Студентство и лични финанси

01 ФЕВРУАРИ 2022

Годините в университета са пълни със сериозни уроци не само по избраната специалност, а и за живота на възрастните. И някои от основните са свързани с парите 

Основен текст: 
Студентството. Вълнуващ период в живота на всеки тийнейджър. Време, в което по-голямата част от току-що завършилите гимназията напускат родния си дом и за първи път живеят самостоятелно. 
Годините на висшето образование се свързват с много моменти. Новопридобитата независимост. Живот в нов град. Нови приятели. Партита. 
Но студентството е и още нещо. 
И от малко по-различно естество.
Студентството е моментът, в който децата влизат в живота на възрастните. 
И в този живот се включва умението да се грижиш сам за себе си. Научава се повече за отношенията между хората. И нещо много важно. 
Студентите започват да учат за парите. 
Годините в университета за мнозина вероятно са първите, в които те разполагат със самостоятелни средства в по-голям размер и предоставяни им за по-дълъг период. 
И макар изкушението просто да се отдадеш на живот с тях да е много голямо, това е удобна възможност да се научат важни уроци за личните финанси, които само след няколко години ще бъдат изключително полезни. 
В студентските години може по-спокойно да се експериментира, да се греши и да се губят средства. За доста, така да се каже, „залогът“ е по-малък. Наученото за парите в този период ще бъде много полезно тогава, когато е много по-важно към тях човек да се отнася разумно. Когато имате семейство, деца, искате да си купите жилище, трябва да се грижите за родителите си и т.н. 
Да започнем кратката лекция по този въпрос от конспекта по лични финанси.

Научете се да си правите бюджет

Това е основно финансово умение. 
Вероятно досега сте получавали пари на седмична или дори дневна база. Може би и сумите не са били много големи. И освен това шансът да сте харчили всичко само за удоволствие е голям.    
Сега обаче вече сте самостоятелни. Трябва да се научите да управлявате по-разумно парите си. 
Бюджетирането представлява разпределяне на разполагаемите Ви средства в отделни пера. В него най-общо се включват три големи групи разходи. Това са нужди, желания и спестявания. 
Нуждите са всички задължителни разходи, които правите. Средства за храна, консумативи, транспорт, наем и пр. Желанията са разходите, които правите за удоволствие – излизания, дрехи, пътувания. Спестяванията са онези пари, които заделяте за бъдещето.
Може да направите още разбивки.    
Всеки от примерите от предишния параграф може да се превърне в самостоятелно перо. Храна, кино, партита. Спестяванията могат да бъдат за екскурзии, лаптоп. Но най-важното – трябва да заделяте за спешни случаи. Няма гаранция, че родителите Ви ще могат да Ви помогнат, ако се наложи да си купите нова техника или колата Ви има нужда от ремонт.
Помислете и кога ще Ви трябват големи суми пари и се подгответе. 
Сещате ли се за примери? 
Такива могат да бъдат куверт за осми декември или пък покупка на учебници в началото на годината. Ако учите в чужбина, самолетният билет по Коледа също може да е скъп. 
Заделяйте по малки суми по-продължителен период от време, за да можете да покриете спокойно тези разходи.
Може би работите, за да се издържате по време на студентството си. Обичайно работните позиции за учащи не са високоплатени. Това означава, че трябва да сте още по-разумни, когато бюджетирате. 
Дори да получавате пари от родителите си, приемайте ги като заплата. Т.е. като твърда и единствената сума, която ще получавате на месечна база. Бъдете дисциплинирани и харчете внимателно, а не си мислете, че винаги може да поискате още. 
И ако в края на месеца установите, че не сте изхарчили всичките си пари за нужди и желания, не профуквайте остатъка, само защото скоро ще получите нов превод. 
Има по-добро решение.     

Започнете да спестявате дългосрочно 

Да спестявате за жилище вероятно е последното, което Ви идва наум, докато сте студенти. Но всъщност това е много добра идея. 
Голям брой хора на възраст около 30 години се сблъскват с трудната реалност на пазара на имоти. Цените на домовете растат все повече и за един човек в началото на кариерния си път е трудно да си позволи начална вноска, месечни вноски по кредит, както и съпътстващите разходи. 
А ако обаче започнете да спестявате още от студент? 
Ако го сторите и направите подходящи избори, ще имате добър шанс да съберете сума, която ще може да Ви помогне по-лесно да се сдобиете с жилище, когато създадете семейство или решите, че е дошъл моментът за това. 
Когато не просто спестявате, а инвестирате (например в ценни книжа), ще можете да се възползвате от лихва, благодарение на която парите Ви ще се множат. 
Да видим един пример. 
Ако сте на 20 г. и започнете да влагате по 100 лв. на месец при годишна лихва от 5%, след пет години в сметката си ще имате 6630.76 лв. След 10 години тя вече ще е 15093.47 лв. Иначе казано – с 3000 лв. повече от това, което сте вложили. След 15 години – 25894.28 лв. - с близо 8000 лв. повече, отколкото сте заделяли. 
Нелоша сума, която да вложите в нещо, от което имате нужда. 
Ако започнете да спестявате на 28 или дори 25 ще трябва да правите много по-големи контрибуции, за да съберете подобна сума.
Разбира се, жилището е само пример. Може да пестите за собствен бизнес, например, за магистратура в престижен университет, а защо не и за пенсия. 
Имайте предвид обаче, че горният пример е опростен. В него не са предвидени такси, вариации в лихвения процент и други. Проучете внимателно възможностите за инвестиция, преди да вземете каквото и да е решение. 

Не се подвеждайте по живота на другите

Когато разполагате с по-големи собствени средства и самостоятелност, е много лесно да залитнете в преследване на идеали от социалните мрежи или хората, които виждате около себе си. 
Но.
Имайте предвид, че техният живот и възможности може да са много по-различни. Ако те могат да си позволят дадена скъпа покупка, не означава, че и Вие може да го направите. 
Знайте също така, че скъпи коли, дрехи или екзотични екскурзии, които виждате онлайн, на събирания или по улиците невинаги разказват цялата история. Зад тях може да се крият много лишения. 
И затова...
Бъдете разумни с парите си. Опитайте се да живеете с по-малко средства, отколкото разполагате, и съобразявайте начина си на живот с възможностите си. 
Това са ценни умения, които ще са Ви от особена полза след години, когато няма да издържате само себе си, а от умния Ви подход спрямо парите ще зависи и семейство. 
И във връзка с това, ето го следващия урок.

Научете какво е важно за Вас    

Както казахме в началото на тази статия, студентството е период, в който по-спокойно може да се експериментира. 
Изследвайте навиците си.
Как харчите парите си? Какво Ви носи удоволствие? Какво Ви притеснява? Какво Ви прави спокойни? Как се чувствате, когато нямате пари? Къде срещате затруднения при управляването на средствата си? 
Не се подвеждайте по очакванията на другите или по чужди идеали и разбирания за финансите. Разберете какво е важно за Вас и какво е Вашето лично отношение към парите. 
И остана само един съвет.

Възползвайте се от привилегиите си 

За студентите са предвидени множество отстъпки. 
Те ползват с намаление или дори безплатно голям брой обществени услуги. Например градския транспорт, посещения на изложби, пътувания и т.н. 
Могат да взимат стоки с отстъпки. А също така могат да ползват такива в заведения, фитнес зали и др. 
Докато сте в университета, може да живеете в общежитие, което също е по-евтин вариант за жилище. 
Може да получавате и стипендия.
Разумно е да се възползвате от сериозния брой финансови облаги, с които разполагате. 
Така ще може да спестявате повече, например, а и ще научите как да получавате повече срещу парите си. 
    

Студентството не е само забавление, но и отговорност. 
Главно към Вас самите. 
Това са години, които са идеални за научаването на важни уроци не само в университета, но и в света на личните финанси. 
Бъдете еднакво усърдни и в двете, за да получите по-добър старт в истинския живот на възрастните след дипломиране. 

 

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?