Защо е важно да сме финансово грамотни

 

07 НОЕМВРИ 2022

По света има редица хора, които не разбират основни финансови принципи. Няма значение дали те живеят в развита или развиваща се държава. Няма значение и дали техните доходи са високи или ниски. 
И това има неприятни последици.
Тази липса на познания за парите им пречи да се подготвят за потенциални проблемни ситуации. Затруднява ги в това, да управляват парите си ефективно и разумно. Стресира ги. 
Но подобна ситуация може да се избегне. 
Благодарение на финансовата грамотност всеки може да придобие теоретичните и практическите познания, нужни му, за да навигира успешно сложния свят на бюджетите, кредитите и инвестициите. За да си създаде сигурност. Да си създаде спокойствие и увереност. 
Нека да разберем как. 


Какво е финансова грамотност 


Финансовата грамотност е познанието, необходимо, за да управляваме разумно парите си. Благодарение на информацията, която придобиваме в тази сфера, разбираме взаимовръзката между различни действия при разпореждането с личните ни средства и резултата от решенията, които взимаме. 
В обхвата на това познание се включват създаването на бюджет, изплащането на дългове, инвестиране и др. Или иначе казано – важни елементи от ежедневния ни живот. То  помага да правим по-добри решения и да се справяме по-ефикасно с малки и големи финансови въпроси, както и за подобряване на материалното ни състояние.

Какви са ползите от финансовата грамотност

Горното обяснение вероятно звучи малко абстрактно. Затова нека да влезем в детайл и да видим как, учейки за финанси, ще се научим да се справяме по-добре при управлението на парите си. От дневни разходи до дългосрочни цели и задължения.

Помага за намаляване на месечните ни разходи


Финансовата грамотност ни учи да преценяваме тежестта и приоритета на разходите, които правим. Благодарение на нея можем да забележим как на пръв поглед малки суми се натрупват и ни спъват по пътя към осъществяването на големите ни цели. Тя ни учи да следим парите, които излизат от сметката ни, и да оптимизираме харчовете си. 
Резултатът? 
Намалени разходи за стоки и услуги, които не ни трябват (абонаменти, които не използваме, дрехи, които никога не обличаме, прекалено чести посещения на ресторанти и пр.), както и откриване на по-изгодни сделки (рефинансиране на кредит, смяна на мобилния оператор и т.н.) и в крайна сметка – повече спестени средства. 
Благодарение на финансовата грамотност вече не е мистерия как средствата ни се стопяват толкова бързо и защо в края на месеца парите никога не ни достигат.  


Учи ни на важното умение да правим бюджет


Не много хора си правят бюджет, но това е ключово, за да управляваме парите си ефективно. Ще знаем с колко точно разполагаме, колко можем да си позволим да отделим за наем, кредити, вечери навън, екскурзии и т.н. Благодарение на него държим финансовата си ситуация под контрол, взимаме разумни, аргументирани решения за разходите си и можем да забелязваме и решаваме проблеми, свързани с личните си средства, преди те да се появят. 
Вероятно заради новините си представяме съставянето на бюджет като нещо изключително сложно и напрягащо. Финансовата грамотност ни учи, че това не е така. Напротив. Той би могъл да бъде съвсем прост и да се състои само от две графи – приходи и разходи. Т.е. колко получаваме всеки месец и за какво ще изхарчим сумата в съответния 30-дневен период. 

Разбираме как да спестяваме 


Спестяването е трудно. От една страна, защото невинаги парите достигат за обичайните разходи, които правим, от друга, защото нямаме познанията да разберем колко е важно и как ни помага в живота. 
Ако сме финансово грамотни, знаем, че заделянето на средства за бъдещето ще ни е полезно в много ситуации. Когато трябва да направим спешен и непредвиден разход, когато искаме да пътуваме, без да застрашаваме финансовата си сигурност, когато имаме голяма цел – покупка на жилище, кола, спестяване за пенсия или др. 
Разполагайки с правилната информация, ще знаем как да разпределим бюджета си, за да спестим максимално много, как да намалим разходите си, за да увеличим спестяванията, как да изберем най-удачната банкова оферта за съхранение на парите ни в дългосрочен план или в какво да ги инвестираме, за да увеличат стойността си и пр. 

Ще знаем как да управляваме кредита си 

Тегленето на кредит е полезно в много житейски ситуации. Но то има и последици. Те са свързани със задължението за неговото изплащане – ангажираме се с повтарящ се разход за дълъг период от време, лихвата означава, че ще върнем повече, отколкото сме взели. 
Това дава отражение на финансовите ни възможности.
Ще трябва да пренаредим бюджета си, за да можем ежемесечно да изпълняваме този свой ангажимент. Ще трябва да внесем баланс по останалите си задължения, за да не харчим прекомерно и да изпаднем в още по-сериозни дългове и пр. 
Финансовата грамотност ни учи именно как да направим това. 
Благодарение на нея ще разбираме по-добре последиците от получаването на одобрение, както и ефикасните начини за изплащане. Тя ни дава знание за различните елементи от кредита – главница, лихва, срок за погасяване, условията по договора. Ще научим как пропускането на вноски се отразява зле на бъдещите ни възможности да се сдобием със заем. С нея управляваме дълговете си по-добре и намаляваме стреса, който понякога се появява във връзка с тях. 

Води ни в света на инвестициите 

Чрез успешно инвестиране можем да накараме парите си да работят за нас и да увеличим тяхната стойност. Но това изобщо не е лесно. Има много фактори, които трябва да вземем предвид, а и толкова много възможности – акции, облигации, индекси, крипто, злато, валута и т.н., и т.н. И освен това те се предлагат от всевъзможни институции – брокери, банки, застрахователни компании, онлайн платформи...
Объркващо.
И е логично, че навигирането в този свят може да изглежда непосилно, ако нямаме необходимото познание. Но благодарение на финансовата грамотност ще се запознаем с инвестиционните инструменти и основните понятия в тази област – сложна лихва, цена, комисионна, диверсификация и пр., и ще можем да преценим кой подход е най-удачен за нас.

Подобрява способността ни да се грижим за себе си

Освен всичко, което вече изброихме, финансовата грамотност ни дава възможност и да взимаме добри решения в други ситуации. Ще знаем как да преговаряме за по-изгодни условия по различните договори, които сключваме – за заеми, за доставка на услуги, трудови и пр., защото ще разбираме по-добре материята, пазара и собствените си цели. 
Също така няма да сме толкова зависими от останалите хора. Така ще избегнем взимането на решения, които не са в най-добрия ни интерес. Знаейки повече, ще бъде по-трудно да ни подведат. В това число се включват и откровени измами. Ще знаем за какво да внимаваме и какви са сигналите, че някой се опитва да ни заблуди или ограби. 
Не бива да подценяваме и увереността. 
Трупайки знание, трупаме и самочувствие, а с него се увеличава и шансът да изпълняваме целите си и да водим по-добър начин на живот. 

Намалява стреса 

Има ли нещо, за което се тревожим повече, отколкото за пари? Стресът води до множество негативни психосоматични последици – от нарушен сън до повишено кръвно налягане, тревога и паник атаки. 
Знаейки как да се грижим ефикасно за парите си, ще сме по-спокойни за финансовото си състояние и за бъдещето. Това означава и намалени нива на стрес и по-добро здраве. Физическо и психическо. 

Заключение

Финансовата грамотност ни учи на ключови концепции за управлението на парите ни. От бюджетиране през следене на разходите до управление на кредит и инвестиране. 
Благодарение на това познание намаляваме притесненията, свързани с личните ни средства и водим по-спокоен и по-качествен начин на живот. 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?