Предай парични уроци на децата си през игри

29 МАРТ 2023

В годините, в които деца усилено учат, не бива да се пренебрегват и паричните уроци. Ако малките започнат да развиват финансовата си грамотност от ранна възраст и не изоставят това занимание в тийнейджърството си, те ще развият изключително ценни умения, които ще им служат добре, когато стигнат до най-сериозната част от живота си. 
Но какви точно са те? 
Децата ще знаят как да управляват парите си - как да съставят бюджет и как да харчат разумно, как да се подготвят за бъдещето със спестявания и инвестиции. Това ще им помогне да постигнат по-голяма степен на финансова сигурност. Те ще са наясно и какви са последиците от неразумните харчове. Така ще се увеличи шансът да подхождат отговорно към парите си и ще намали този да влязат в дълг. 
Натрупаните знания ще ги направят уверени, че могат да се справят сами с паричните въпроси - наистина важен елемент от живота на възрастните. Което от своя страна е сериозна стъпка към постигане на финансова независимост. 
И въобще, ако обобщим, развиването на знания за парите от ранна детска възраст дава на малчуганите сериозна основа, върху която те да градят едно успешно бъдеще с много постигнати цели. 
Всичко това е чудесно, само че има един проблем. 
Как да накараш децата да се интересуват от парите? 
Сухата материя изобщо не е интересна за момиченцата и момченцата. Те имат нужда от алтернативни методи на учене, които са съобразени с тяхната възраст и това, което ги влече в нея. 
И за щастие има такива. 
В тази статия ще разгледаме различни игри в няколко категории категории: 

С тях ученето става забавно и важните уроци се предават на децата по начин, който им е приятен. 

С какви онлайн игри децата могат да учат за парите

Децата прекарват страшно много време пред екран. През 2021 г. Национална мрежа за децата казва, че 70% от тях прекарват поне по три часа пред електронни устройства. Insider пък цитира проучване, според което американските деца на възраст между 8 и 12 години са застанали пред дисплей между четири и шест часа дневно, а тийнейджърите - цели девет. 
 Можем с увереност да кажем, че подрастващите намират света на интернет за запленяващ. 
Което означава, че той се превръща в естествена територия, на която те да учат. 
И има няколко онлайн игри, с които това може да стане: 

Wise Pockets

Wise Pockets е симпатична коала, която знае много за парите и помага на своите приятели и малките деца да научат за изкарването на средства, спестяването, даването на заем и др. Тази интерактивна игра помага на децата да научат как да управляват своите финанси.
Stock Market Game 
Stock Market Game е за по-големите ученици. С нея те ще научат много важни уроци за инвестирането. 

Hit the Road

Hit the Road e едно приключение, с което децата не само се учат, че стоките и услугите струват пари и че тези пари са ограничен ресурс, но също така и правят виртуална обиколка на Съединените американски щати. Забавление и образование, умножени по две.
Money Magic
В Money Magic симпатичен фокусник и неговият сладък заек партньор превръщат децата в мениджъри на вълнуващ магически бизнес. Те могат да следят как се отплаща първоначалната им инвестиция, а съветите, които получават в хода на играта, ги учат за сложните взаимовръзки, втъкани в материята на едно успешно предприемаческо начинание.

The Uber Game

The Uber Game поставя децата на мястото на човек, който работи сам за себе си. Шофьор на Uber, който има две деца и трябва да направи вноска от 1000 долара по своя ипотечен кредит само след седмица. Играта има някои съвсем реалистични елементи - например последиците от лошата кредитна история (лошо ЦКР), прегарянето от тежкия работен ден, важността на отношенията с клиентите… 

С какви мобилни приложения децата могат да учат за парите
Голяма част от екранното време на децата минава с телефон в ръка. В такъв случай е добре да видим с кои от приложенията в App Store и Google Play можеш да придадеш по-голям смисъл на часовете и минутите пред смартфона. 

World Financial Football 

App-ът съчетава електронния спорт с любимия на огромна част от света футбол. В него децата управляват своя отбор, отговаряйки на въпроси, свързани с финансовата грамотност. Верните предположения гарантират успех на техния тим, докато грешните могат да доведат до попадение на противника.

Savings Spree 

Тази игра е разделена на шест рунда. Целта на всеки един от тях е да се спестят пари, като момченцата и момиченцата учат за заделянето на големи суми, но и за малки количества, които се натрупват до значими размери с течение на времето. Създателите ѝ казват, че тя предава уроци за стойността на парите и как те работят.

Bankaroo

Bankaroo е виртуална банка, в която децата отново учат уроци за стойността на парите. В нея те ще се запознаят с принципите на бюджетирането, отговорното харчене и поставянето на дългосрочни цели за спестяване.

Plan’it Prom

Tова приложение поставя учениците от горните класове в една напълно реална ситуация и това е планирането на техния абитуриентски бал. Проучване сочи, че специалната вечер на дванайсетокласниците струва между 1000 и 4000 лв., така че тази игра ще бъде полезна, за да могат те да добият представа за реалните финансови измерения на този купон.

С какви настолни игри децата могат да учат за парите

Съществуват и офлайн игри, с които децата могат да се учат за парите. Тези забавни занимания не само ще им предадат важни знания за финансите, но и ще ги откъснат от монитора.

Monety 

Всички приложения и онлайн игри, които изброихме до момента, бяха на английски език. Но сега е време за първото българско предложение. Monety е игра с карти, с която изграждането на финансови навици става лесно и забавно.

Монополи 

Класическа настолна игра, която може да бъде открита в много домове. Нейните уроци се въртят около натрупването на богатство посредством инвестиции в недвижими имоти с някои ценни размисли за спестяването, данъците и др. Тя има и вариация, наречена Monopoly Junior, насочена специално към деца над пет години.

Pay Day 

Това е игра, в която трябва да изкараш до следващата заплата, без да изхарчиш всичките си пари. Целта е да управляваш умно средствата си, като ги разпределяш между всичките си нужди - сметки, храна, спестявания. 

И на финала няколко предложения, които отново са в категорията “офлайн”, макар и не настолни. Няма нужда да инвестираш, за да можеш да преподаваш на детето си важни финансови уроци по забавен начин. Някои по-обикновени детски игри също могат да свършат добра работа. 
Като за начало използвай фантазия - своята и на дъщерята или сина си. Преструвайте се, че имате магазин или пък друг собствен бизнес. Използвай хипотетичните ситуации, за да обясниш на детето си как работят парите и че дори в измисления свят има някои правила, които трябва да се спазват. 
Може да използваш и физически монети и банкноти, за да могат децата да ги опознаят. Кажи им коя стотинка каква стойност има и ги помоли да разпределят купчина от металните кръгчета в бурканчета според нея. Или пък им дай задачка да ги прерисуват, за да ги запомнят.

Заключение

За децата е важно да започнат да развиват своята финансова грамотност рано в живота си. Това ще ги направи по-уверени възрастни, заредени със знания и умения, които ще им дадат спокойствие и сигурност. 
И по-добрият начин да се случи това е уроците за парите да се предават през занимение, което момченцата и момиченцата обичат - игрите. Утилизирайки видео, настолните и обикновените игри на фантазията, малчуганите ще учат за финансите без усилие и дори с удоволствие. 

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.