Допълнителни доходи без втора работа, част 2

9 МАРТ 2021

Онлайн работа по задачи и проекти

Ако човек има специфична компетентност, най-често в областта на дизайна, фотографията, рекламата, маркетинга, ИТ, преводите и писането на текстове, тогава може да си намери задачи или проекти като т.нар. фрийлансър. Добрата стара българска дума за този вид заетост е волнонаемен – някой, който върши работа за пари, като е нает временно. В обявите, публикувани от възложителите на задачата или проекта, максимално подробно се описва за какво става въпрос, а хората, които смятат, че могат да свършат тази работа, отговарят на обявата (пишат видим за всички коментар или изпращат лично съобщение). За част от задачите има определено заплащане, за други цената е по договаряне. Водещият принцип при избор на изпълнител не е най-ниската цена – обикновено се търси оптималната комбинация от компетентност, позитивна обратна връзка от други възложители (тя е видима в профила на всеки изпълнител) и заплащане. Предлаганата работа е доста разнообразна – от правене на сайтове през обработка на снимки с Photoshop до писане на текстове за блогове и фейсбук страници и преводи. Регистрацията в сайта е доста бърза, като има базов безплатен достъп и месечен абонамент за ползване на всички функционалности.

Алтернатива, която работи на сходен принцип е фейсбук групата Професионални и фрийланс услуги. Основната разлика е, че там се предлагат задачи и се търсят специалисти в доста повече области – от преводи през ВиК услуги до машинни специалисти и стъклари. Участниците в групата – над 90 хил. – са доста активни и ежедневно има нови обяви за търсене и предлагане на определена компетентност.

Ако човек свободно борави с английски, тогава сайтът PeolpePerHour също може да бъде полезен. Разликата е, че при регистрацията човек изброява областите, в които е компетентен и посочва заплащането на час, което търси за услугите си.

Участие в проучвания срещу заплащане

Преди пандемията на почти всеки му се е случвало на улицата, особено около офисите на фирмите за маркетингови проучвания, да го спират и да го молят да участва в някакво проучване, което отнема към половин час, но пък накрая му дават някакъв дребен подарък. В повечето случаи става въпрос за пазарни проучвания на потребителски реакции и нагласи към нови продкути – на какво хората реагират добре, какво ги притеснява, като на тази база продуктите се променят така, че максимално да отговарят на очакванията на хората. В последно време все повече компании започнаха да се интересуват живо от нагласите и реакциите на потенциалните си клиенти, а най-лесният и евтин начин да стигнат до тях и да им зададат въпроси е по интернет. Така се появяват и т.нар. панели за проучвания – места, на които хората се регистрират, дават базова демографска информация за себе си (все пак повечето компании ги интересуват конкретни групи клиенти – жени на възраст от 25 до 35 години без деца от големи градове, например) и след това попълват различни анкети и въпросници. Вместо малките подаръци от проучванията на живо, вече се плаща с пари или с точки, които – при събиране на определен брой – също се обръщат в пари или ваучери. Това определено не е работа, с която човек може да забогатее (сумите за едно проучване са от около 50 ст. до 2 лв.), но ежедневното попълване на някакъв въпросник (сутрин с кафето, например) може да носи минимални доходи, които през определени интервали от време да се прехвърлят към банковата сметка или PayPal акаунта. Някои от сайтове, които предлагат подобни проучвания на български език са Opinista, MobRog, JTNPanel, TGMPanel. В момента е възможна регистрацията само в JTNPanel, но текущо могат да се проверяват и останалите.

Тестване на сайтове

Ако човек говори свободно английски и разполага с компютър и добра интернет връзка, тогава тестването на сайтове може да бъде източник на допълнителни доходи. Една от популярните платформи е UserTesting. Принципът на работа е подобен на платените проучвания – регистрация, попълване на демографска информация, получаване на тестове и заплащане до седем дни след приключването им чрез PayPal. Разликата е, че се записва глас и видео на екрана по време на самите тестове, а за да започне въобще да получава поръчки, човек трябва да направи пробен тест, като чак след одобрението му от страна на платформата, профилът му се активира.

Участие в кампании Таен клиент

Повече офлайн занимание, но пък доста забавно, освен доходонсно, е участието в кампании Таен клиент. Чрез тези кампании фирми, които обикновено имат много офиси и служители проверяват какво е качеството на обслужване или пък нивото на спазване на определени вътрешни процедури. Това става като конкретни хора – т.нар. тайни клиенти – отиват в съответните офиси или търговски обекти, обаждат се по телефона или пишат мейли и се държат като истински клиенти. След посещението си, обаче, имат ангажимента да попълнят дълъг въпросник, в който става въпрос както за това, което се е случило по време на комуникацията им със служителите на фирмата, така и техни лични впечатления в определени области. Такив тип кампании обичайно се провеждат от компании, специализирани в областта, като те самите поддържат тайни клиенти на разположение. Изискванията към тайните клиенти обикновено са добра езикова и компютърна грамотност, както и сериозно отношение към поетите ангажименти. Компании, които набират тайни клиенти у нас в момента са Shoppix и Client-X.

За какво да се внимава при търсенето на допълнителни доходи

Понеже по-голямата част от възможностите за изкарване на допълнителни пари в момента са свързани с комуникация по интернет с възложителите, това е доста благодатна почва за всякакви измами с данни и пари. Затова и има няколко неща, за които е добре чонек да внимава, когато се оглежда за работа, която да свърши.

Първото е свързано с количеството и вида данни за себе си, които човек трябва да предостави. Демографска информация като пол, възраст, професия, вид заетост и населено място са в реда на нещата, особено при маркетинговите проучвания и тестването на продукти и сайтове. Всякаква друга информация като точен адрес, банкова сметка, ЕГН, снимка, пароли за достъп до пощи, онлайн банкиране или сайтове, медицинска информация са огромен предупредителен сигнал, че най-вероятно става въпрос за опит за измама. В такива случаи е най-добре регистрацията (защото тези данни най-често се искат при регистрирането) веднага да бъде прекратена, а ако искането дойде на по-късен етап – просто да не се предоставят и работата със съответната фирма да спре. Какво ще стане с изработените пари е логичен въпрос в този случай. Обикновено, ако парите се съхраняват под някаква форма в съответния сайт, има минимална сума, при достигането на която те могат да се прехвърлят към PayPal или банкова сметка (най-често срещаният праг е 10 евро). Добре е тази опция да се ползва, така че във всеки един момент сумата, която може да се изгуби да е под 20 лв.

Почти всички регистрации във всякакви сайтове за допълнителни доходи вървят в комплект с доста прилично количество мейли. Затова е добре човек да има специална поща само за такива регистрации. В противен случай рискува нормалната му кореспонденция да бъде затрупана с огромно количество уведомителни, приканящи и всякакви други съобщения.

Също така някои от тези занимания пред компютър могат да бъдат доста увличащи – обработка на снимки, например. Твърде дългото стоене пред монитор може да увреди доста бързо очите, затова е добре човек да прави кратки паузи. Медицинската препоръка е на всеки 20 минути взиране в екрана да се прави пауза от 20 секунди, в които погледът на се фокусира върху обект, отделечен на не по-малко от 20 метра.

И последно – както и да са представени допълнителните доходи, те са именно допълнителни – не са в състояние да компенсират неизплатената заплата, както и никой не е забогатял от такива занимания. В същото време, обаче, могат да дадат финансова глътка въздух в домакинства, които са пострадали от ограниченията покрай пандемията, ако човек подходи разумно и с постоянство.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.