Рестартирайте вашите финанси за новата 2019 година

5 ФЕВРУАРИ 2019

Управлението на финансите далеч не е толкова сложно, колкото много хора мислят, че е, но във всеки случай, то изисква внимателно планиране и детайлен предварителен разчет.

Трябва да приемем факта, че е нужно винаги да се стремим към постигане на баланс. Все пак, хармоничния бюджет на едно домакинство, независимо дали става дума за сам човек или многочленно семейство изисква постоянен анализ и работа.

Това не е еднократен акт, а начин на живот, към който трябва да се приспособим. Една чудесна възможност за това е новата 2019 година, която ни дава шанс да поставим пред себе си нови цели във финансово отношение.

Как да планираме годишните си финанси

Планирането на годишните финанси изисква да създадете основа още в края на предишната година. След това, можете да внасяте известни корекции, тъй като е съвсем естествено това, че не всичко може да бъде планирано и предвидено.

Изненади винаги изникват, но ако обмислите всичко внимателно, вероятността за непредвидени разходи ще се сведе до минимум. Първата стъпка е да калкулирате колко ще бъде вашата работна заплата за идната година.

Разбира се, винаги може да се случи така, че да ви повишат, уволнят или да смените вашето работно място. Важното е да направите тази проста сметка още в началото. Както споменахме, не всичко може да се изчисли.

Втората стъпка е от тази сума да извадите всички разходи, които знаете, че ще имате. Те не са толкова неочаквани и повечето от тях могат да бъдат предвидени с точност или то поне с точност от около 80 - 90%. Сред най-основните са:

  • данъци и такси (данъци по доходи, върху движима и недвижима собственост, такси за поддръжка във входа и други подобни);
  • разходи за мобилен телефон;
  • за интернет;
  • вноски по кредити и други;
  • електроенергия;
  • вода;
  • други.

 

Разходи за зъболекар, фризьор, козметик, транспорт и други подобни, също могат сравнително лесно да се изчислят на годишна база, тъй като са до голяма степен предвидими.

Това обикновено са суми, които не се променят, така че можете лесно да ги калкулирате за една година напред. И така, доближаваме се до целта на изготвения бюджет, тъй като оставащата сума са парите, с които разполагаме.

От тях решаваме колко да заделим за дрехи и обувки, за храна, за пътувания, за забавления, заведения, кино и други. Също така, това е сумата, от която можем да спестим малко към банковата си сметка.

Как да ги управляваме

Управлението на вашите пари е по-лесно, отколкото си мислите, като в това ще се уверите съвсем скоро. Достатъчно е да си поставяте ясни цели, както и да имате изградени приоритети.

Какво предпочитате - да отидете от петък до неделя на планина с половинката или да заделите допълнително 200 лева в сметката си в края на месеца? Това е един много добър пример за яснота по въпроса с приоритетите.

Какво представлява кредитния рейтинг

Когато се научите да постигате положителен баланс в своите финанси и когато погасявате всички свои задължения навреме, една от положителните страни ще бъде не само това, че ще успеете да заделите допълнителен кеш в банковата си сметка, но и ще подобрите кредитния си рейтинг.

Дори ако смятате, че това не е от значение за вас, никога не знаете кога ще ви се наложи да изтеглите заем. Това може да е ипотечен кредит или пък за закупуване на кола, но при всички положения, добрият кредитен рейтинг е голяма сила.

Какво ни съветват от Кеш Кредит

Кеш Кредит ни съветват ако сме изправени пред ситуация да забавим сметките си, да се възползваме от така наречените бързи кредити. Те предлагат добри условия, гъвкава политика и ниски лихви.

Освен това, CashCredit ни напомня, че това е добър начин да коригираме кредитния си рейтинг, в случай, че той не е много добър.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?