Как жените могат да подобрят финансовото си здраве

22 МАРТ 2023

Март е месецът на дамите. Затова в тази статия ще им обърнем специално внимание. А изглежда, че тяхната ситуация наистина има нужда от такова. 
Според проучване на Ellevest, компания, която помага на жените да се грижат за своите финансови средства, 59% от тях се притесняват за парите си поне веднъж седмично. 43% пък изпитват тревоги по този въпрос ежедневно. Това са сериозни цифри, които няма как да бъдат пренебрегнати. 
И поради тази причина в днешния блог на Кеш Кредит ще говорим за финансовото здраве при дамите. Защото ако продължим с притеснителните данни, трябва да споменем и че според Fin Health Network едва 20% от представителките на нежния пол се радват на добро такова. 
Какви са причините то да бъде влошено и как може ситуацията да се промени, за да се чувстват жените сигурни и спокойни? Какво изобщо е финансово здраве? Отговорите на всички тези въпроси ще откриеш в следващите редове.

 Какво означава финансово здраве

Преди да навлезем в дълбочина на темата, нека уточним смисъла на този термин. Финансово здраве означава състоянието на личните ти финанси в настоящия момент. За да се прецени колко добро е то, се взимат предвид отговорите на редица въпроси: 

●    Можеш ли да посрещнеш непредвидени разходи;
●    Колко е голямо нетното ти богатството;
●    Имаш ли спестявания и на каква стойност;
●    Как се справяш с изплащането на дълговете си и др.  

На практика то е преценка доколко си способна да се справяш с финансовите си задълженията и с постигането на целите си в тази сфера. 
Доброто му състояние е от огромно значение. 
Причината? 
То влияе на останалите сфери от живота ти. 
Влошеното финансово здраве създава стрес, който има отражение върху психическото и физическото ти състояние. Наличието на достатъчно средства е предпоставка за високо качество на живот и обратното. 
И ако се върнем в началото на статията, изглежда, че смущаващо нисък процент от дамите се чувстват добре, когато става дума за сумите в банковата им сметка. 
Нека да видим защо е така. 

Каква е причината жените да имат влошено финансово здраве

Изследване на положението на жените у нас и по света показва, че различни фактори влияят върху несигурната парична ситуация на твоя пол. Главната от тях ще открием в неравенството в заплащането между него и мъжете. Допринася също така и грижата за децата, а от там - и липсата на спестявания. Да навлезем в повече детайл.

Неравенство в заплащането между половете 

Разликата в заплатите на мъжете и жените е глобален проблем. Той не подминава и България. Изследване на Института за пазарна икономика, цитирано от “Труд”, разкрива, че дамите получават 12,7% по-ниско възнаграждение в сравнение с господата. 
Тази цифра никак не е малка.
И за съжаление в определени сектори тя расте още повече. 
В сферата на финансите, здравеопазването, културата, спорта, развлеченията, преработващата промишленост и информационните и комуникационни технологии тя достига зашеметяващите 30%. Това значи, че жените разполагат с близо ⅓ по-малко средства за сходни разходи, отколкото мъжете.
И не само че когато са колеги в един и същи отрасъл, представителите на различните полове получават различни заплати, но тези на нежния са традиционно наети в по-нископлатени индустрии. 

Работа в сфери с по-ниско възнаграждение 

Статията на “Труд” ни разкрива и че неравенство в доходите се създава от факта, че жените са наети в браншове, в които заплатите са по-ниски. Такива са шивашката индустрия, хотелиерството и ресторантьорството, сферата на културата, спорта и развлеченията. Последните две са едни от най-ниско платените в страната. А в тях доминира женската заетост. 
И нещо повече. Повече от половината българки са наети в индустрии с ниско заплащане.  

Грижа за възрастни и деца

Тъй като майките са онези, които главно се грижат за отглеждането на децата, това води до промяна в заетостта им и техния кариерен път. И има пряко отражение на приходите им. 
Първо идва отсъствието от работа след раждане. В този период родилките не получават пълното си възнаграждение. Сумата, която държавата им изплаща, става по-малка с течение на времето. 
И няма гаранция, че нещата ще се променят след изминаването на първите две години от живота на новороденото. 
Във Великобритания седем от 10 майки на деца под 18 години променят формата си на заетост, защото трябва да гледат дъщерите и синовете си. Те се преориентират към работа на непълен работен ден, по-ненатоварващи професии или пък взимат повече почивни дни.
Същото важи и за онези, които се грижат за възрастен роднина. 

Недостатъчно спестявания и по-ниски пенсии

Предвид всичко, което казахме до момента, е напълно логично и че жените имат по-малко спестени пари и могат да разчитат на по-ниска пенсия. 
Връщайки се към цитираните по-горе проучвания, откриваме още една неприятна статистика. Дамите, които вече не полагат труд, получават със 129 лв. по-малко от мъжете. Данните от другите страни сочат, че едва 42% от чужденките смятат, че ще имат достатъчно пари, с които да живеят след приключване на кариерата си. 35% от тези на възраст между 50 и 64 години признават, че нямат никакви спестявания. По-малко от жените имат и инвестиции. 
И след като изброихме част от причините за влошеното финансово здраве на нежния пол, идва следващият сериозен въпрос. Какво може да се направи, за да се промени това? 

Как жените могат да подобрят финансовото си здраве 

Чуждестранните автори, които пишат по темата, са на мнение, че е важно правителствата, работодателите и индустриите като цяло да положат усилия, за да променят финансовата ситуация за дамите. 
Те споменават различни мерки. Политики за намаляване на неравенството в заплащането, по-достъпна грижа за децата, която ще помогна на майките да не жертват кариерата си. Създаване на работна среда, която е съобразена с ролята на жените в обществото и която им предлага адекватни и гъвкави възможности за полагане на труд.    
От своя страна ние ще обърнем внимание на това, какво можеш да направиш ти самата за себе си. 

Знай си правата 

Запознай се с правата, които ти предоставя държавата. Обезщетения за майчинство, например. Как можеш да ги получиш, в какъв размер и за какъв период. Полагат ли ти се друг вид помощи.
Провери и колко дни платен отпуск можеш да ползваш, за да не се налага да жертваш от възнаграждението си, ако трябва да отсъстваш.

Подготви се за бъдещето 

Казахме, че пенсиите на жените са по-ниски. Това означава, че е добре сама да се погрижиш за живота си след приключване на активен работен живот. 
Спестявай за бъдещето, доколкото е възможно. Постави си цели за суми, които да събереш и периода, за който да го направиш. Поинтересувай се от инвестиции и как да увеличиш размера на парите, които заделяш. 
Създай си перо и за по-непосредствени разходи. Става дума за фонда за спешни случаи. Той ще ти послужи, ако се наложи неочаквано да пътуваш, да направиш ремонт или да купиш лекарства. 

Повиши финансовата си грамотност 

Инвестирай и в самата себе си. Започни да се интересуваш от лични финанси. Можеш да откриеш много източници на познание - книги, онлайн курсове, видеа. Говори и с професионален консултант, който ще ти даде съвети за собствената ти ситуация, както и насока откъде да започнеш промяната. 

Създай си бюджет 

В началото на всеки месец (а защо не и година) определи какви суми ще харчиш за транспорт, храна, наем, излизания и пр. Това ще ти даде предвидимост и сигурност. Прояви нужната дисциплина, за да спазваш заложените граници и ще чувстваш много по-голямо спокойствие. 

Инвестирай в себе си 

Повиши квалификацията си, придобий нови умения, покачи степента на образованието си. Всичко това ще ти създаде нови кариерни възможности и ще увеличи шанса да печелиш повече. 

Заключение 

Поради редица фактори в обществото и отделните професионални сфери голяма част от жените имат влошено финансово здраве. Това води до стрес и дългосрочни негативни последици, които напомнят на омагьосан кръг - недостатъчно високата заплата означава по-малко спестявания, по-ниска пенсия… 
Но има възможност това да се промени.
За целта ще са нужни обществени и браншови трансформации, но и собствените ти действия могат да помогнат. Погрижи се за себе си, като научиш правата си, подготвиш се за бъдещето и вложиш време и средства в самоусъвършенстване. Това ще подобри способността ти да посрещаш финансовите си задължения, сигурността и спокойствието ти.
    

“Кеш кредит” е високотехнологична небанкова кредитна институция. Ние даваме най-бързото одобрение в България. Само за шест минут. 

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.