Всичко за ипотечния кредит

06 ФЕВРУАРИ 2018

Думата „кредит“ е спрягана често с негативен нюанс и много хора бягат от този тип финансиране, сякаш той е нещо ужасно. За съжаление обаче, в повечето случаи, тези мнения са създадени от липса на добри познания или най-малкото наличието на опит. Точно така. В повечето случаи отрицателните коментари в обществото за този тип икономическа подкрепа на бюджет, са дело на лица, които са доста далеч от материята и в същото време не са имали съответния опит с подобни услуги.

Друга причина е също наличието на нелоялно работещи компании за отпускане на пари срещу висока лихва, които също успяват да създадат лошо име на този бизнес.

В крайна сметка, тук ще коментираме една специфична част от тази сфера и тя е ипотечните кредити. Много хора не са информирани какво точно представляват те.

Ето защо е добре всеки един от вас да бъде малко по-наясно със съответните специфики, които винаги може да получи безплатно при добрите кредитни компании.

Какво е ипотечен кредит

На практика и накратко казано, ипотеката е една допълнителна гаранция, че банковото или небанково дружество ще успее да си възвърне отпуснатия към вас заем. В повечето случаи,той касае покупка на жилище. Всички вероятно сме наясно, че не са много семействата, които биха могли да си закупят нов дом на момента с всички пари накуп и в брой. В повечето случаи, всяка млада двойка или семейство се ориентират към инвестицията за ново жилище на изплащане. Това е един много по-разумен вариант, ако бъде сравнен с дългогодишно плащане на месечен наем, да речем.

Този тип заем е обезпечен (гарантиран) в повечето случаи с недвижим имот.

Вариантите са два

  • вариант 1,  - Ипотечен кредит, при който имотът, който ще бъде използван за обезпечение е различен от имота, който се закупува;
  • вариант 2 или т.нар. Жилищен кредит. При него, имотът, предложен за обезпечение на дължимото е имотът, който се закупува. В повечето случаи той е жилищен.

Какви документи са нужни, за да кандидатстваме за подобен тип услуга

  • лична карта;
  • удостоверение за семейно положение и гражданско състояние. В някои случаи и когато е налице, трябва да осигурите и акт за брак, съдебно решение за развод, различни нотариално заверени копия, които са свързани с имуществените отношения между двамата съпрузи;
  • документи, които посочват ясно и доказват доходите на лицата, които кандидатстват за съответния тип заем;
  • Нужно е също така удостоверение, което доказва липсата на задължения. То трябва да бъде издадено от Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите (НАП), на основание чл. 87, ал. 6 от ДОПК.

Има случаи, при които може да се наложи да предоставяте и друг тип документи, относно кандидатстването ви.

Сред една от опциите, които може да се наложи да направите е рефинансирането на ипотечния заем. Как става това? Идеята тук всъщност е да постигнете по-добри условия при изплащането на получените пари. Винаги имате право да преговаряте договорките си по сумите, които изплащате и то директно със служител на учреждението, от което сте ги получили.

По този начин бихте могли успешно да обсъдите наново промоционални лихвени условия, като идеята е те да бъдат много по-поносими за вас. Също така можете да коментирате и т.нар. имуществена застраховка за целия срок на заема.

Не забравяйте едно от най-важните неща. В повечето случаи предоговарянето или рефинансирането на един заем се налага, когато условията са станали непосилни за изпълнение от кредитополучателите. Важна точка, която трябва да се отбележи е, че всяко банково учреждение трябва да ви уведомява, когато са направени съответните промени по лихвата или таксите например.

Във всички случаи, най-важна е информираността. Ние от Cash credit предлагаме разнообразие от финансови услуги и качествени съвети, които могат да ви създадат личен комфорт и спокойствие, винаги, когато имате нужда от дадена парична помощ. А именно тези неща са важни, когато сте се решили да потърсите подкрепа от лоялно и функционално учреждение.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.