Защо да ползвате финансова консултация

28 ФЕВРУАРИ 2022

Светът на личните финанси е колкото важен, толкова и сложен. Не е задължително да вземате важни решения за бъдещето си сами. Доверете се на професионалист 
    
Очевидно всеки работи с лични финанси ежедневно. По един или друг начин. Но това далеч не означава, че всеки разбира от лични финанси. 
А се налага. 
Разпореждането и планирането на парите ни не се изчерпва само до това, колко ще изхарчим в супермаркета. В него се включват инвестиции и спестявания за бъдещето. Застраховки. Подготовка за и превенция на рискове. Покриване на висящи задължения и др. 
Не всичко е по силите на обикновения човек.
Взимането на големи, дългосрочни решения за собствените ни средства изисква сериозна експертиза. Високи нива на финансова грамотност. Добри анализаторски умения. Умение да се види голямата картина.
Да, възможно е човек да ги придобие. 
Но има няколко изисквания.
Да се отделя много време. Да се трупа опит постепенно. Да се жертва част от установения ритъм на живот и любими занимания.
И именно затова финансовите консултанти са полезни професионалисти.        

Какво е финансов консултант 

Финансовият консултант е професионалист, който ще Ви помогне да управлявате по-добре парите си. Ще отговори на въпросите Ви, свързани с тях. И ще Ви насочи при взимането на решения, отново свързани с тях. 
Как? 
Той може да Ви помогне във всяка една сфера на личните финанси. 
Една от тях е да изпълните целите, които си поставяте за бъдещето. Да речем да съберете пари за дом или пенсия или да изпратите детето си да учи в чужбина. Консултантът ще направи това, като Ви препоръча, например, как и къде да инвестирате средства. 
Има и други услуги.
Той може да Ви предложи стратегии за изплащане на дълговете Ви, избор на застраховки, справяне с данъците, и дори по-ежедневни задачи като създаване на фонд за спешни случаи. 
Ще ги разгледаме по-подробно след малко. 
А сега – кога да се обърнете към него? 

Кога да потърсите помощта му 

Можете да се обърнете към финансов консултант за всеки един въпрос, свързан с личните Ви финанси. Както посочихме по-горе – те се занимават с много различни области. 
Но ето няколко насоки.
Потърсете услугите на този тип професионалисти, когато в живота Ви се случи голяма промяна, която се отразява на личните Ви средства. Такива могат да бъдат получаването на наследство, предстоящо пенсиониране, сватба или развод. 
Не чакайте винаги настъпването им.
Свържете се с консултант, ако искате помощ преди голямо решение, което има потенциала да промени живота Ви. Например, ако решите да се пенсионирате преждевременно. Ще Ви е нужен неговия опит и обективен поглед над ситуацията, за да прецените дали идеята е добра. 
А отделяте ли време на собствените си финанси?
Ако не – по-добре се доверете на професионалист. Ако нямате възможност, не разбирате или не желаете да разбирате всички сложни парични въпроси, с които трябва да се занимавате в живота си – поискайте съдействие.
И най-вече използвайте го, за да получите спокойствие.
Помощта на човек, който знае какво прави, ще снеме огромния стрес, неизменно свързан с всяко решение, касаещо пари.
И както споменахме – ето с какво може да Ви помогне.
    
С какво може да Ви помогне финансовият консултант

Горе засегнахме бегло областите, в които този тип специалисти работят. Тук ще ги обсъдим в малко повече детайл.

Ще Ви помогне с избора на застраховка 

На пазара се предлагат множество различни видове застраховки. Финансовият консултант ще Ви насочи към най-подходящата за Вас с оглед възможностите и цялостната Ви ситуация 

Ще Ви помогне с месечния Ви бюджет 

Ако забелязвате, че в края на месеца парите никога не Ви стигат и нетърпеливо очаквате заплатата си, може би имате нужда от съдействие с управлението на средствата си на ежедневно ниво. 

Ще Ви помогне с дългосрочни инвестиции 

В блога на Кеш Кредит вече сме споменавали неколкократно за тези вложения. Те са начин да множите парите си и ще Ви бъдат полезни при пенсиониране, ако детето Ви отиде да учи в чужбина, при покупка на имот и др. На база конкретните Ви цели финансовият консултант може да Ви предложи ефикасна система за инвестиции, за да си осигурите реализирането им. 

Ще Ви помогне с данъците 

Ако разполагате с множество различни източници на доход, той може да Ви съдейства с изисканията на закона и най-добрия подход от гледна точка на данъчното законодателство.  
        
Ще Ви помогне и с всякакви други финансови въпроси

Финансовите консултанти не се ограничават до изброените тук услуги и експертиза. Те са често срещани, но далеч не изчерпват всички житейски сценарии, в които може да се нуждаете от тяхното съдействие. Тези специалисти могат да Ви бъдат полезни в огромен брой ситуации, при които имате чудения за своите пари. 

Как да изберете 

Както при избора на всяка стока или услуга и тук не се спирайте сляпо на даден професионалист. Все пак тук се касае за сериозни въпроси, които могат да имат фундаментално значение за бъдещето на Вас и Вашето семейство. 
Как да прецените обаче? 
Преди да се доверите на финансов консултант, разпитайте го за опита и експертността му. Попитайте го дали и какъв опит има с клиенти като Вас или с казус като Вашия. Помолете го да Ви сподели конкретни резултати, които е постигнал в сходни ситуации. 
Задайте въпроси и относно това, колко внимание ще може да Ви обръща. Колко често ще се срещате, на какъв период ще получавате информация за движението на инвестициите си и др. подобни.
Не пропускайте и въпроса за цената. 
Можете ли да си позволите този конкретен човек? Как ще получава възнаграждението си – твърда сума или например процент от дадена стойност? 
Не избирайте директно най-евтиния вариант. Една житейска максима, която обикновено е вярна, е, че най-евтиното често излиза най-скъпо. Но не се доверявайте сляпо и на най-скъпите. 
И нещо, което е доста съществено.
Попитайте го дали получава комисионна от друга фирма. Някои консултанти биха могли да Ви предложат директни решения, които не са най-добрите за Вас. Те ще се дават, защото онзи, който Ви съветва, получават възнаграждение от съответна компания, през която ще минат инвестициите Ви, да речем. 
Разбира се, обвързаността не означава задължително, че човекът срещу Вас ще подходи нечестно. Но все пак имайте го предвид при премисляне на решенията, които Ви се предлагат. 
    
Навигирането в света на личните финанси далеч не е лесно. За да е успешно, трябват експертност, опит и много отделено време. 
А същевременно засяга всеки един от нас и изисква да взимаме възможно най-добрите решения.  
Този сблъсък почти задължително предизвиква тревоги и стрес. 
И за да си осигурим сигурност, е добре да се обърнем към професионалист, който може да ни я даде. 
Финансовите консултанти имат нужните познания, за да Ви консултират с всеки паричен въпрос, пред който се изправите. Те ще Ви помогнат с краткосрочните и дългосрочните Ви цели. С днешните казуси и за бъдещето. 
Изберете ги внимателно и им се доверете, за да бъдете по-спокойни. 

Кеш Кредит е компания, която предлага необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При определени условия може да получите одобрение за заем без лихва в първите 30 дни.а

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?