Просрочен кредит

08 МАРТ 2018

В света на финансова натовареност, в който често живеем, вариантите да се окажем в затруднено парично състояние никак не са малко и дебнат буквално от всеки ъгъл. За да ги избегнем трябва да сме няколко неща едновременно. На първо място е да бъдем внимателни в разходите си. В никакъв случай не трябва да се поддаваме лесно на изкушенията, които ни вкарват в допълнителни разхищения, освен ако те наистина не са много важни за нас.

Заедно с това е много важно да бъдем трудолюбиви и упорити в преследването на финансовите си цели. По този начин много по-лесно и бързо ще постигаме мечтите и целите си, които са свързани с икономическа стабилност на лично ниво и тази на семейството ни.

На практика домакинствата, които имат поне по един заем или дълг към финансова институция не са много малко. Поводът за това е, че висок процент лица се изправят пред сериозни трудности, когато трябва да се справят с разходите си. От друга страна много от тези хора просто искат да осъществят някои свои желания или мечти, свързани с по-голямо количество пари.

Независимо каква е причината, тегленето на допълнителна сума не е единственото нещо, което трябва да обмислите. Нужно е да сте наясно и с навременното плащане на получените средства. В случай, че не успявате да се разплатите навреме, може да се стигне до нежелани лихви и глоби, които са очакваният резултат от просрочения кредит.

Кога един кредит се смята за просрочен

На практика това е моментът, в който се окаже, че не успявате да погасявате месечните си вноски по дадена сума. Забавянето или напълното спиране на плащане води до този неприятен момент, а това е наистина сериозен проблем, който трябва да бъде решен съвсем навреме.

Рисковете при този тип развой на нещата касаят неизбежни последствия за кредитополучателите. В повечето случаи те са свързани с увеличаване на крайната сума, която е трябвало да бъде платена. Това е съвсем нормален и очакван резултат, особено ако се има предвид лоялността, която клиентите получават от учрежденията. Същото ще бъде изисквано и от тях, тъй като това все пак са законите на пазара и най-вече на финансовата част от него.

  • Има случаи, при които може да се стигне до запориране на част от заплатата или цялата такава;
  • Среща със съдия изпълнител, който да опише вещите в дома ви, ако това е предвидено като краен вариант;
  • Ипотечен акт, който може да се наложи дори от съда, чрез банката, от която сте получили заема;
  • Запор над движими вещи и вземания на длъжника.

Да, подобни сценарии не звучат никак добре, а дори и плашещо. Те са наистина крайни мерки при по-големи теглени заеми от ваша страна и е добре да не се стига до тази фаза. Реалността понякога е друга и това налага вашето извънредно внимание по тези въпроси.

В случай, че сте изпаднали в подобна ситуация, е добре да знаете и методите, с които да се справите с нея напълно „безболезнено“ и с възможно по-малко загуби за вас. Вариантите могат да бъдат доста разнообразни.

  • Допълнителни приходи – те са най-ефективният начин да стабилизирате финансовото си състояние и да успеете да изплатите трупащите се вноски;
  • По-ефективно пестене на пари, с които да погасявате дълга си (ако това е възможно);
  • Смяна на работното място с друго, което би ви осигурило по-добри доходи;
  • Предоговарянето на кредита и условията по него е друг метод, от който много хора се възползват;

Във всеки случай е крайно важно да се стараете да не се стига до такъв тип трудности при просрочен кредит. Следете внимателно всичките си приходи и най-важното – теглете единствено такива, за които знаете, че ще бъдат възможни за изплащане от вас, без наличието на твърде много трудности и лишения. Така ще успеете да управлявате финансите си доста по-лесно и всяко решение ще бъде много по-разумно.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.