ТОП 5 причини да избягваме лихвари

17 ЮЛИ 2018

Допреди няколко години лихварите бяха масово използвани при нужда от пари назаем. Днес ситуацията е коренно променена, защото с оглед множеството случаи на измамени и нищо неподозиращи граждани тяхната дейност е забранена от закона.

За около 20 години тези кредитори съумяха да очернят целия сектор за потребителско микрофинансиране. Съвсем логично, след поредица от нелицеприятни случаи, те бяха забранени, за да не се стига до крайности и ексцесии, за които нерядко медиите сезираха обществото и прокуратурата.

Защо трябва да избягваме лихвари

Незаконна ли е тяхната дейност

Един от фактите, които хората не знаят, е че дейността на лихварите е незаконна. Благодарение на ниското ниво на информираност много от тях обаче продължават да действат доста успешно и да въвличат в мрежите си нищо неподозиращи потребители.

В последствие тези хора научават урока си, но цената, която заплащат за това често ги опира до стената, влошавайки не просто финансовото им положение, а и отношенията с близките и роднините.

Измами и трикове

Сигурно сте виждали множеството залепени по стълбове обяви за лесно отпускане на пари назаем. Без име на компания, без уебсайт, без каквито и да било детайли. Да, прави сте – това са лихвари.

Една от тактиките, които те използват, е да регистрират уж финансови къщи, през които да продължат успешно да развиват незаконния си бизнес. Не са един и два случаите, в които хората просто подценяват ситуацията и вместо да се доверят на добре познат и държащ на името си кредитор като CashCredit, те скачат в „дълбокото“ и най-често се „давят“.

Скрити такси

Избирайки да работите с хора, които на практика извършват незаконна дейност, е логично да сте напълно наясно, че правилата не важат за тях.

Неща като прозрачност, ясни условия или отсъствие на скрити такси може да са стандарт за сериозните небанкови компании, но за лихварите те са още един начин да изцедят жертвите си докрай.

Изискване на огромен залог

Често лихварите вземат и залог, подобно на заложните къщи, за да не се занимават да ви търсят на по-късен етап. Една от спецификите при искане на пари назаем на този принцип е, че често реалната стойност на вашия залог е в пъти по-висока от размера на отпуснатия кредит.

Дори да имате лоша кредитна история, това не е изходът! Не бъдете глупави, защото рано или късно всеки се оплаква от такива хора. Не забравяйте, че те са престъпници и като такива, при работа с тях, вие нямате абсолютно никакви права.

Събиране на дълговете

Повече от ясно е как лихварите в България събират своите дългове при просрочване. Още нещо ключово, което да споменем, когато говорим за тях, е че когато не съумеете да си върнете заема навреме, лихвата рязко нараства и в един момент започвате да съжалявате, че сте подходили наивно, вместо да погледнете обективно на нещата.

Съветът на CashCredit е да не се доверявате на лихвари. Няма нито един човек, който да е казал колко доволен е от тяхната работа, а освен всичко останало наливате вода в мелницата на престъпници.

Ако се нуждаете от онлайн кредит сега, разгледайте феноменалните условия на CashCredit и се доверете на лоялен и сертифициран от БНБ партньор, който няма да ви подведе.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.