За и против кредит за стартиращ бизнес

14 АПРИЛ 2021

Всяка форма на бизнес изисква капитал за стартиране. Повечето стартиращи компании обмислят да заемат пари за поддържане на разходите, необходими за бизнеса, като закупуване на недвижими имоти, оборудване, инвентар и увеличаване на оборотния капитал. Някои предприемачи биха казали, че може да има причини, които не са основателни, за да ви накарат да изпаднете в дълг за Вашия бизнес.
Но има и причини, които доказват, че тегленето на кредит при стартирането на бизнес, е приемливо решение. Ако смятате, че във Вашия случай причините са оправдани, тогава можете да предприемете стъпката.

Ето някои причини, зарадо които трябва да помислите за кандидатстване за бизнес заем:

Достъпност и удобство
Като собственик на бизнес, най-вероятно не искате да губите времето си. Така че, когато говорим за лесен достъп, заемът е лесно и достъпно решение за намиране на финансиране.
По подобен начин в днешно време много хора предпочитат услугите на доказаните кредитни компании. Това би бил по-лесен процес за разлика от това да търсите възможни инвеститори, които биха били заинтересовани да се присъединят и да разширят бизнеса Ви. Да, може да отнеме време до одобряването на заема и изплащането му, но това е по-лесен начин за финансиране на стартиращ бизнес в сравнение с други алтернативни опции.
Пълна собственост на приходите
След като изплатите на банката или кредитора Вашия заем, може да сте сигурни, че нетният доход ще бъде Ваш. Ще плащате фиксирана сума месечно и каквато и да е останалата сума, която сте придобили, тя ще бъде част от приходите ви.
За разлика от случая, в който работите с инвеститор, и сумата, която плащате, може да бъде зависима от развитието на дейността. Така че ако имате повече приходи, Вашият инвеститор вероятно ще изисква по-висока сума на възвръщаемост. Ако искате да разширите дейността си, можете да помислите за тегленето на заем, за да можете да увеличите максимално печалбите за себе си.
От друга страна, можете също да помислите за ограниченията на кандидатстването за заем:

Изисквания за кандидатстване
Заявленията за заем в банките следват определени правила и политики преди одобрение. Съществува риск изискванията да не бъдат изпълнени от кандидата и отпускането на кредит за стартиращ бизнес да бъде възпрепятствано.
Преди да кандидатствате за заем, можете да проверите всички критерии, необходими на банката, за да стартира обработването заявлението. Ако не направите това, може да загубите голяма част от времето и усилията си.
От друга страна, в случай, че сумата,  от която се нуждаете не е голяма, може бързо и лесно да се възползвате от бърз кредит. При него изискванията са минимални и одобрението се случва за няколко минути. Винаги се интересувайте от условията на договора, който предлагат различните кредитори, за да изберете най-подходящия за вас.

Трябва да проверите източника на финансиране
Когато става дума за намиране на бързо финансиране за фирми без история, което да е с улеснено кандидатстване, много хора прибягват до микро кредитите. Те са отпускат с малки суми за кратък период от време и парите могат да бъдат на Ваше разположение в рамките на няколко минути след одобрението.
Дотук добре, но съществува риск от измамни небанкови институции, които могат да злоупотребят с доверието Ви. Ето защо трябва винаги да предприемате няколко стъпки, чрез които да се уверите в коректността на компанията.
Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали компанията има лиценз от БНБ и какъв е източникът на финансиране. След това се информирайте относно всеки детайл от договора, преди да го подпишете – лихвен процент, условия на договора, дължими неустойки и т.н. В никакъв случай не теглете микро кредит, който мислите, че няма да можете да покриете с дохода от бизнеса си, защото много често може да се стигне до теглене на нов микро кредит. Уверете се, че договорните отношения са прозрачни и работят във Ваш интерес. Най-често намирането на достоверен източник на небанково финансиране става чрез препоръка от близък човек, на който може да разчитате, и който вече е имал опит с конкретната институция.

Кредитите са обезпечни срещу активи
Повечето собственици на фирми смятат, че това никога няма да е проблем. Това се превръща в проблем, ако бизнесът не плаща на банката или кредитора. Ако дейността не генерира достатъчно печалба, тогава няма да има избор за Вас, освен да предадете активите си. Затова трябва внимателно да вземете решение дали да обезпечите заема срещу активи, за да не загубите част от бизнеса си.

Фирменият кредит може да бъде полезно решение за всеки собственик, който не иска да поеме риска да работи с инвеститор, с който да споделя взимането на решенията и печалбите си. Вашата финансова прогноза трябва да Ви помогне да решите дали да пристъпите към теглене на заем. Най-добре е да сте сигурни, че ще можете да изплащате месечните вноски и въпреки това бизнесът Ви ще успява да печели доходите, които искате.
Ако търсите бърз и достъпен начин за финансиране на бизнеса си в неголям размер, може да се доверите на Cash Credit. Нашите условия са напълно прозрачни и гарантираме, че екипът ни ще отговори коректно на всяко едно Ваше запитване. Може да се възползвате от бърз кредит със суми до 4000 лв. в рамките на няколко минути.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?