Предложения за реорганизиране на бюджета по време на рецесия

19 ДЕКЕМВРИ 2022

Все по-често се публикуват новини, които говорят за задаваща се рецесия. Някои международни компании дори започнаха да вземат мерки, за да посрещнат евентуални финансови удари. Спадът в икономиката обаче не води до последици само за фирмите.

Промяната в бизнеса рефлектира и върху отделните индивиди.

Рецесията е период, в който мнозина могат да загубят работата си. В комбинация с растящата инфлация това явление може да доведе до нарушаване на финансовата ти сигурност. Затова е важно да си подготвен за следващите месеци.

В този блог пост, ние от Кеш Кредит, ти предлагаме няколко съвета как да реорганизираш бюджета си, за да посрещнеш по-лесно предизвикателния период за икономиката, който изглежда, че предстои.

Проучи финансовата си ситуация

Първата стъпка към оптимизирането на бюджета ти е да знаеш с колко пари разполагаш в момента и какви суми харчиш.

Направи ревизия на всичките си сметки - разплащателни, спестовни, пари в брой, с които разполагаш, инвестиции. А сега опиши всичките си повтарящи се разходи - за жилище, кредити, консумативи, транспорт.

Тази информация ще ти помогне да прецениш дали има нужда да увеличиш приходите и да намалиш разходите си, за да можеш да изпълниш финансовите си цели. В идеалния вариант трябва да имаш достатъчно добър баланс, за да покриваш нуждите си, да задоволяваш желанията си и да пестиш, дори и доходите ти да пострадат заради рецесията. Ако това не е така обаче, е препоръчително да направиш промени - да увеличиш приходите и да намалиш харчовете си.

Създай си реалистичен бюджет

След като вече знаеш какви суми постъпват и излизат от джоба ти всеки месец, е време да си създадеш план за бъдещето.

На база на очаквания ти приход, разпредели средствата си така, че да си сигурен, че ще покриват всичките ти най-важни разходи - най-вече за подслон и храна, електричество и отопление и транспорт до работа. Общото правило е да им отделиш 50% от месечния си бюджет. Увери се, че ще можеш да отделяш поне 20% от заплатата си за спестявания. Останалите 30% са за удоволствия - карта за фитнес, дискотеки, дрехи и пр.

Тези цифри са, както казахме, общото правило.

Заради предстоящата рецесия обаче може да направиш по-консервативно разпределение.

Увеличи спестяванията, за да си по-добре подсигурен, в случай че загубиш работата си. За съжаление това е често явление в условията на икономически спад. Виж от какво можеш да се лишиш, за да се случи това. Ако излизаш всяка събота по партита, можеш ли да го правиш само два пъти в месеца? И имаш ли нужда наистина от още една чанта? Нужно ли е толкова често да ползваш колата си?

Не бъди обаче прекалено строг със себе си. Не залагай рамки, които няма да можеш да спазиш. Това ще наруши дисциплината ти и ще разбие плана, който си създал.

Намали размера на сметките, които плащаш

Когато ревизираш разходите си, не забравяй да обърнеш внимание и на онези месечни харчове, с които толкова си свикнал, че сигурно дори не забелязваш.

Тук влизат абонаменти за стрийминг платформи, мобилните услуги, които ползваш, телевизия, абонаментни карти. За някои от тях си се регистрирал толкова отдавна, че дори си забравил, че ги ползваш. Други пък са със стари условия, които далеч не са толкова изгодни, колкото са били преди. Част от тези услуги пък изобщо не ползваш.

Бъди честен със себе си - колко често го правиш наистина?

Може да ти изглежда немислимо да се откажеш от телевизията, но ако гледаш само един от 165 канала, заслужава ли си? Колко дни в седмицата си пускаш филми в стрийминг платформа? Дали мобилният ти оператор не предлага вече по-удачен за теб план?

Ако се откажеш от ненужните услуги и предоговориш по-добри условия за себе си, можеш да запазиш в сметката си стотици левове, които да се превърнат в ценни спестявания за трудните месеци, които изглежда ни очакват през 2023 г.

Изплати кредитите си

Ако си изтеглил заем, той вероятно представлява сериозно перо от месечния ти бюджет. И има няколко причини да се опиташ да го изплатиш по-бързо.

Ако лихвата ти не е фиксирана, тя може да се покачи. Това означава, че ще трябва да правиш по-високи вноски всеки месец. При покачващи се цени на стоките и консумативите, подобно поредно увеличение на разходите ти не е никак желателно. А представи си вариант, в който загубиш работата си заради рецесията?

Но не всичко опира до лихвата.

Дори и тя да не се повиши, по-бързото изплащане на заемите, за които си получил одобрение, ще освободи немалка сума, която ще можеш да посветиш на по-значими за себе си и семейството си разходи. Ако се наложи - ще можеш дори да я инвестираш в нов кредит. Да не говорим за облекчението, което ще изпиташ, когато имаш една сметка по-малко, за която да се тревожиш.

Затова провери какви са условията, при които можеш да изплатиш предсрочно кредитите си и помисли дали не е добра идея да се опиташ да го направиш.

Увеличи приходите си

Предвид несигурната ситуация, която рецесията предизвиква на пазара на труда, е добре да се подсигуриш за бъдещето, като влееш още финанси в бюджета си.

Това може да стане като намериш втора работа или пък вземаш допълнителна такава на свободна практика. Вариант е да продадеш ненужни вещи. А защо дори да не развиеш собствен бизнес? Интернет предлага много опции за това.

Така ще разполагаш с повече пари, с които да посрещнеш ежедневните и непредвидените разходи в следващите месеци. И още по-важно - ако загубиш работата си, това няма да предизвика толкова силни трусове, тъй като не разчиташ само на нея за прехраната си.

И говорейки за непредвидени ситуации - ето го последния ни съвет.

Напълни фонда си за спешни случаи

Неколкократно в тази статия споменахме спестявания. Но тук не говорим за спестявания за нов телефон или екскурзия в чужбина. Става дума за заделени пари за онези моменти, в които ще трябва да покриеш неочаквана сметка. Фонд за спешни случаи.

Чудиш се каква може да бъде неочакваната сметка?

Операция. Ремонт. Спешно пътуване. Има и други хипотези. Въпросът е, че това са извънредни харчове, които не си предвидил в бюджета си. Ако нямаш спестявания, с които да си се подготвил за тях, може да се вкараш в дълг. Освен това този фонд ще ти помогне и с обичайните разходи, ако загубиш работата си и приходите ти спаднат.

Затова се опитай да събереш сумата, която ти е нужна за живот за период от три до шест месеца и я отдели в сметка, към която ще прибягваш само и единствено при чрезвичайни ситуации. Ако всичко е наред, не я докосвай.

Заключение

Рецесията е период на икономически спад, който може да се отрази не само на бизнеса, но и на обикновения човек. Докато този момент от стопанския цикъл трае, е разумно да преосмислиш разходите си и да отделиш повече внимание на спестяването.

Направи го, като ревизираш ежемесечните си разходи, увеличиш доходите си и изплатиш кредита си. Макар да звучи като жертва, този подход ще ти помогне, в случай че загубиш заплатата си. Той ще смекчи последиците от рецесията за теб.

Кеш Кредит е компания, която предлага заеми от 100 до 10 000 лв. и най-бързото одобрение в България - само за шест минути.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?