите. Пеят се песни, които целят прогонване на зимата и подканване на пролетта. В части от страната резитбата е съпроводена с ритуални игри и забавления, а на места има традиция клонките да се подрязват винаги от двама души.

С изрязаните клони на лозето може да се процедира по различни начини, като на някои места те се хвърлят в най-близката река.

Как да се подготвим за празника с Кеш Кредит

Трифон Зарезан е един от символите на наближаващата пролет, а в България празникът се чества в почти всеки дом. Ако неговата популярност до голяма степен се дължи на традиционната любов към виното, много често не сме съумели да се подготвим за този ден навреме.

Пристигащите гости са ни уведомили за намеренията си да посрещнат празника у нас в последния момент, а ние не сме предвидили средства за да организираме една богата трапеза.

CashCredit е решение на този проблем. През платформите на Viber или Facebook Messenger, през сайта на компанията или пък директно по телефона, ние можем да кандидатстваме за заем. При избора на тази фирма получаваме следното:

 • Възможност за почти безлихвено кредитиране;
 • Заеми от 100 до 4000 лева;
 • Отговор до 6 минути;
 • Директно финансиране по сметка.

Новини
Още
 • Какво е овърдрафт кредит?

  Случвало ли се е да не ви достига съвсем малко, за да сте стабилно стъпили на земята? Да ви трябват една-две заплати, за да покриете неочаквани разходи, да организирате семеен празник, непредвиден ремонт или по-голяма покупка? Овърдрафтът е ...

 • Съвети за безопасно шофиране през лятото

  Вие сте зад волана всеки ден и сте уверени в изправността на машината. И все пак, градските разстояния подлагат колата на регулярно, но сравнително кратко натоварване. Възможно е обаче да има ...

 • Активно и пасивно инвестиране. Как да направите правилен избор?

  В света на финансовите инвестиции няма място за емоции. За да натрупате средства, трябва да се заредите с търпение и внимателно да изработите стратегията си. Вижте повече за двата най-популярни варианта.

Cash Credit
Сума

Време

Вземи сега!
Покажи Скрии

За да подобрим нашите услуги, използваме бисквитки, без лични данни. Виж още.

Приемам