Ремонт или почивка? Може и двете!

31 юли 2023

Лятото обикновено е време за две занимания. Едното определено приятно, другото - по-скоро не. Става дума, разбира се, за почивката и ремонтите. Топлите месеци са подходящо време да се отпуснеш от напрегнатото ежедневие, но също така са и добър момент да извършиш някои нужни подобрения вкъщи. И понякога се налага да избереш да се захванеш само с едно от тях - и защото времето не стига, но и поради по-съществената причина, че често няма пари и за двете. Затова тук ще откриеш няколко съвета, които ще ти помогнат да вместиш и лятната ваканция, и летните ремонти в рамките на бюджета си. Така ще можеш хем да се наслаждаваш на чудни мигове на плажа или в планината, хем на уютен дом след това.

Подреди си приоритетите

За да можеш да си позволиш и почивка, и поправките вкъщи, степенувай елементите им по важност. Огледай дома си и прецени кои ремонти са най-спешни. Има ли такива, които трябва да се направят задължително, за да се запази функционалността и интегритета на жилището ти? Или пък искаш да продаваш и няколко удачни поправки ще вдигнат сериозно цената на имота? Може би има действия, които ще покачат качеството ти на живот? Ако да, това очевидно са неотложни задачи, които трябва да извършиш още сега. Сега сметни колко ще ти струват материалите и труда за тях.

Помисли и за мечтаната си почивка. Кое е най-важното за теб? Да си в конкретен курорт или хотел? Да посетиш даден град? Бъди откровен относно това, с което не можеш да направиш компромис, но и с това, което можеш да “жертваш”. Вложи пари в първата категория, а от втората спести. Най-добре е да приоритизираш няколко месеца преди да дойде моментът за ремонт и ваканция. Така ще имаш достатъчно време да си създадеш бюджет, с който да финансираш двете начинания.

Търси начини да спестиш

Трудно ще успееш да финансираш и почивка, и поправяне у дома, ако без замисляне си пилееш парите. Прегледай бюджета си и откровено си отговори на въпроса дали можеш да харчиш по-малко. Някои разходи не са задължителни, а “луксозни”. Такива са вечерите в ресторант или поредната чанта. Покупката на нов телефон, докато старият ти все още работи отлично, също попада в тази категория. Примерите всъщност са доста. Опитай се да спреш да правиш подобни излишни харчове и пренасочи парите, които ще спестиш от тях, към фонд за финансиране на двете летни начинания, които обсъждаме. В добавка към това пробвай да пестиш и по други начини. Пазарувай втора употреба - и в ежедневието си, но и материалите, които ще ти трябват за ремонтирането. Оглеждай се за намаления. Търси разпродажби. Всичко това ще намали ежедневните ти разходи и ще можеш да вложиш спестеното в реновацията на дома си и във ваканцията.

Отделно, спестявай редовно и по-големи суми, специално с идеята, че с тях ще финансираш двата си големи летни разхода. Създай си спестовен план - например, че всеки месец ще отделяш по 200 лв. Щом получиш заплатата си, извади тази сума от нея и я задели настрана. Ако започнеш достатъчно рано, с течение на времето бюджетът ти ще набъбне значително.

Помисли как ремонтът да ти излезе по-евтино

Ако успееш да спестиш пари от поправката на жилището си, ще можеш да пренасочиш остатъчния бюджет към мечтаната ваканция. Това обаче не означава да жертваш качеството - прекалено би било опасно. Все пак трябва да осъществиш стойностен ремонт. Как става това? Един от начините е сам да се заемеш с част от дейностите. Ако си сръчен домашен майстор, дори по-сложни задачи няма да те затруднят. Но дори и да не си най-умелият с отвертка в ръце, пак има по-леки задачи, които ще ти се отдадат - боядисването е типичен пример. Така ще спестиш пари от наемането на професионалисти, чиито услуги биха могли да бъдат доста скъпи.

Алтернативен вариант е да направиш бартер. Размени своите умения срещу тези на услугите на майстор. Така и двамата печелите, а ти спестяваш пари, които да вложиш в почивката си. Вариант е да спестиш и от материалите. Планирай ремонта в момент, в който цените на необходимите ти стоки ще са по-ниски - около сезонни разпродажби или други очаквани спадове на цифрите върху етикетите. Така ще свиеш доста и второто основно перо при един поправките.

Изкарай повече пари

В крайна сметка, ако парите не ти достигат, е решение да се опиташ да изкараш повече. Разбира се, ако времето и възможностите ти го позволяват. Ако разполагаш със свободни часове и достатъчно енергия, опитай се да намериш втора работа или да поемеш няколко клиенти на свободна практика. Поговори с шефовете си и за повишение на заплатата ти. Ако се представяш добре и си готов да преминеш на следващо ниво, поемайки нови отговорности и фирмата има високи приходи, си в добра позиция да го получиш. Вариант е и да продадеш някои ненужни вещи. Гледаш ли втория телевизор? Откога не си ходил на ски? Задавай си подобни въпроси и ако отговорите им са предимно “не” и “от години”, отърви се от непотребните предмети. Не само че ще изкараш пари, но и ще освободиш място в дома си, което ще повлияе положително и на психическото ти състояние. Разбира се, чудесна опция е и да получаваш пасивен доход от отдаване на жилище или гараж под наем. Ако имаш празен апартамент или паркомясто, което не ползваш, потърси желаещ да се възползва от него. Увеличавайки приходите си, ще разполагаш с повече средства, с които да платиш и почивката, и ремонта.

Изтегли бърз кредит

Ситуацията може да е такава, че вече да си платил за почивката и да се наложи да направиш спешен ремонт. Или пък наистина да имаш нужда и от двете. В подобни случаи бързият кредит е вариант, който ще ти помогне да финансираш начинанията си. От всички варианти на пазара, подчертаваме бързия, защото както и името му подсказва, ще го получиш в кратък срок. В Кеш Кредит например одобрението идва само за шест минути. Освен това няма нужда да обясняваш за какво харчиш парите - с него можеш да си платиш и почивката, и ремонта. А и процедурата, през която ще минеш, преди да чуеш “да”, е опростена.

Проучи различните варианти за сдобиване с бърз кредит и се спри на онази компания, която ти предлага най-подходящо за теб решение. Това значи да можеш да вземеш толкова пари, колкото ти трябват, но и условията по тяхното връщане - срок за погасяване и размер на месечните вноски - да се вписват добре във финансовите ти възможности. Прозрачността също е от огромно значение. Не забравяй обаче, че кредитът не е подарък. Изтегляйки го, ти поемаш задължение да го върнеш и ако не го направиш, това би могло да има неприятни последици - от невъзможност да вземеш нов заем до принудително събиране на парите.

Заключение

Ремонт и почивка в едно и също лято? На пръв поглед мисията изглежда невъзможна. Но не и според нас в Кеш Кредит. С добро планиране на разходите и отдадено спестяване, можеш да направиш задачата си много по-лесна. Допълнителен доход пък ще ти даде още средства, с които да се приближиш до осъществяването и на двете цели. А и бързият кредит е вариант. С него ще получиш високоскоростно добра сума, която да вложиш в тази лятна комбинация от удоволствия и задължения. С Кеш Кредит одобрението идва само за шест минути. След изминаването им можеш да се сдобиеш със сума до 10 000 лв. С нея задачата не изглежда толкова невъзможна, нали?

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?