ЗАПОЧНА ЛИ ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ ДА ПАЗАРУВА ВМЕСТО НАС? - 1

30 ЯНУАРИ 2023

Когато в медиите се появят новини като тази, че изкуственият интелект е в състояние да предвиди риска от смърт от инсулт или инфаркт през следващите десет години, разполагайки само с една рентгенова снимка на гръдния кош, това изглежда като повод за радост – все пак достатъчно ранната диагностика дава достатъчно време да се вземат необходимите мерки и нежеланите последствия да се избегнат. Когато, обаче, на първите страници на медиите се озове твърдението, че самообучаващите се софтуери на търговците на стоки на дребно „знаят“ какво точно ще си купим за коледните празници (при условие, че ние самите още не сме решили), цялата история започва да изглежда малко плащеща – все пак човек е свикнал да разчита на известна неприкосновеност по отношение на личния си живот. Технологичните ентусиасти се въодушевяват колко по-лесно и ефективно би станало пазаруването, но в същото време доста хора се замислят къде каква точно информация за себе си споделят и в чии ръце попада тя. Затова – знае ли изкуствения интелект нещо повече за нас самите, може ли „знанията“ му все пак да ни бъдат полезни и наистина ли технологиите са виновни за недотам сполучливите ни решения като потребители?

Какво е изкуствения интелект и как промени пазаруването?

Въпреки че доста компании вече гордо съобщават, че в ежедневната си работа ползват изкуствен интелект, в доста голяма част от случаите става въпрос просто за статистическа обработка на големи масиви от данни. За да се говори за изкуствен интелект, е необходимо да са изпълнени две условия. Първото е софтуерът не просто да анализира наличните данни, но и да е в състояние да взема самостоятелни решения въз основа на този анализ. Второто условие пък е софтуерът да се самообучава – в зависимост от резултатите от взетите решения, да променя, адаптира и напасва алгоритмите си, като това отново трябва да се случва самостоятелно. Именно понеже подобни софтуерни решения са доста скъпи за разработване, не са чак толкова много компаниите, които ги ползват. Въпреки това големите търговци със силно онлайн присъствие (и респективно – оборот), традиционните медии, социалните мрежи и дори компании, работещи в областта на здравеопазването инвестират в подобни софтуери и те многократно възвръщат вложенията.

Една от най-съществените ползи е предлагането на потребителя на персонализирано съдържание. На практика това означава, че той, въз основа на данни за неговата онлайн и офлайн активност, получава предложения за такива неща, които наистина го интересуват – независимо дали става въпрос за статии, подкрепящи неговите политически възгледи или реклама на предпочитаната от него бира. И ако до преди няколко години се разчиташе на т.нар дисплейна реклама – ако човек веднъж е търсил нещо в интернет, известно време след това попада на реклами на същото това нещо, независимо в какви други сайтове се е озовал, днес вече тенденция са допълващите продукти – ако е търсил зимно яке, вероятно ще му бъдат предложени и ръкавици, шапка или зимни обувки. Изкуственият интелект в случая позволява да се предложат допълващи от гледна точка на конкретния човек продукти – за едни това наистина ще са ботуши, а за друг – ски ваканция в Алпите. В един по-дистопичен свят тази практика на свръхперсонализация отива още по-далеч и се обвързва с данни за това колко време човек е прекарал пред определен продукт във физическия магазин без да направи покупка и след това бива „бомбардиран“ с изгодни оферти именно за този продукт. За целта, разбира се, е необходимо прилагането на съответния софтуер за лицево разпознаване, но за щастие законовите регулации в Европа все още са далеч от разрешаването на подобна практика.

Благодарение на изкуствения интелект, обаче, пазаруването може да се окаже доста бързо, лесно и сполучливо. Доста компании залагат на софтуери, подобни на гласовите асистенти Alexa и Siri, които да задават на потребителя подходящия за него набор от въпроси (и респективно – да обработят адекватно отговорите, въпреки че са дадени на човешки език с всичките му особености и специфики), така че да бъде предложен продукт, който съответства в най-голяма степен на неговите желания и нужди и то без намесата на хора. Сполучлив пример в тази област е Watson – т.нар. суперкомпютър на IBM, който предлага различни апликации и инструменти за комуникация с клиенти и намиране на оптимални решения на нуждите им. Друго решение, ползващо изкуствен интелект, но със сходно предназначение са чат ботовете. Според оценки на експерти в следващите години почти 90% от комуникацията на потребители с компании, доставчици на стоки в интернет ще се осъществява посредством чатботове. И наистина – хората сякаш имат все по-малко възражения да бъдат обслужвани и съветвани от програми, въпреки че трябва да се признае, че въпросните чат ботове изминаха дълъг път и в голяма степен хуманизираха комуникацията си. 

Автономните роботи, които влизат в ролята на продавачи са друго приложение на изкуствения интелект на ежедневно ниво. Компанията за инструменти, материали Направи си сам и домашни потреби Lowe’s още преди седем години представи робота си продавач, ползващ изкуствен интелект, който не просто знае къде в магазина се намира всяко нещо, но е в състояние и да дава информация за отделните продукти и да съветва клиентите. По същото време холограма заменя рецепционистката в градския съвет в един от лондонските квартали. Причината – освен желанието градската администрация да е в крак с новото време е, и че сумата за разработването и внедряването на решението е около три пъти по-ниска от годишната заплата на истинска, жива рецепционистка.

Спроед изследванията 86% от потребителите се влияят от негативните отзиви за продуктите при пазаруване в интернет. Понеже става въпрос именно за интернет, обаче, няма как човек да е сигурен, че съответните отзиви – били те позитивни или негативни са истински. Именно срещу оставянето на фалшиви мнения за продукти се ползва отново изкуствения интелект и един от пионерите в областта е Amazon  с техния Amazon Review Checker – безплатно приложение, което може да се инсталира както на смартфон, така и в браузър и което отсява съмнителните отзиви, както и оценките, дадени от фалшиви профили.

Всъщност въпреки, че изкуственият интелект често се асоциира с някаква заплаха за човечеството и работните му места, прилагането му на практика се оказва, че е доста полезно и подобряващо клиентското преживяване като цяло. Колко далеч, обаче, може да стигне?

 

Picture

Автор: Траяна Вукадинова

Траяна е икономист и предприемач, занимаващ се повече от 15 години с организационно консултиране и обучения в областта на финансите.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.