ВИЖ КОЙ ГОВОРИ ИЛИ КАКВО Е ChatGPT - 1

14 ФЕВРУАРИ 2023

„Смисъла на живота са търсили философи, теолози и учени в продължение на векове и не са открили един-единствен, универсален отговор. За някои хора този смисъл е търсенето на щастие, за други – изпълнение на определена задача или мисия, а съществуват и до днес такива, които вярват, че животът просто трябва да се живее. Всъщност зависи от всеки човек да намери собствените си цели и смисъл, въз основа на личните си вярвания, опит и ценности.“. Звучи съвсем като мъдрост на някое съвременно нюейдж гуру, което провежда скъпоплатени съботно-неделни семинари в петзвездни хотели на тихи места. Всъщност е отговорът, който ChatGPT – чатботът, който вече месец предизвиква фурор по целия свят – дава на въпроса Какъв е смисълът на живота. А ако човек иска по-конкретен отговор, тогава просто трябва да прецизира въпроса си – разясненията какво е корен квардратен от 2 или как се прави разсад за домати са значително по-практични. Затова и не е учудващо, че в последните седмици хората буквално полудяха по този чат и започнаха да задават всякакви въпроси – от това как да си напишат курсовата работа до каква точно диагноза пасва на симптомите им и как да се лекуват. Не закъсняха и предупрежденията и мрачните прогнози – че чатът не просто не дава вярна информация и на него не може да се разчита, а че хиляди хора ще останат без доходи, защото изкуственият интелект вече ще върши тяхната работа. Затова – какво е ChatGPT, как работи, къде ще го срещаме в бъдеще и наистина ли е заплаха за човечеството?

Какво е ChatGPT и как работи?

Краткият отговор – ChatGPT е чатбот, който отговаря на въпроси. Това, обаче, е нещо, което всички чатботове правят и никой от тях не е ставал толкова известен напоследък. Особеното при ChatGPT е, че той генерира съвсем човешки текст – отговорите му звучат така, сякаш отсреща стои друг човек, който ни отговаря, вземайки предвид всички нюанси и настроения във въпросите ни. В този смисъл ChatGPTвсъщност е езиков модел, който е обучен да дава отговори на въпроси от различни сфери и да изпълнява задачи, основно свързани с езика, ползвайки т.нар. изкуствен интелект.

Обучението на ChatGPT е извършено с помощта на над 2 млрд. текстови документа, сред които книги, статии, блогове, текстове в социалните мрежи и медии, новини, уеб сайтове и т.н.  Самият механизъм на първоначално обучение се състои в това моделът да се научи да предсказва следващата дума в текстов пасаж. За да стане това възможно, моделът трябва да се запознае с възможно най-много източници на информация на различни езици и по широк набор от теми. Именно така, фокусирайки се върху думите във въпросите, които му се задават, моделът може да генерира текст, който да пасва и да бъде логичен отговор – включително и в езиков смисъл – на зададения въпрос.

Тази концепция за езикова обработка се нарича трансформър архитектура и е разработена от Ашиш Васвани, старши изследовател в GoogleBrain и считан за един от водещите експерти в света в областта на машинното обучение и естествената езикова обработка (публикувана е за пръв път в статията му Attention is all you need). Особеното при трансформър архитектурата в сравнение с другите модели за естествена езикова обработка е, че се прилага механизъм за фокусиране върху значими части от входящата информация. На практика това означава, че ChatGPT е в състояние да обърне внимание на конкретни думи от зададения въпрос, които – в комбинация с умението му да предсказва следващата дума в човешки текстове и с огромната база данни, с която разполага – му позволяват така да оформи отговора, че да звучи човешки, достоверно и логично. От тази негова основна характеристика идва и самото му име - Chat Generative Pre-trained Transformer или генеративен предварително обучен трансформатор, накратко ChatGPT. В допълнение ChatGPT се учи от взаимодействието с всеки потребител и адаптира комуникацията си към неговия личен стил, като потребителите съвсем не са малко – само в първите пет дни след стартиране на работа те достигат 1 млн. (за сравнение – на най-голямата социална мрежа Facebook й отнема средно около десет месеца за добавяне на толкова нови потребители). Еуфоричното тестване на ChatGPT продължава и до сега, защото в момента има ограничение на броя въпроси, които могат да се задават в рамките на един час, тъй като сървърите на ChatGPT се натоварват до максималната си мощност.

За голямо разочарование на истинските фенове на Матрицата, ChatGPT не е умен в човешкия смисъл – той не е в състояние да измисли нещо, а „сглобява“ отговор, въз основа на данните, с които е обучен. Казано по друг начин, той комбинира и адаптира вече съществуваща информация и в зависимост от контекста на въпроса, я представя по най-релевантния начин. И понеже въпреки, че не е Айнщайн, е много изкушаващо да му се задават всякакви въпроси, добре е да се има предвид, че обучението му е приключило в началото на миналата година. Това означава, че най-актуалните данни, с които разполага са от края на 2021 г., т.е. ChatGPT няма представа за нещата, които са се случили или са били създадени или открити през 2022 г.  

Също така в основата на ChatGPT е залегнала идеята да дава най-релевантния на контекста на въпроса отговор, а не непременно най-достоверния. При обучението му са ползвани текстове и данни, които представят различни перспективи и гледни точки към дадени въпроси, но също така тези текстове съдържат и предразсъдъците и грешните представи на собствените си автори. В този смисъл даваните отговори нямат претенцията да бъдат обективни. Самият ChatGPT няма механизъм за проверка на достоверността на собствените си отговори и е възможно понякога те да не бъдат фактологично верни или обективно релевантни.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.