ВИЖ КОЙ ГОВОРИ ИЛИ КАКВО Е ChatGPT - 2

15 ФЕВРУАРИ 2023

За какво може да се ползва ChatGPT?

Освен за задаване на въпроси за смисъла на живота, ChatGPT може да се ползва за доста по-прагматични цели и да улесни и ускори много процеси, които в момента страдат от липсата на ресурси или налична компетентност. На първо място, разбира се, това е основното му приложение – генериране на текст по определена тема. При относително ясно и еднозначно задание – Напиши ми текст за обществения транспорт в Германия, например – резултатът е приличен и може да се ползва почти без редакции, стига да не се търси някаква дълбочина по темата, специфично мнение или достоверност (ChatGPT например твърди, че немският транспорт е известен с точността си, реално регионалните влакове ежедневно имат доста големи закъснения и сред местните са повод за изобилни подигравки). Първите, които се възползваха от умението на ChatGPT да пише смислени, човешки статии и есета бяха учениците и студентите. В момента в училища и университети по целия свят обмислят връщат изпитите, при които изпитваните седят в учебна зала и пишат на хартия. Първи в това отношение се оказаха австралийските университети, които официално промениха правилата за провеждане на изпити. Опасението е, че безразборното ползване на ChatGPT ще влоши драстично качеството на образованието. Преподавателите са на мнение, че точно както калкулаторите не унищожиха уменията на хората за смятане, така и ChatGPT едва ли ще повлияе на грамотността като цяло, но вероятно ще окаже влияние на общото образователно ниво.

Вероятно също толкова противоречива се очаква да бъде употребата на ChatGPT в медиите. Писането на кратки статии, преразказването на новини (каквото всъщност правят част от медиите на база информационния поток от няколко големи новинарски агенции), текстове на водещи на предавания и т.н. – всичко това може да се върши от ChatGPT с минимална редакторска намеса. Вероятно затова и веднага се появиха мрачни прогнози, че копирайтърите и създателите на съдържание ще изчезнат като професии. Вероятността това да се случи наистина, обаче, не е голяма – ChatGPT не създава реално авторско компетентно съдържание, а синтезира данни от вече създадено такова. На практика това означава, че специализирани текстове, базирани на експертиза, собствено мнение и гледна точка и създадени в следствие на анализ на информация от различни източници ще продължат да се пишат от хора. Някои експерти се обединяват около идеята, че в областта на медиите ще се оформят два типа съдържание – качествено, писано от хора, което ще е скъпо и генерираното от ChatGPT за евтина ширпотреба. Всичко това, разбира се, е без в сметката да се сложат авторските права – и в момента създателите на ChatGPT предупреждават, че в базите данни, с които ChatGPT е обучаван присъства съдържание с авторски права. Вероятно е въпрос на време да се създаде софтуер, който да открива неправомерно ползван защитен текст и евтините ChatGPT текстове могат се окажат основание за сериозни дела за нарушени авторски права.

Творческите професии – писатели, поети, текстописци на песни – реагираха доста остро на появата на ChatGPT и това не е изненада. Техният труд, заедно с този на неспециализираните копирайтъри също е вероятно да бъде заменен от ChatGPT. Пример за това е Амар Реши, продуктов мениджър, който в рамките на един уикенд с помощта на ChatGPT „написа“, отпечата и започна да продава в Amazon детската книга Alice and Sparkle. Това произведение е доста далеч от идеята за качествена детска книга, но несъмнено е бързо, евтино и достъпно и предизвика негативните реакции на писатели и илюстратори, които са на мнение, че техни творби, публикувани в интернет могат да се ползват без тяхно съгласие за обучаване на подобни на ChatGPT ботове (повече за книгата му и коментарите за нея може да се намери тук). Ник Кейв, известният австралийски музикант и автор на текстове, също реагира доста остро на песен, написана от ChatGPT в негов стил, наричайки я пълна глупост и гротеска (на реакцията му е посветена цяла статия в TheGuardian).

Употреба на ChatGPT, от която всички биха били доволни е подобряване на представянето на чатботовете. Към настоящия момент много компании автоматизираха голяма част от клиентското обслужване с помощта на чатботове. В същото време, обаче, доста потребители се оплакват от лоша комуникация с ботовете – те често не разбират какво точно ги питат, информацията, която предоставят понякога изглежда като да няма връзка със зададения въпрос, при заявка за промяна – повече детайли, по-разбираем език и т.н. - те обикновено не реагират адекватно и т.н. Интегрирането на ChatGPT в инструментите, ползвани от компаниите за автоматизирано общуване с клиентите би променило драстично потребителското преживяване и би направило това общуване не просто приятно, но и наистина полезно.

Понеже ChatGPT е обучаван с текстове на различни езици, той се справя доста добре с преводи. От тази гледна точка преводите е възможно да бъдат автоматизирани с помощта на ChatGPT и това е още едно приложение, което би спестило години човешки труд. 

Друга рутинна, но все още извършвана основно от хора дейност е класифицирането на текстове – подреждането им в категории в зависимост от наличието на определени параметри и характеристики (дали определен мейл е спам, дали конкретен текст е обиден, негативен, дискриминативен и т.н.). Заради фокуса си върху езика ChatGPT би могъл да се справи изключително бързо и лесно с подобна задача.

Възможно ли е ChatGPT да замени лекарите е резонен въпрос, особено след като в началото на месеца се появи новината, че при експеримент с изпита за получаване на медицински лизенз в САЩ ChatGPT е получил резултат 60%, колкото е минималната стойност за взет изпит. Отговор може да бъде намерен в друг експеримент – с немската матура. Учители от баварски гимназии провели с ChatGPT няколко реални зрелостни изпита от 2022 г. и резултатите се оказаха трагични – чатботът не успя да вземе изпита за анализ на текст (оценяващият учител определя резултата като „много общи приказки“), провали се по информатика и взе с минимален резултат изпита по история (повече за целия експеримент може да се намери в статията на Spiegel). На практика това означава, че когато целта е анализ и измисляне на нещо авторско (собствено мнение по текст, решение на задача по информатика, което го няма из интернет и т.н.), ChatGPT не се справя никак добре; когато целта е да се пресъздаде или възпроизведе налична информация, тогава ботът е особено добър. От тази гледна точка вероятността да замени лекарите е минимална. Същото се отнася и за писането на програмен код – при добре формулиран въпрос, ChatGPT пише код, но най-често времето, необходимо за адаптиране на този код към реалния проект е по-дълго, отколкото времето, необходимо за писането на този код. Нещото, което е сигурно, обаче, е че и лекарите, и програмистите, а и много други професии биха могли да повишат значително продуктивността си и резултатите, ползвайки ChatGPT.

Picture

Автор: Траяна Вукадинова

Траяна е икономист и предприемач, занимаващ се повече от 15 години с организационно консултиране и обучения в областта на финансите.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.