Как да се справите, ако останете без работа

21 ФЕВРУАРИ 2022

Един от големите страхове за всеки възрастен е да не загуби работата си. 
Това притеснение се засили още повече в условията на глобалната пандемия от Ковид-19. Тя доведе до криза в много индустрии и създаде усещане за несигурност. 
И за много хора то се превърна в реалност. 
Ако трудовият Ви договор е бил прекратен заради коронавируса или поради друга причина, не се страхувайте. В настоящата статия ще разгледаме стъпките, които да предприемете, за да се почувствате сигурни и да преминете по-леко през периода на безработица. 
Те обхващат няколко етапа. 
Започват с отношенията с работодателя Ви. След това преминават през възможностите, които държавата Ви предоставя. Накрая завършват с Вашите собствени усилия в посока сигурност и крепко финансово здраве. 
Нека започнем от момента на неприятната вест. 

Уверете се, че прекратяването на трудовото отношението е законно
Ако работите на трудов договор, правоотношението между Вас и работодателя Ви се прекратява от втория със заповед. 
След връчването на този документ проверете неговата правомерност. Или иначе казано – дали всичко е изпълнено според изискванията на закона. Ако не можете сами да прецените, обърнете се към познат юрист. 
Защо тази стъпка е важна? 
Защото ако заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение е издадена в нарушение разпоредбите на Кодекса на труда, се активират различни Ваши права. 
Какви са те? 
Може да оспорите освобождаването си. А също така и да получите обезщетение. Може дори да си върнете работата. 
А за какви грешки да проверите? 
Възможно е да не е вписано основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Не е изключено и такова да е посочено, но то да е неправилно. Може пък изобщо да не Ви е връчена писмена заповед. 
    
Бъдете сигурни, че сте получили всичко, което работодателят Ви дължи

При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят Ви дължи различни суми. 
А именно? 
Първото и най-очевидното е заплатата. Компанията трябва да Ви изплати всичко, което има да Ви дава като възнаграждение за положения от Вас труд. 
Тук следва да споменем и бонусите. Ако сте заслужили допълнително заплащане за постигнати от Вас резултати или поради друга причина, уверете се, че ще го вземете. 
На следващото място са обезщетенията. 
Те могат да бъдат първо за прекратяване на трудовото правоотношение. В зависимост от основанието, на което това е сторено, може да имате право да получите определена парична сума. 
Има ли друго? 
Да. Ако не сте използвали всички дни от полагаемия Ви се отпуск, следва за остатъка да Ви бъде заплатено. 
        

Проверете дали имате право на обезщетение за безработица

Законът предвижда възможност лицата, които не полагат труд, да получават обезщетение за безработица. 
На какви условия трябва да отговаряте обаче? 
Трябва едновременно да са изпълнени две изисквания. Първото е да сте загубили работата си на основание, което Ви дава възможност да получавате обезщетение, а второто е да имате натрупан определен осигурителен стаж. 
Ако и двете са изпълнени, следва да се регистрирате като безработно и търсещо работа лице в Бюрото по труда и НОИ. 
Как става това? 
Може да го направите на място, но е възможно процедурата да се изпълни бързо и лесно и онлайн през системата за сигурно електронно връчване. 

Изплащайте си кредитите 

Ако имате задължения по изплащането на кредит и загубите работата си, това би могло да бъде притеснително. Но както и с всичко останало, можете да се справите и с тази ситуация. 
Какво е правило номер едно? 
Не спирайте плащанията по месечните вноски. 
Защо? 
Защото ако спрете да изкарвате средства за прехрана, е от съществено значение да отпимизирате разходите си. Не трябва да правите излишни харчове за нищо. Необходимо е да имате желязна самодисциплина по отношение на средствата си. 
Пропускането на вноски ще доведе до обратното. 
Ако не изплащате кредита си, първо ще удължите периода на задължението. Следователно по-трудно ще преминете към по-стабилно финансово положение. Освен това може да Ви се трупа наказателна лихва, което означава, че задължението Ви още повече се увеличава. 
Има и други негативни последици. 
Ако не плащате кредита си, рискувате да се превърнете в нередовен или дори рисков длъжник. Това може да Ви попречи да получите отново заем. Предвид че в следствие на загубата на работата финансовото Ви здраве може да е крехко, не е препоръчително да губите тази възможност. 

Ползвайте парите си за черни дни, но разумно

В блога на Кеш кредит многократно сме изказвали одобрението си по отношение на т.нар. Фонд за спешни случаи. Тази сума пари, казвали сме, Ви дава сигурност именно в неочаквани и неприятни ситуации като тази. 
Ако останете без редовна заплата, можете спокойно да използвате тези си спестявания, за да покриете разходите си. Комбинирайте ги с обезщетението за безработица, ако получавате такова. 
Има обаче условност. 
Бъдете разумни с тези средства. Това, че имате определена сума пари на разположение, не означава, че трябва да я профукате. 
Защо? 
Защото не забравяйте, че не знаете колко време може да продължи безработицата Ви. Разпределете сумата така, че да Ви стигне за максимално дълго време. Без да се лишавате, разбира се, но по-добре и без излишно разточителство. 
Какво значи последното? 
Опитайте се да намалите ненужните разходи. Сега не е моментът за покупки на скъпа електроника. Нито за редовно посещение на барове и ресторанти. Концентрирайте финансите си върху най-нужното и си позволявайте удоволствия по-умерено. 
Ограничаването на разходите е само половината от уравнението. 
Опитайте се да увеличите и доходите си. 
Ето как. 

Търсете си работа и бъдете отворени за нови възможности

Какво ще направите след получаване на заповедта за прекратяване на трудовото Ви правоотношение? 
Няма нищо лошо в това да си починете няколко дена. Но в никакъв случай не се отдавайте на бездействие. 
Започнете да търсите нова работа. 
При това – максимално бързо.
Така ще увеличите шанса си да се поддържате финансово стабилни и да не изпаднете в кризисна ситуация.
Правете го по различни начини.
Най-очевидният е да преглеждате редовно обявите за работа. 
Но не се ограничавайте до него. 
Свържете се с познати от сферата си. Обадете се дори на бивши работодатели. Кажете на приятели и познати, че си търсите работа. 
Всички тези контакти увеличават шанса Ви да се върнете бързо към активното полагане на труд. 
А ако не намирате работа по професията си? 
Нека това не Ви притеснява. Разглеждайте и дайте шанс на различни възможности. Ще се изненадате колко много позиции може да заемете, дори да не са били част от биографията Ви до момента. 
Имайте предвид и още нещо.  
Може да работите и докато получавате обезщетение за безработица. За целта, най-общо казано, трябва да сте наети не на трудов договор и да получавате възнаграждение под минималната работа заплата. Има и други детайли, които са посочени в Кодекса за социално осигуряване. 
Ако изберете такъв вариант, задължително се консултирайте с държавните служители или юрист, за да не загубите правото си на обезщетение! 

Загубата на работа може да предизвика криза в живота на всеки. 
Предприемането на няколко разумни стъпки обаче би могло да предотврати това. Ако сте били съкратени, отнесете се отговорно към ситуацията и направете необходимото, за да минете максимално безпроблемно през този период от живота си. 
Убедени сме, че Ви предстоят само по-хубави дни! 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.