Защо детето Ви да започне да работи през 2022

3 ЯНУАРИ 2022

Вашият син или дъщеря никога не е работил? Тогава помислете дали да не започне да го прави през 2022 г. В тази статия разглеждаме няколко ползи от това

Има различни причини младежите, навършили законово допустимата възраст за това, да започнат работа. От една страна, те могат да са чисто финансови. Възможно е семейството да се нуждае от средства и за Вас да е трудно да издържате наследниците си. 
Но е хубаво да го направят и дори да не е така. 
Стъпвайки на пазара на труда, момчетата и момичетата получават много ценни уроци. Те се научават да управляват парите си. Разбират връзката между тях и това, да получават вещите и преживяванията, които искат. 
Децата се развиват и като личности и дори професионалисти. Научават се на отговорност, на полезни работни умения, комуникация, работа в екип, как да се отнасят с клиенти и мениджъри. 
Всичко това ще им помогне да израснат по-бързо, а също и ще им даде предимство в света на възрастните след години. 
Да видим по-подробно причините децата да работят, а също и кои професии са подходящи за тях и как да им помогнете, когато стъпят на пазара на труда.

Причини децата Ви да работят 

Научават уроци за парите

Когато децата изкарват сами парите си, това ще ги накара да гледат на тях по съвсем различен начин. Те може би са склонни да харчат без замисляне, ако получават средства от Вас – това би могло да изглежда като извор, който няма да пресъхне. Но ако знаят, че разполагат само със заплатата, която изкарват, нещата стоят различно. 
Това е повод да се научат важни уроци.
Вашият син или дъщеря ще трябва внимателно да помисли как да разпредели изкараното. Обяснете му, че с част от него ще трябва да изхарчи за нещо, от което има нужда, част – за нещо, което просто иска. И не забравяйте да му кажете да спести процент от сумата.
И не само това. 
Наследникът Ви ще разбере ясно връзката между полагането на труд и изкарването на пари. Ще знае, че когато има нужда от финанси, ще е необходимо да работи за тях. Това са важни поуки за живота му на възрастен. 
И те не са единствените.

Получават опит

Едно голямо предимство на започването на работа рано е, че детето Ви ще научи важни уроци за професионалния свят. В тези отношения с пълна сила важи изразът, че никой не се е родил научен. Усвояването на определени умения ще му даде преднина и увереност, когато започне да работи като възрастен. 
А какви са те? 
Като за начало тук става дума за т.нар. „меки“ умения. Способността да комуникираш с колегите си, да работиш в екип, да разрешаваш професионални проблеми. Следват и чисто професионални способности, свързани с избраната от младежа професия. 
И нещо много хубаво.
Работата в крехките години на Вашето отроче ще му помогне да е по-успешно в пазара на труда, когато поотрасне. Ще има опит в интервюта, ще има по-пълна и атрактивна биография. Ще знае какво се очаква от него. 
Можете ли да предположите каква е последната полза? 

Развиват самочувствието и чувството за отговорност 

Когато децата работят, това влияе пряко на самооценката им. Фактът, че изкарват сами нужните им средства, им вдъхва самочувствие. Ще се почувстват пораснали. 
Освен това, по този начин те ще се почувстват самостоятелни. Може би за някои от младите е комфортно да получават редовно пари от родителите си. За други обаче това е по-скоро психологически товар, зависимост. Ще могат и да харчат без чувство за вина. 
Това не изчерпва ползите. 
Децата ще се научат и да бъдат отговорни. На първо място към работодателя си. Те ще знаят, че тяхното поведение на работа пряко му се отразява. Но също така и отговорни спрямо себе си. Ако не се справят добре на работа, рискуват да загубят заплатата си. А с нея и независимостта си, възможността да купят мечтания телефон, да пътуват и т.н. 
Всъщност коя работа е подходяща? 

Кои са подходящите позиции?    

Подходящата професия се определя от няколко фактора. 
Какъв е първият? 
Целите на децата. Може би те искат само да изкарат пари, за да отидат на море. Може обаче и да искат да научат повече за област, в която искат да се развиват като възрастни. 
После са възможностите му.
Кога може детето да работи? Ще понесе ли физическия труд, ако работата е свързана с такъв? А какви са уменията му? 
Имайте предвид и изискванията на позицията. За някои професии има възрастови или други законови ограничения. Други пък изискват специални качества – например наличие на шофьорска книжка. 
Има някои „класически“ професии, подходящи за по-голямата част от младежите. Такива са работа в заведение. Вариант е и доставката на храна. Могат да работят в магазин или като персонал на събития. Спасител и рецепционист са също примери за професия за млади хора. 
Разбира се, това не е всичко. 
Децата Ви могат да изкарват пари и от хобито си. Могат и да започнат свой собствен бизнес, ако са предприемачески настроени. И много други. Всичко това е свързано с факторите, които посочихме в началото. 

Как да им помогнете 

Вашият син или дъщеря сигурно ще иска да бъде максимално самостоятелен от самото начало. Не го контролирайте изкъсо и не се месете прекалено много, ако той или тя не Ви помоли за това. Вашите разбирания може би са различни. 
И все пак има как да помогнете. 
Има някои подробности, с които по-неопитните обикновено не могат да се справят или не се сещат да вземат предвид. Така например е добре да проверите реномето на бъдещия работодател на детето Ви. Уверете се, че е честен и коректен. Ще спазва ли законовите ограничения, свързани с полагането на труд от юноши, ако детето Ви не е навършило 18?
Отидете и на място. 
Проучете условията на работа. Безопасни ли са? А подходящи ли са за млади хора? Каква е средата – останалите членове на екипа, посетителите на заведението, например? 
Помислете и за ученето. 
Ще може ли младежът да отделя достатъчно време на уроците си? Образованието му не трябва да страда заради работата. Убедете се, че това няма да се случи. 
Накрая – поговорете за пари. 
Както споменахме по-горе, обяснете на новия член на света на работещите как е най-разумно да разпредели доходите си. Но това ще стане, след като заработи. Преди това направете проверка на заплащането – справедливо ли е? 

Започването на работа за детето Ви има много предимства. 
То ще се научи да бъде носи отговорност. За другите и за себе си. Фактът, че ще изкарва собствени средства ще направи чудеса за самочувствието му и ще го приближи до усещането, че е пълноценен и независим възрастен. 
Разбира се, ще му помогне и с парите. 
Изкарвайки сам средствата, нужни за постигане на финансовите му цели, младокът ще установи връзката между полагането на труд и получаването на вещи и преживявания. Това ще е подходяща възможност да се научи да разпределя разполагаемите си средства по пера. Както и да разбере, че безотговорното харчене е проблем. 
И не само. 
Ще придобие умения, които ще му помогнат в бъдеще. А също и биография, която ще му е предимство пред конкурентите, когато порасне. 
Младите могат да се захванат с много професии. Важно е те да отговарят на целите и възможностите им. Също така, не бива да са за сметка на образованието им. 
За последното можете да им помогнете. 
Проявете наставничество там, където липсата на опит на наследника Ви не му позволява да направи добра преценка. Обърнете внимание на плюсовете и минусите на дадена професия. Но водете диалог. 

Кеш Кредит предлага необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При определени условия може да получите одобрение за заем без лихва в първите 30 дни.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.