Рефинансиране, реструктуризация или предоговаряне да изберем при невъзможност за изплащане на кредит

09 ЯНУАРИ 2018

В динамичния свят, в който живеем всичко на практика е достъпно. Бихме могли да отидем почти на всяко място в света, можем да инвестираме в своето образование и в това на децата си, може да си купим избран автомобил или да изградим мечтания дом от материалите, за които смятаме, че са най-подходящи. Но за всичко това е нужно едно – пари.

Дори, когато ги има е факт, че се харчат много по-бързо и лесно, отколкото се изкарват. Така стоят нещата винаги и ако имаме желание да си предоставим определени услуги и продукти. Не са редки и случаите, в които се налага да изтеглим даден вид кредит, който да ни помогне да се справим с дадена финансова ситуация. Това е едно сериозно решение, тъй като от него зависи дали ще успеем да си предоставим всичко, от което се нуждаем и дали след това ще се справим с изплащането на заема.

Разбира се, че е съвсем възможно да изпаднем в ситуация, при която не можем да обслужим част или цялата получена сума. При подобни случки обаче има категорично и други начини да излезете от меко казано неудобната позиция.

Рефинансиране, реструктуризация или предоговаряне – това са основните опции, които имате в подобен случай.

  • Рефинансиране

Често се налага на хора, които имат лоши кредити. Лица, които са изгубили работното си място също може да се предпочетат да преминат по този път. Платено жилище в сграда, която по една или друга причина не е завършена също може да бъде проблем.

В най-общи линии на този начин за справяне със ситуацията подлежат най-вече хора, които както казахме не могат да изплащат кредита си и се налага да изтеглят втори, за да погасяват навреме настоящите си вноски по съответния заем или да предоговорят условията на стария така, че да бъдат в по-изгодна позиция.

Недостатъците са свързани със сериозна, трудоемка и изискваща средства процедура по подготовка на документи, която поглъща време и пари. Също така евентуална смяна на банката, която ви обслужва означава и пренасочване на работната заплата;

  • Реструктуризация/Преструктуриране

Подходящо е в случаите, при които трябва да се предоговарят условията по кредита ви, което на практика е и самата процедура. Същината ѝ се състои в това да се направи цялостна промяна на заема, като можете да удължите срока на изплащане. Причината е невъзможност на кредитополучателя да обслужва редовно задълженията си към съответната финансова институция.


Друг повод за такава ситуация може да бъде и договарянето на двете страни с цел оптимизация на разходите на кредитополучателя и временното погасяване на задълженията към банката например.

Подходяща е за всички, които имат проблеми с изплащането на заема си, като положителната страна е, че бихте могли да се справите с връщането на сумата, която дължите, след като съответните промени по заема бъдат извършени. Недостатък може да бъде нужното време, проведено в подготовка на документи и договорки със съответните отговорни лица, които обслужват задълженията ви;

  • Предоговаряне

При затруднение да изплащате задълженията си към дадена финансова институция можете да разчитате на т.нар. процедура предоговаряне на заема. Както в описаните вече случаи, той се прилага, когато сте в ситуация, при която трудно успявате да обслужвате заема си. Вариантът може да се използва, когато например смятате, че лихвата ви към дадена банка е твърде висока и желаете тя да бъде намалена.

За да се случи това, трябва да се свържете с банков служител от съответното учреждение, който трябва да ви запознае с процедурата, но в общи линии трябва да имате предвид, че през ръцете ви ще минат известно количество документи, което е и сериозен минус на този процес.


Постигайки предоговаряне на заема си обаче бихте могли да повлияете на лихвата и по този начин да успеете да погасите по-лесно получената сума.

В случай, че имате нужда от по-детайлна и конкретна информация относно подобни казуси е добре да се свържете със служителите ни чрез мобилния телефон, предоставен в нашия уеб сайт или да посетите някой от нашите офиси. Ние от Cash credit сме наясно колко сериозна тематика представлява това и сме готови да ви предложим качествени и професионални съвети по всеки въпрос, който ви интересува.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?