Потребителите търсят бързина, сигурност на транзакцията и доверие и Кеш Кредит им предлага точно това

25 НОЕМВРИ 2021

Това сподели Зорница Янакиева, изпълнителен директор на Кеш Кредит, в студиото на Bloomberg Tv Bulgaria

В глобален мащаб все по-често се говори за това как дигиталните технологии ще вземат превес над стандартното обслужване. Възможно ли е да наблюдаваме скоро и в България подобен феномен? На този въпрос и на още много други, свързани с дигитализацията във финансовия сектор, даде отговор изпълнителният директор на Кеш Кредит, Зорница Янакиева. В качеството си на професионалист с дългогодишен опит и афинитет към технологичните новости, тя гостува в десетото юбилейно издание на конференцията  Investor Finance Forum, което се излъчи по Bloomberg TV Bulgaria. В интервюто се обсъдиха актуалните тенденции за бъдещето на дигитализацията и настройката на българина към смарт иновациите в потребителското кредитиране.

 

В разговора се засегнаха данни от Индекса за навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото в ЕС и мястото, което България заема спрямо него – предпоследно след Румъния. „Въпреки, че българите не са натрупали все още достатъчно увереност, за да боравят сами изцяло дигитално, през последните години се наблюдава известен ентусиазъм за самообслужване при кредитните услуги. За момента той идва предимно от хора между 20 – 40 години от градско население“, сподели Зорница Янакиева, изпълнителен директор на Кеш Кредит.

„Персонализираните продукти и личното отношение към потребителя са други модерни явления, които са на почит във финансовите среди. Хората преди всичко търсят доверена институция с прозрачни кредитни условия, където услугата да се случва бързо, лесно и сигурно. Кеш Кредит сме първенци във всички класации за клиентско обслужване, било то в офисна или дигитална среда“, каза Зорница Янакиева, изпълнителен директор на Кеш Кредит.

Изборът дали да се ползва добре познатия начин на персонално обслужване или да се предпочете самообслужване посредством дигитални услуги, компанията остава изцяло в ръцете на клиента и ще го подкрепи във всяко решение.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?