Предизвикателство: месец без разходи!

1 ДЕКЕМВРИ 2021

За човек е трудно да прецени колко излишни разходи прави в рамките на месец. 30 дни с ограничени харчове дава добра представа за това. А също така помага и на финансовите Ви цели.

Знаете ли старата поговорка, че малкото камъче обръща каруцата? В света на личните финанси тя важи с пълна сила. На пръв поглед пренебрежимите разходи се натрупват и създават огромни проблеми за бюджета. 
За какво става дума? 

Говорим за различни „глезотийки“, които човек си позволява в рамките на деня, седмицата и месеца. Това са разходи, които не са от първа необходимост, често са импулсивни или неразумни покупки. Те могат да варират от скъп шоколад до разточителна вечеря навън. 
Сигурно се чудите защо това е лошо.
    
Разбира се, човек трябва да се наслаждава на живота и подобни харчове помагат за това. Но те трябва да са съобразени с индивидуалните възможности. В противен случай поставят пречка пред качественото спестяване, а дори и пред посрещането на ежедневните нужди. 
Звучи нелогично? Пробвайте предизвикателството ни. 
Вероятно смятате, че два лева тук и там, няколко вечери за по 15-20 лева не са нищо сериозно, а същевременно нямате почти никакви спестявания. Ако е така, опитайте се за един месец да не правите разходи за стоки и услуги, които не са от ключова важност. В края му вижте каква сума сте спестили. Подозираме, че ще бъде съществена. 
Ето някои правила и съвети как да го направите. 

№1: Разграничете „нуждая се“ от „искам“ 
    
Основната цел на това предизвикателство е да осъзнаете разликата между „искам“ и „нуждая се“. Човек се нуждае от храна, подслон, електричество, топла вода, в определени случаи транспорт и нови дрехи. Това, което иска, са придобивки, без които определено може да мине. 
Какви са те например? 
    
Това може да са трета или четвърта дамска чанта, телевизор за спалнята, нов телефон, въпреки че старият все още работи идеално и т.н. В категорията „искам“ влизат и посещения на ресторант или кино. Тук са и стоки от супермаркета, като сладолед, вафли, алкохол и др.
Какъв е проблемът с тях? 
    
Те обикновено са скъпи. Дори и на пръв поглед цената им да не е висока, те са излишен разход и често имат еквивалент, който може да влезе в категорията „нуждая се“. Вместо в ресторант, може да се храните вкъщи, вместо да купувате торта, можете да опечете сладкиш и т.н.
И това има неприятни последици. 
    
Прекомерното влизане в подобни разходи заплашва финансовата Ви сигурност. Ако отдавате предпочитание на „искам“ в края на месеца може да нямате достатъчно за „нуждая се“. В дългосрочен план те слагат прът в опитите Ви да пестите за важни покупки. 
Затова нека наложим някои правила

№2: Правилата на предизвикателството 
    
Това не е месец, в който не е позволено да изхарчите и стотинка. Това не би било реалистично. Позволено е обаче да харчите само за нужди. 
Какви са те? 
Вече споменахме няколко големи категории – дом, храна и т.н. Нека сега влезем в конкретика. Когато говорим за разходи от перото „Нуждая се“, става дума за:

плащане на наем или ипотека
пазаруване на хранителни продукти
заплащане на консумативи като електричество, топла вода, телефон и интернет
транспорт, ако наистина Ви е необходим, и др. 

Започнете като определите своите.
А каква е следващата стъпка? 
Преценете периода, в който ще се включите в предизвикателството. Вижте дали в него има лични празници на Ваши роднини или приятели. За тях може да направите изключение и да купите подарък. 
След това говорете със семейството си. 
Много е важно да изясните правилата. Всеки един член на домакинството Ви трябва да знае за предизвикателството и да е наясно с тях. Обяснете им защо го правите, какви са рисковете на излишните разходи и ползите от спестяването. 
И накрая – предупредете приятелите си. 
Най-естественото нещо е, когато се видите с други хора, да седнете в заведение или да Ви предложат друго занимание, за което са нужни пари. Кажете им как сте се предизвикали и ги помолете да изберете алтернативно забавление. Може да се съгласят, а може да решат да Ви почерпят. 
А как да компенсирате за всички „искам“?

№3 Какви промени може да направите 

Не се безпокойте! Това, че няма да харчите за „удоволствия“, не значи, че няма да прекарате месеца на предизвикателството добре. Както казахме по-горе, много „искам“ имат евтин или безплатен еквивалент. 
Нека видим няколко примера. 
    
Най-очевидният са ресторантите. Вероятно има кой (а може би и Вие самият/самата) да Ви сготви вкусна и питателна храна и вкъщи. В работните дни си носете обяд. 
Ами компанията? 
Обикновено яденето навън е социално занимание. Но на масата у дома също могат да се съберат приятели. Поканете си гости и сгответе или помолете всеки от тях да донесе по нещо. 
Друга промяна е транспортът. 
Много хора използват колата си по навик. Напълно възможно е до работното Ви място да има удобен градски транспорт. Това ще Ви спести много разходи. Още по-добре, ако можете да ходите пеша. Това не само е най-евтиният вариант, но и най-полезният и приятният. Ще поддържате добра форма и ще откриете ново лице на града си. 
Обичате киното? Има решение и за това. 
Посещението на салона е огромно удоволствие. Но съвременните телевизори и големият брой телевизионни канали създават сходно преживяване и вкъщи. Филмова вечер на дивана в хола е едно от най-големите семейни удоволствия. 
Има и още идеи. 
Вместо да си купувате нови дрехи, разровете гардероба си за забравени находки. Ако електроуред се е развалил, ремонтирайте го, а не купувайте нов. В спалнята четете, вместо да харчите пари за нов телевизор и др. 
А сега нека прескочим напред във времето. 

№4: За какво ще използвате спестените пари? 

Поздравления! Прекарали сте цял един месец без излишни разходи. За какво ще използвате спестените средства? 
(Подсказка: не е добра идея да е за глезотиите, от които сте се въздържали)
Сумата, която сте събрали, ще зависи от различни фактори. Един от тях е колко пари изкарвате, друг е колко несъществени разходи правите по принцип и т.н. Независимо от размера ѝ, тя може да е ново начало или да допринесе за кауза. 
Може би ще я вложите в образованието на децата си? Или ще направите нужна покупка, която отлагате поради липса на средства? А дали няма да е началото на фонд за спешни случаи? 
Разбира се, с нея може и да се забавлявате. 
Ходили ли сте скоро на почивка? Отговорът е не? Ако сте събрали няколкостотин лева (най-вероятно ще сте), можете да си позволите уикенд в планината или на морето или дори пътуване в чужбина. 
Няма нищо нередно в това да харчите за удоволствия, стига да го правите разумно. Т.е. със средства, които наистина може да отделите. Суми, които сте спестили за целта и които няма да Ви вкарат в затруднение. 

 Предизвикателството „Месец без разходи“ е изключително добър начин да си дадете сметка колко излишни харчове прави човек. Ще добиете ясна представа за финансовата сигурност, която може да се постигне, когато към портфейла се посяга осъзнато и дисциплинирано. 
Неслучайно сме го кръстили „предизвикателство“. То няма да е лесно. Но ако проявите нужната воля, в края чувството ще бъде изключително удовлетворително. 
Както и финансовите измерения. 
Може да вложите спестените пари за по-бързо изплащане на дълг, в спестяванията си или за удоволствие, което не е можело да си позволите досега. 
А ако срещнете други финансови предизвикателства – такива от нежелан тип, може да разчитате на бърз кредит от Кеш Кредит. Ние предлагаме необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При определени условия може да получите одобрение за заем без лихва в първите 30 дни.

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.