SWIFT – КАКВО Е И КАК РАБОТИ - 2

15 АПРИЛ 2022

SWIFT в момента

Към настоящия момент в SWIFT членуват над 11 000 финансови организации от над 200 страни (на практика – от целия свят) и на ден се обработват над 40 млн. съобщения. Смята се, че над половината от международните преводи по света ползват SWIFT.

От организационна гледна точка фокусът също е поставен върху сигурността – мрежата се ръководи от три центъра за управление на данни – по един в САЩ (в Кълпепър, Вирджиния), Холандия (в градчето Зутервауде) и Швейцария (в Дисенхофен). Повечето информация е споделена между тях (т.е. има я на поне на две от трите места) и се актуализира почти в реално време. По този начин в случай на провреда или други непредвидени обстоятелства, системата няма да спре да работи. Любопитен факт е, че всеки един от тези центрове има капацитета да обслужва целия трафик на данни в SWIFT. Поради различните регулации по отношение на защитата на личните данни и достъпа на трети лица до тях, от 2009 г. насам данните от Европа не се съхраняват в САЩ. Казано по друг начин – европейските данни се пазят в Холандия и Швейцария, а американските и на останалите страни извън Европа – в САЩ и Швейцария. 

Освен за трансфера на финансови съобщения и поддържането на SWIFT кодове, системата на практика отговаря и за стандартите за синтаксис на финансови съобщения. Това означава, че необходимата информация в едно съобщение за паричен превод, както и начина й на изписване са съвсем конкретни, предварително определени и поддържани в стандарти (ISO 9362 за банови съобщения и кодове, ISO 20022 за схемата на съобщенията във финансовата индустрия и т.н.) . Целта на всичко това е бързина и надеждност – подобни стандартизирани съобщения се обработват автоматично (т.е. изключително бързо) и вероятността от каквито и да е грешки е минимизирана.

Днес – с вече четиридесетгодишна история зад гърба си – SWIFT има и конкуренти. CIPS е китайската система за обмен на съобщения за международни разплащания в юани, като в нея членуват 1280 финансови компании от 103 страни. SFMS е индийската разработка по темата, а SPFS (Система передачи финансовых сообщений) е руския опит, датиращ от 2014 г. с около 400 членове (от тях – 23 чуждестранни банки от Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Швейцария). Въпреки, че структурата и начините на работа на система като SWIFT са съвсем ясни и прозрачни, алтернативите й са доста далеч от популярността и обемите сделки, които SWIFT постига.

Ябълката на раздора

На пръв поглед SWIFT изглежда като изключително успешен и полезен проект, от който няма кой да се оплаче. На практика, обаче, именно системата за обмен на финансови съобщения се оказва сериозен проблем в отношенията между ЕС и САЩ преди десетина години.

След атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ са приети редица закони, които дават значителни правомощия на различни правоохранителни органи с цел защита от тероризъм. Така през 2006 г. в полезрението на ЦРУ и няколко други правителствени агенции се оказва SWIFT. Върху организацията е оказан силен (и успешен) натиск да даде достъп до базите си данни, за да бъдат проследявани финансови трансакции. Малко по-късно – през септември същата година, обаче, Белгия обявява, че подобно разкриване на данни пред американски служби е нарушение на белгийските и европейските закони за защита на поверителността. Именно заради тези противоречия базите данни през 2009 г. са разделени по такъв начин, че европейски данни се съхраняват само в Европа и достъпът до тях е в съответствие с местните закони. Въпреки това в края на 2009 г. ЕС подписва временно споразумение със САЩ за разкриване на информация при определени обстоятелства. То е в сила доста кратко време, защото Европейският парламент го отхвърля малко след това. Основните причини са две – исканията от страна на САЩ се определят като „неясни“ (съществува специален доклад на EUROPOL от 2011 г. по темата), както и че не е възможно да се изпълни изискването европейските граждани да бъдат уведомени, когато информация за тях е предоставена на американски служби (Александър Алваро от групата на Германските свободни демократи в Европейския парламент прави експеримент по темата, който малко по-късно е подробно описан в статия в списание Spiegel). Две години по-късно отново Spiegel публикуват данни, че американската Агенция за национална сигурност прихваща и анализира данни от SWIFT, но всички споменати в материала лица и компании отричат да има подобна практика.

SWIFT – тояга или морков

Когато преди четири седмици за пръв път се заговори за изключване на руски банки от SWIFT, коментарите бяха такива, сякаш става въпрос за напълно нова идея. Реалността, обаче, е друга – изключването от SWIFT вече е ползвано като инструмент за международни санкции. Става въпрос за изключването на всички ирански банки от системата през 2012 г. в следствие на санкциите, наложени от САЩ на Иран заради ядрената програма на страната. Това решение на практика блокира международната търговия на Иран с петрол и други суровини и според оценки на експерти в периода на ограниченията загубите се оценяват на около 40 млрд. долара. През 2016 г. повечето ирански банки отново са включени в системата – тогава е постигнато споразумение, касаещо ядрената програма (т.нар. Съвместен всеобхватен план за действие) и санкциите са отменени.

През 2014 г., след анексирането на Крим, Великобритания стартира инициатива за изключване на Русия, но тя не среща голяма подкрепа. Като отговор, обаче, Русия започва разработването на собствена система за обмен на финансови съобщения – SPFS – като резервен вариант, в случай, че все пак подобни санкции станат реалност. През същата година се прави още един опит за изключване на банки от SWIFT – този път инициативата е на палестински активисти, които призовават да се отнеме достъпа на всички израелски банки до системата. Тяхното искане също не води до реални действия защото, според официалното изявление на SWIFT, системата няма правомощия да взема решения за политическо и икономическо санкциониране.

Последното реално изключване на банки е от март 2022 г. – като част от санкциите срещу Русия заради водената от нея война в Украйна в началото на месеца от SWIFT са изключени седем от най-големите руски банки. Развръзката по този казус тепърва предстои.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?