Разликата между кредитна и дебитна карта

23 НОЕМВРИ 2017

В ежедневието на всяка крачка ни дебнат изкушения, кое от кое по-примамващо и по-комерсиално. Много често малките (и големите) неща от живота ни изискват известно количество пари, за да си ги предоставим. А липсата на средства би могла да доведе до ситуация на лично разочарование или страдание, ако не можем да си осигурим определена вещ или услуга.

На практика дори излизането извън дома и нормалния начин на живот се ангажират с използването на пари. Това може да се счете като съвременен закон на обществото, в което живеем. Ето защо наличието на определена сума в джоба ни е абсолютно задължително.

За тази цел често използваме различни финансови услуги и банкови продукти, които ни улесняват в разплащането в магазини, търговски обекти и администрация. Като съвременни хора едва ли някой от нас не е запознат с дебитните и кредитни карти. А вероятността да не сме притежавали и използвали такива на практика граничи с нула.

Но за да използваме подобен вид продукт е нужно добре да познаваме принципа на работа и спецификите им. Ако се оказва, че тепърва сте планирали да притежавате подобен вид метод на разплащане е добре да сте наясно с всички подробности по създаването, употребата и задълженията, които трябва да покривате при използването им.

Какво е най-важното, което трябва да знаем и какви са предимствата

  • Улеснявате разплащането си за различни стоки и услуги;
  • Пестите ценно време, което в други случаи се хаби в размяна на банкноти, връщане на ресто и т.н.;
  • Не е нужно да имате пари в брой в себе си;

Чрез дебитната сметка всеки има възможността да има постоянен достъп до парите си и по този начин улеснява всяка разплащателна процедура в търговски обект. В комбинация с удобен и близък банкомат вашите средства е на няколко минути разстояние от вас, като по този начин едва ли бихте изпитали трудност при плащането на каквото и да било, по което и да е време на деня.

Това е идеален начин за всеки, който иска да борави свободно с парите, които има налични в банковата си сметка без да се съобразява от времето на транзакцията. Именно това прави тези пластики толкова удобни, тъй като всички знаем, че всяка стандартна банка има работно време и на практика това ни налага определени ограничения.

Едно от основните неща, които различава двата типа финансови „инструменти“ е, че при дебитните разполагаш единствено с парите, които са налични в съответната банкова сметка и нищо повече.

Ситуацията при кредитните карти е малко по-различна. Общо казано чрез тях може да извършваме различни плащания без ограничения, в зависимост от договора, който сме определили и лимитите, поставени от банката, с която сме сключили договор. По този начин всеки има доста повече свобода при пазаруването, но важното е да бъдем разумни в различните ситуациите, разбира се.

Кога бихме могли да се възползваме от услугите на тези начини за разплащане

Винаги, когато определен търговски обект разполага с устройство, което да „чете“ информация от съответните „инструменти“ това е напълно възможно. Другият вариант е да изтеглим пари от най-близкия банкомат. В съвременния свят все повече търговски обекти и държавни учреждения разполагат с устройства, които да боравят с този тип търговски отношения.

Какви са таксите и лихвите

В повечето случаи дебитните сметки имат известна минимална такса, която се изтегля автоматично на определен период от време, спрямо договора с банката. Такса понякога се плаща автоматично и при теглене от различен банкомат от този на банката, която е издала пластиката ви. Тя може да бъде между 10 и 60 стотинки или да стигне до лев, когато теглите пари от банкомат на друга банка, на която не сте клиент.

От друга страна общо прието е, че при теглене на пари с кредитна карта таксите са осезаемо по-високи. На практика това зависи предимно от договора ви с банката и условията, които предлага той.

Когато теглите пари от банкомат, докато сте в чужбина в повечето случаи таксите са по-високи и отново се определят от личното споразумение и условията на съответната банка.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?