Ползването на банкомат и за какво да се внимава / част 1

9 АПРИЛ 2021

Не става въпрос за техническата употреба на банкомата – там нещата са ясни, още повече, че почти не е останал човек в България, който да не притежава някакъв вид банкова карта (според данни на MasterCard към края на 2019 г. 98% имат дебитна, а 40% - кредитна карта). Въпреки това голяма част от плащанията в страната стават в брой, въпреки усилията и на държавата, и на банките за популяризиране и налагане на електронните разплащания. И се оказва, че предизвикателството пред повечето хора не е самото теглене на пари, а безопасното ползване на банкомата – по такъв начин, че да не излагат на риск нито себе си и изтеглената сума в момента, нито банковата си сметка и данните от картата в бъдеще. И въпреки, че няма формула за постигане на абсолютната сигурност, съществува ясен и кратък набор от фактори, за които, ако човек внимава, вероятността за кражби и измами намалява драстично. Кои са тези фактори или казано по друг начин – за какво да се внимава при тегленето на пари?

Поведението

Ако към банкомат уверено и с твърда крачка се приближи концентриран човек, който създава впечатление, че знае какво прави и че забелязва детайлите около себе си, вероятността да бъде измамен в момента не е голяма. Просто целта на крадците е да откраднат и да си тръгнат, не да се навъртат около банкомата, заговаряйки всеки, с надеждата някой да се закачи на въдицата, докато накрая се появи полиция. Затова и те избират жертвите си – хора, които изглеждат неориентирани, неподготвени или просто разсеяни, така че ударът да приключи бързо. Избират също и мястото за кражбата или измамата – със сигурност биха предпочели такива банкомати, чието местоположение ще им помогне, а няма да им пречи. И двете неща, обаче, са напълно под контрола на евентуалните жертви – и как се държат на публично място, и банкомати на какви места избират.

По отношение на поведението полицейското управление на Ню Йорк публикува през 2020 г. серия от препоръки, чиято цел е да предотвратят измамите при ползване на банкомат. Някои от тях са:

  • излъчване на целенасоченост и увереност – човек трябва да създава впечатлението, че има ясна цел, към която се движи, както и че е напълно наясно какво се случва наоколо;
  • обръщане на внимание на заобикалящата среда – крадците избягват хора, които внимателно оглеждат мястото и минувачите;
  • репетиране на реакция – ако човек знае какво точно ще направи, ако се опитат да го измамят (да го заговорят или да му поискат ПИН-а, картата или телефона) или нападнат (да се опитат да му издърпат изтеглените пари от ръцете, например), това променя текущото му поведение и го прави да изглежда по-самоуверен, а оттам – и по-непривлекателен за крадците;
  • доверяване на интуицията – вече има доста проучвания, които потвърждават, че интуицията не е факс от кораба-майка, а натрупани знания и опит, до които нямаме съзнателен достъп. Именно съзнателен е ключовият фактор – до това познание има достъп подсъзнанието, а то най-често прилага т.нар. евристичен подход, при който се получава готово твърдение или заключение. Затова, ако интуицията казва, че това място не е безопасно за теглене на пари, няма нужда човек да се опитва да рационализира и обяснява – просто трябва да избере друг банкомат.

Местоположението

Ясно е, че затворените помещения с банкомати в банковите офиси, чиито врати се отварят с дебитна или кредитна карта са най-сигурни – там не само е ясно кой е вътре, но има и достатъчно камери и светлина, за да бъде записано всичко. За съжаление, обаче, такива места има предимно в центъра, а нуждата от пари в брой се появява на най-разнообразни места и часове от денонощието. Ако наоколо няма банков офис с банкомат и камера, тогава е добре да се избере такъв, който се намира на добре осветено място (ако е през нощта) или на открито, оживено място с добра видимост наоколо (ако е през деня). Ако наоколо има магазини, заведения или жилища с камери, в чиито обсег попада и банкоматът, това е истински бонус. Задължително трябва да се избягват банкомати на закътани места. Добре е да се пропускат и банкомати, които се намират на ъгъла на сгради. Именно ъгловото местоположение създава сляпо петно – някой може да дебне в непосредствена близост зад ъгъла, но човек да не е в състояние да го види до последния момент. Същото важи и за банкомати с някакъв вид зрителни бариери наоколо – саксии, храсти, кофи за боклук. За предпочитане е да се ползват познати банкомати. Това означава човек да е свикнал с мястото на което се намират, така че дребни подозрителни промени (като допълнително скимиращо устройство, монтирано към процепа за картата, например) веднага да направят впечатление. Също трябва да се потърси друго устройство, ако наоколо има безцелно шляещи се хора или в непосредствена близост е паркирана кола с хора вътре, без да има някой на банкомата.

Опашката

Ако човек тегли пари през деня, е доста вероятно пред устройството да има опашка. Поддържането на дистанция на тази опашка е практика от преди корона вируса – все пак идеята е въвеждането на ПИН-а да не е публично действие. Затова ако някой чака твърде близо, напълно в реда на нещата е да бъде помолен да се отдалечи на няколко крачки. Това задължително трябва да се направи, ако човек вече е пред машината и е пъхнал картата си вътре. Ако другият откаже да го направи, тогава просто се натиска бутона Cancel, взема се картата и се търси друг банкомат. Именно надничането зад рамото е един от евтините начини да се открадне ПИН код. А ако вече е монтирано скимиращо устройство, изработването на дубликат на картата е въпрос на време.

Още докато чака, човек може да огледа банкомата има ли нещо подозрително в него – допълнителни устройства към процепа за картата, някаква висяща камера, стикери върху клавиатурата. Ако нещо подобно направи впечатление, тогава отново трябва да се търси друг банкомат.

Трансакцията

Когато човек се изправи пред банкомата, добре е картата да му е подготвена предварително, а ПИН-ът да се знае наизуст. Това означава, че ровенето в портфейла за подходящата карта, а после за листа с кода увеличава значително вероятността целият портфейл да бъде откраднат с бързо движение. Ако нещо по банкомата не изглежда съвсем наред, добре е да се провери преди да се пъхне картата. Скимиращите устройства се вадят лесно – никой крадец не може да си позволи да извади кутия с инструменти, за да ги демонтира. Затова леко подръпване на съмнителните части може да даде отговор на въпроса наред ли е всичко (частите на банкомата са изключително здраво закрепени – ако нещо мърда, не му е мястото там и вероятно става въпрос за опит за измама). Някои хора, колкото и да са били внимателни до момента, започнат ли да си общуват с банкомата, стават толкова концентрирани да не объркат нещо, че напълно губят представа какво се случва около тях. Именно това е златния момент за крадците. Затова по време на цялата трансакция бдителността и наблюдението на заобикалящата среда не трява да се изоставят. Ако настане суматоха в близост, ако някой се приближи прекалено много, ако се появят съмнителни хора, ако внезапно се забележат някакви съмнителни кабели – тогава бързо се натиска бутона Cancel за прекратяване на текущото действие и чак тогава се разсъждава основателно ли е притеснението. Ако се окаже, че просто параноята е била в повече, тогава трябва само да се повтори прекъснатата операция с картата. А това е съвсем незначителна цена за избегнатия риск от измама и кражба. По време на самата операция човек е добре да застане изцяло с лице към банкомата и в такава близост, че екранът и клавиатурата да не са видими отстрани или отзад. При въвеждането на ПИН кода клавиатурата е препоръчително за се закрие с другата ръка.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?