Как да изплатите дълговете си по-бързо

 1 ДЕКЕМВРИ 2021

Как да изплатите дълговете си по-бързо 

    
Натрупването на дългове води до куп притеснения. То е също и пречка пред изпълнението на различни финансови цели. В тази статия се разискват методи, с които да намалите периода на изплащане на задълженията си 

Не е нужно да обясняваме какво са дълговете. Това са парични задължения, които трябва да се изплатят. Но в тази статия използваме понятието не за всяко задължение. 
Тук говорим за суми по заеми или кредити. 
Т.е. не става дума за парите, които дължите за електроенергия, например. Ако обаче изтеглите заем, за да платите тази сметка, това вече е дълг, за чието изплащане статията ще Ви помогне. 
Но като за начало – как се натрупват дълговете? 
Възможно е да станете жертва на собствените си неразумни навици. Това е вариантът, в който имате широки пръсти и харчите повече, отколкото изкарвате. По-често обаче животът принуждава човек да тегли заеми. 
За какво говорим?
Непредвидени събития или нужда от големи, скъпи покупки са честа причина за задлъжняване. Може да Ви се наложи да платите лечение или ремонт или да Ви потрябва нова кола. Ако нямате спестявания, се налага да направите тези плащания с чужди пари. 
Хубаво е, че винаги когато имате нужда, можете да се сдобиете със средства. Но тези пари трябва да се върнат. И то не само сумата, която сте взели, но и лихва по нея. А може да имате повече от един заем. 
И тогава става трудно.
Колкото по-дълго изплащате един дълг, толкова по-скъпо Ви струва той. Има случаи, в които намирането на средства за покриване на заемите предизвика сериозни тревоги. Влизането в цикъл на дългосрочно връщане на парите разклаща финансовата Ви сигурност. 
Както обикновено обаче, има решение. 
По-надолу разглеждаме различни стратегии и съвети как не просто да изплатите, а по-бързо да изплатите заемите си. Ще разгледаме така наречените методи на „лавината“ и „снежната топка“. Ще поговорим за спестявания и допълнителни доходи, както и за преждевременното изплащане на задълженията. 
Нека да започнем. 

Предсрочно изплащане на заемите

Основната причина дълговете да са опасни за финансовата стабилност на човек е лихвата. Именно заради нея винаги връщате повече, отколкото сте взели. Обикновено тя се начислява на период от време. Това означава, че колкото по-дълго изплащате своя дълг, толкова повече лихва ще трупате. Т.е. толкова повече пари ще върнете.
И тук идва предсрочното изплащане на кредита. 
Мнозина експерти препоръчват да се опитате да върнете възможно най-бързо заемите си. Това не само намалява сумата, която ще изплатите, но и успехът действа силно успокояващо. Колкото по-скоро приключите с това свое задължение, толкова по-скоро ще можете да се насочите и към следващите си финансови цели. 
Как става това? 
Необходимо е да плащате сума, която е по-голяма от дължимата минимална вноска. Малко по-долу ще разгледаме начини да съберете допълнителни средства за целта. Първо ще започнем с два метода на предсрочно погасяване на задълженията Ви.
Ето ги и тях.

Методите на „лавината“ и „снежната топка“ 

Това са две контрастни теории. 
Те дават алтернативни решения, в случай че сте изтегли няколко заема. На първо място е „лавината“. Той се бори именно с лихвата, заради която ще плащате повече, отколкото сте взели. 

Методът на „лавината“

Този подход предлага стратегия, при която човек изплаща първо дълга с най-голяма лихва. Това става чрез целенасочено плащане на по-големи вноски за него, докато по останалите заеми се връща минималната дължима месечна сума. Така онзи кредит, който има потенциалът да увеличи най-много задълженията Ви, се елиминира най-бързо. 
Нека да дадем пример. 
Да приемем, че имате три заема. Един на стойност 300 лв. с 0% лихва. Друг на стойност 1000 лв. със седем процента лихва. И трети на стойност 1500 лв. с три процента лихва.
Досетихте ли се кой ще изплатите първо?
Тук следва да насочите усилията си към заема от 1000 лв. със седем процента лихва. За него изплащайте минимума плюс допълнителна сума. Ако минималната вноска е 50 лв. на месец, се опитайте, да речем, да я удвоите. Докато не го върнете изцяло, за останалите два заема плащайте само минимума. 
А след като го изплатите? 
Преминете към онзи от останалите дългове, който сега е с най-висока лихва. В горния пример – този за 1500 лв. Към минималната месечна вноска за него добавете сумата, която сте плащали за предишния най-голям дълг. В случая – 100 лв. След като го изплатите, преминете и към новия с най-висока лихва, следвайки същата система.
Този метод е логичното решение, ако искате да спестите възможно най-много пари от лихви. Но понякога чувствата са по-силни от логиката.
И тогава идва методът на „снежната топка“ 

Методът на „снежната топка“ 

Ако сте натрупали „планина“ от задължения, изплащането им може да изглежда невъзможно. Това би могло да доведе до демотивация и абдикиране от мисията по връщането им. Развитие, което влече след себе си куп нови проблеми – дори и потенциален съдебен процес.
И тук идва методът на „снежната топка“. 
При него човек се концентрира върху изплащането на онзи заем, който е най-малък. Той насочва допълнителни средства към него с цел да го върне по-бързо, а по останалите плаща минималната дължима вноска. 
Резултатът? 
Докато „лавината“ отнема повече време, за да се изплати първият дълг изцяло, тук много по-бързо се постига успех. Зануляването на най-малкия заем показва, че мисията далеч не е невъзможна. То мотивира за изплащането на следващия по размер и т.н. до връщането на всички. 
Каква е тактиката? 
За най-малкия по размер кредит се плаща минималната дължима вноска плюс допълнителна сума. За останалите заеми се плаща само минимумът. Когато най-малкият се изплати, сумата, която се е внасяла по него, се добавя към минимума на следващият по размер. След като той се покрие, системата се повтаря. 
Независимо кой от двата метода изберете, ще са Ви нужни средства.
     
Как да съберете нужните пари? 

В блога на Кеш Кредит често говорим за това, колко е важно да се пести, но също и да се изкарват допълнително приходи. Комбинацията от тези два подхода за увеличване на финансите, с които разполагате, е ключ към постигането на множество финансови цели.
Сред тях ли е изплащането на дългове? 
Отговорът, разбира се, е да. Ако искате да увеличите размера на вноските, които плащате, и да се отървете по-бързо от задълженията си, ще са Ви нужни повече пари. 
Как да ги съберете? 
На първо място, заделяйте фиксирана сума от доходите си всеки месец за изплащането на кредитите си. Елиминирайте всички разходи, които не са от първостепенна важност. Използвайте по-малко колата си. Откажете се от всички услуги, които плащате, но не ползвате. Излизайте по-рядко по ресторанти и хапвайте повече домашна храна. Ако получите бонус или увеличение на заплатата, не го харчете, а го използвайте за погасяване на дълговете си. 
А после? 
Опитайте се и да изкарате повече пари. Ако имате възможност, започнете втора работа или поемайте странични проекти. Продайте ненужни вещи. 
Насочете всеки допълнителен доход към увеличаването на месечните вноски по кредитите си. 

Натрупването на дългове е изключително неприятна перспектива. За съжаление, това често се случва по принуда – заради непредвидени житейски събития. 
Добрата новина е, че има начини тези заеми да се изплатят предсрочно.
Нужна е дисциплина и мотивация. Първото зависи изцяло от Вас. А второто идва като естествен резултат от него. 
Имайте предвид обаче, че ако изберете този вариант, е необходимо внимателно да прегледате условията по кредита, който сте изтеглили. Възможно е предсрочното изплащане да е свързано с такси или обезщетения. Преценете внимателно кой ще бъде най-изгодният вариант за изплащане на тези дългове. 
А също така, опитайте се да заделите и средства за непредвидени случаи. За да не изпаднете отново в подобна ситуация. 
Но най-важното – знайте, че животът без дългове е напълно постижим! 

Кеш Кредит предлага необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При определени условия може да получите одобрение за заем без лихва в първите 30 дни.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.