Съвети при теглене на кредит по време на рецесия

15 ДЕКЕМВРИ 2022

Още през лятото се заговори за възможна рецесия. Сега вече новините за задаващ се спад в икономиката са все по-чести, а някои световни компании обявиха, че съкращават персонала си, за да се подготвят за приближаващите финансови трусове.

При тези вести е нормално да се притесняваш за доходите си, както и за способността си да посрещнеш неочаквани разходи.

В случай на финансово затруднение кредитите са универсално решение, но рецесията изисква да подходиш внимателно към тях. Мнозина анализатори дори съветват в условията на такава да се избягва вземането на заеми, но понякога нямаш избор.

Затова в тази статия от блога на Кеш Кредит ти даваме пет съвета, които ще ти помогнат да запазиш сигурността си, ако се налага да търсиш одобрение за финансова помощ в следващите месеци.

Нека видим какъв е първият от тях.

Внимавай с договорите

Не бързай да сключваш договор с първата компания, за която се сетиш. Не забравяй, че пазарът на кредитни услуги е много голям. Можеш да получиш заем от банка, фирма за бързи кредити, пиър ту пиър лендинг и др.

Прегледай внимателно условията, които предлагат различните играчи и избери онзи, който е най-подходящ за теб. Вземи предвид времето за изплащане, размерът на лихвата и другите големи клаузи. Но не пропускай да се запознаеш и с допълнителните ангажименти, които поемаш - заплащане на такси, възможност за предсрочно изплащане и др. подобни. Не пренебрегвай общите условия. 

В условия на рецесия има една опция, която изглежда особено привлекателно.

Фиксираната лихва.

С нея се предполага, че си гарантираш спокойствие за дълъг период от време. И това е добре. Защото доста хора могат да загубят работата си, а лихвеният процент по кредитите да се вдигне.

Но колкото и изкушаващо да звучи дадено предложение, не бързай да парафираш.

Тази цифра не е единственият текст в договора. В него е възможно да са предвидени условия, които не са изгодни за теб или с които не желаеш да се обвързваш. Например задължение да сключиш застраховка, да започнеш да използваш друг продукт или услуга на банката, допълнителни такси. Всички те могат да направят сделката неизгодна за теб.

Планирай добре, преди да подпишеш

След като си проучил внимателно условията, които различните кредитодатели предлагат, е време да насочиш поглед към собствените си възможности.

Каква сума можеш да отделиш, за да изплащаш взетия заем всеки месец? Ще можеш ли да го връщаш, ако останеш без работа? Това е реална опасност в случай на рецесия. Прецени реалистично, като вземеш предвид и останалите разходи на домакинството си. Не трябва да оставаш без храна на масата или покрив над главата. Това ще те насочи към удачния избор.

Ако си принуден да потърсиш одобрение за по-висока сума, помисли как да наместиш бюджета си, за да си позволиш спокойно връщането ѝ. В коя сфера ще се наложи да намалиш разходите и има ли покупки, от които ще се наложи да се лишиш? Планирай за няколко месеца напред.

Подготви се не само финансово, но и емоционално - може да ти предстоят по-трудни дни. Не позволявай на отчаяние и дори паника да те завладеят. Спокойствието ще ти помогне да се справиш със ситуацията.

Бъди старателен на работа

Както споменахме, рецесията е период, в който е възможно много служители да останат без работа. И ако ти си един от потърпевшите, може да загубиш средствата си за препитание за дълъг период от време.

Причината?

Бизнесите ще се опитат да запазят ресурсите си, като в допълнение към освобождаването на настоящия си персонал  намалят броя на новонаетите служители. Това значи, че не е изключено да намериш по-трудно нова работа. А наличието на кредит може да ти създаде сериозни финансови затруднения, при положение че загубиш месечното си възнаграждение.

Затова сега е моментът да се докажеш като незаменим кадър.

Бъди проактивен, взимай допълнителни задачи, спомогни за увеличаване на доходите на компанията, за която работиш. В допълнение към това бъди човек, чието присъствие е желано в офиса - дръж се дружелюбно, помагай на другите.

Трябва да признаем, че няма гаранция, че това ще ти помогне да запазиш работата си, но шансовете ще са по-големи, отколкото ако се държиш зле с колегите си и изобщо не влагаш старание в ежедневните задачи.

Намери допълнителен източник на доходи

Втора работа, странични проекти на свободна практика, търговия - всичко това ще ти донесе допълнителен приход, а с него и повече сигурност в условията на рецесия. Ако се налага да плащаш месечни вноски по връщането на кредит, ще бъдеш спокоен, че няма да останеш без средства, ако загубиш работата си. Разбира се, не е задължително това да се случи!

Допълнителният доход ще ти е полезен така или иначе. Чрез него ще увеличиш спестяванията си и ще поддържаш по-висок стандарт на живот при условията на висока инфлация, в които се намираме.

Имай предвид обаче, че този допълнителен приход идва с намалено свободно време. Затова помисли добре колко от периода си за почивка имаш възможност и си склонен да жертваш. Още работа значи по-малко срещи с приятели и семейство и дори по-малко сън.

Отложи големите покупки за по-сигурни времена

Ако плащаш редовни месечни вноски по кредит, а икономическите условия поставят работата ти под риск, моментът определено не е подходящ да правиш големи покупки.

Тук говорим на първо място за луксозни придобивки, от които не се нуждаеш. Най-новият модел телефон, огромен телевизор, дори нова кола. Цената на някои от тях може да се равнява на сумата по кредита ти за месеци напред! Приоритизирай изплащането на заема пред тези скъпи вещи. Да, може да не ти е приятно да ползваш по-стар смартфон, но ако не плащаш това, което дължиш, последиците ще са много по-неприятни.

Чудиш се защо?

На първо място кредитният ти рейтинг ще се влоши. Това означава, че може да не получиш одобрение, следващия път, когато се нуждаеш от помощ. Ще имаш неприятни разговори с компанията, от която си взел парите, а може дори да се стигне и до принудителното им събиране. Всичко това означава стрес и влошаване на материалното ти положение.

Заключение

Рецесията е период на спад в икономиката, който може да има негативни финансови последици за теб. Затова трябва да си много внимателен, ако се налага да теглиш кредит.

Запознай се подробно с условията, под които слагаш подписа си, и направи всичко възможно да си осигуриш финансова стабилност. Бъди старателен на работа, намери си допълнителен източник на доход, планирай всеки разход. За определен период от време е препоръчително и да не правиш излишно големи покупки. Парите, които ще отделиш за тях, може да ти потрябват повече за нещо друго в бъдеще.

Всички тези съвети ще увеличат шанса ти да посрещаш по-спокойно месечните вноски и да имаш повече сигурност в тежките икономически условия, които изглежда, че предстоят.

Ако ти се налага да теглиш кредит, не пропускай да се запознаеш с възможностите, които Кеш Кредит ти предоставя. Предлагаме заеми от 100 до 10 000 лв. и най-бързото одобрение в България - само за шест минути.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.